Hlavní obsah

Akutní bolest břicha: Poznáte banalitu od nebezpečného problému?

Foto: Profimedia

Bolest břicha je často banalita, ale může mít i smrtelně vážnou příčinu

Bolest břicha je snad ten nejzapeklitější symptom, se kterým si někdy ani lékaři neví rady. Může mít totiž nesčetně příčin. A zatímco většina z nich je triviální, některé mohou být dost nebezpečné.

Článek

Asi nejčastěji jsou bolesti a nepříjemný tlak v oblasti břicha spojovány s nějakou dietní chybou. Jednoduše jste toho snědli moc, nebo naopak málo či jste si třeba dali něco, co vám úplně nesedlo.

Nicméně se určitě musí brát v úvahu také varianta, že za bolestí stojí nějaký závažnější problém, se kterým musíte za lékařem. Víte, kdy zpozornět?

Zamyslete se, kde přesně vás to bolí

„Bolest břicha může být příznakem mnoha chorob a zpočátku může být velmi těžko rozpoznatelné, o jaké onemocnění se jedná. Důležitá je přesná lokalizace bolesti, druh bolesti a další symptomy,“ uvádí praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Lokalizace je naprosto zásadní, protože řada lidí přijde k lékaři s vysvětlením, že je bolí břicho, přičemž nedokážou bolest přesně charakterizovat. Pro lékaře je tak velmi obtížné stanovit nějakou diagnózu a začít nemocného úspěšně léčit.

Foto: Profimedia

Bolest v oblasti nadbřišku může znamenat žaludeční vřed, ale i podráždění žaludku, sliznice nebo žlučníku

Podle lokalizace (z pohledu pacienta) se bolest kategorizuje na pravý nadbřišek, levý nadbřišek, bolest ve středu břicha, v pravém podbřišku, v levém podbřišku a také ve středu břicha.

Mimo to se odlišuje také typ bolesti. „Může se dělit na tupou a ostrou, trvalou či křečovitou,“ říká Irena Sobotková. Například při bolesti břicha způsobené nesprávnou skladbou jídelníčku se často objevují křeče, které je obtížné lokalizovat, protože vystřelují po celé délce břicha.

Kdy rychle zamířit k lékaři?

„Okamžitou pomoc vyhledejte ve chvíli, kdy se objeví akutní a silná bolest břicha – zejména pravého podbřišku –, která trvá i v klidu a nutí vás vyhledávat úlevovou polohu,“ uvádí Irena Sobotková.

Jednoduché pravidlo je, že si jakákoli silná a těžko zvládnutelná bolest žádá prohlídku u lékaře. V případě zmíněného pravého podbřišku by se jednalo o zánět slepého střeva, jehož zanedbání může mít smrtelné následky.

„Pomoc rychle vyhledejte, také pokud je bolest provázena zvracením, teplotou nebo pocitem na omdlení. Nebezpečné je i podceňování problémů se stolicí, zvláště objeví-li se v ní krev,“ upozorňuje dále lékařka Irena Sobotková.

Taková situace bývá často spojena s bolestmi kdekoli v oblasti nadbřišku a jedná se o žaludeční vřed. Podobu vředu ovšem může mít i rakovina žaludku.

Každopádně, jak jsme již uvedli, nemocí spojených s bolestí břicha je skutečně spousta. Proto jediné pravidlo, které ho se dá reálně držet, je vyrazit k lékaři při každé nezvyklé a silnější bolesti.

Foto: Profimedia

Pokud pociťujete nezvykle silnou bolest břicha, návštěvu lékaře neodkládejte

Když za bolest může dietní chyba...

Dietní chyba obvykle může za střevní problémy, kdy se bolesti nejčastěji objevují ve středu i levé části podbřišku. Dále pak naopak nepříjemný tlak v nadbřišku může být známkou běžného podráždění žaludku, slinivky břišní nebo žlučníku.

„Ať už jde o bolest břicha nebo lehké podráždění žlučníku či slinivky břišní, vždy se ordinuje takzvaná dieta s omezením zbytků a šetřicí dieta. Jde o diety, při kterých se uplatňuje mechanické, termické a chemické šetření,“ říká Kamila Novotná, dietní sestra a nutriční specialistka Světa zdraví.

„Mechanické šetření znamená vyhýbat se při bolestech břicha takovým potravinám, které by mohly dráždit zažívací trakt. Jde třeba o celozrnné pečivo, speciálně problematická jsou zrníčka v ovoci, mák a luštěniny, smažené, ořechy a semínka,“ uvádí odbornice a dodává, že při střevních problémech vyloženě dráždí také švestky a hrušky.

„Co se týče termického šetření, pak je nutné vyhýbat se potravinám příliš horkým nebo ledovým. A chemické šetření znamená vyhýbat se kyselým potravinám, alkoholu a perlivým nápojům,“ říká dále Kamila Novotná.

Naopak doporučuje naordinovat si vývary z rýže a vloček spolu s lisovanou mrkví, které by měly mít „hlenovitou“ konzistenci. Díky tomu pomáhají pokrývat a zklidňovat žaludeční sliznici.

Při zácpě je pak možné zařadit projímavé potraviny, kterými jsou kromě ovesných výrobků vařená zelenina, nezralé banány, sušené fíky či ovocné šťávy. Vhodnými potravinami naopak při průjmu jsou brambory, rýže, luštěniny, také nastrouhaná jablka nebo mrkev.

S jakou nejhorší bolestí břicha jste se setkali vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC