Hlavní obsah

10 druhů ovoce a zeleniny, které vás nadopují vitaminem C

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po céčku asi saháte, když vaše imunita potřebuje posílit, ale vitamin C má na organismus vliv i v mnoha dalších směrech – například si díky němu snáze zachováte mladistvý vzhled a klidnou mysl. Doplnění céčka je přitom veskrze příjemná věc: vystačíte si s dobrým ovocem a zeleninou.

Článek

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, má opravdu široký záběr. Podporuje imunitu, napomáhá při léčbě infekčních onemocnění a působí antioxidačně čili chrání tkáně před oxidačním stresem, který stojí za předčasným stárnutím. Přispívá i k snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu, a dokonce podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro pevnou, zářivou pleť.

Zatímco organismus většiny zvířat si céčko dokáže vyrobit, člověk toho není schopen, a musí proto důležitou látku doplňovat z externích zdrojů. Co patří mezi velké přírodní zásobárny vitaminu C?

1. Černý rybíz

  • 187 mg ve 100 g

Doporučená denní dávka vitaminu C je 90 mg pro muže a 80 mg pro ženu. Když si dáte černý rybíz do malého šálku, který pojme zhruba 50 gramů tohoto aromatického ovoce, bez problému do sebe dostanete zdravou porci céčka. Slušnou dávku vitaminu vám poskytnou i kvalitně zmrazené plody.

Foto: Irina Rostokina, Shutterstock.com

Pokud vám černý rybíz chutná, směle do nějFoto: Irina Rostokina, Shutterstock.com

2. Žlutá paprika

  • 183 mg ve 100 g

Jak doplnit céčko co nejdietnějším způsobem? Sto gramů žluté papriky obsahuje ani ne 30 kcal, takže je to nepochybně skvělá volba. Denní dávku vitaminu C získáte už v 75 gramech křupavé zeleniny, navíc tělu doplníte vitamin E a antioxidanty, jako je třeba lutein pečující o zdravý zrak.

3. Chilli papričky

  • 109 mg ve 100 g

Pálivých chilli papriček asi nezkonzumujete tolik co žluté papriky, přesto ale mohou být jedním z kvalitních doplňkových zdrojů céčka. Jejich velkou výhodou je také obsah kapsaicinu – látky, která stojí za pálivostí a mimo jiné napomáhá zrychlení metabolismu.

4. Kiwi

  • 93 mg ve 100 g

Menší kiwi váží kolem osmdesáti gramů, takže jediný plod obsahuje zhruba tři čtvrtiny doporučeného denního množství vitaminu C. Kiwi je krom jiného také skvělým zdrojem železa, hořčíku nebo vitaminu E a zlepšuje náladu i spánek.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Kiwi na první pohled nevypadá moc lákavě, je ale neuvěřitelně zdravéFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

5. Růžičková kapusta

  • 85 mg ve 100 g

V případě této zeleniny pamatujte, že čím kratší tepelná úprava, tím lépe pro obsah cenných látek. A že jich v této zelenině je! Kromě céčka obsahuje také vápník nebo hořčík a navíc množství vitaminu K – ten je klíčový pro silné kosti, ale měli by si na něj dát pozor lidé užívající léky na ředění krve.

6. Brokolice

  • 83 mg ve 100 g

Podobně jako paprika je i brokolice mimořádně dietní, proto se rozhodně nezdráhejte konzumovat ji ve větším množství. Vařením se obsah příznivých látek snižuje, takže pokud snesete trochu tvrdší verzi, raději ji povařte jen krátce a stále vám pak dodá slušnou dávku důležitých látek.

7. Citron

  • 77 mg ve 100 g

Kdo nemá problém konzumovat citron celý, tedy nejen šťávu, ale i dužinu, může už v jediném plodu bez slupky počítat s více než polovinou doporučeného denního množství. V samotné šťávě je pak céčka o něco méně: asi 40 mg na 100 ml. Dáváte si rádi vodu s citronem?

Foto: Alexeysun, Shutterstock.com

Citrony se dají spotřebovat úplně celéFoto: Alexeysun, Shutterstock.com

8. Liči

  • 72 mg ve 100 g

Tenhle malinký exotický plod, který mnozí znají především z alkoholických koktejlů, by měl zanedlouho opět zaplnit pulty v obchodech. Určitě ho ochutnejte, v jednom kousku nabízí asi deset procent denní porce céčka. U jednoho plodu však určitě nezůstanete, liči chutná výborně! Jestli rádi cukraříte, vyrobte si originální vanilkový krém s liči a pivem.

9. Jahody

  • 59 mg ve 100 g

Na sezonu čerstvých jahod si sice chvíli počkáte, přesto by bylo škoda neuvést zde toto pravděpodobně nejoblíbenější ovoce. Hrst jahod dodá organismu více než polovinu potřebného denního množství vitaminu C. A přitom se i v tomto případě jedná o velmi dietní plody: ve sto gramech mají asi jen 40 kcal.

10. Pomeranč

  • 50 mg ve 100 g

Znáte snad větší klasiku na doplnění vitaminu C než pomeranč? Jak vidíte, oblíbené oranžové ovoce má silné protivníky. Přesto na doplnění céčka není vůbec špatnou volbou. Jeden menší plod obsahuje kolem 70 mg tohoto vitaminu a pyšní se i solidním množstvím dalších cenných živin, jako je třeba kyselina listová.

Načítám