Hlavní obsah

Čaj, který umí snížit krevní tlak? Vsaďte na hloh

Foto: Rui Elena, Shutterstock.com

Foto: Rui Elena, Shutterstock.com

Reklama

Zlepšit výkon srdce, zmírnit žaludeční nebo dechové obtíže. To všechno umí keř s červenými, bílými nebo růžovými květy. Hloh obecný. A protože nepatří mezi nejznámější léčivky, poradíme vám, jak si jej připravit!

Článek

Hloh obecný byl už ve starověkém Řecku a Asii jako celá rostlina využíván k výrobě léků pro mírnění gastrointestinálních, srdečních a respiračních obtíží. Pro léčivé účinky byl znám i domorodým Američanům – je totiž rozšířen i v severní Americe.

Jedná se o listnatý, trnitý keř. Je cenným zdrojem vitaminů (A, C, E, K), železa, vápníku a hořčíku. Jeho plody sladkokyselé chuti jsou přímo nabité cennými flavonoidy – antioxidanty snižujícími záněty, zlepšujícími průtok krve srdcem, chránícími cévy před poškozením a posilujícími imunitní systém. Výzkumy navíc ukazují, že chrání jak před neurologickými a kardiovaskulárními onemocněními, tak i před rakovinou. „Flavonoidy doporučuji ke konzumaci opravdu každému. Mají blahodárný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy,“ potvrzuje výživová poradkyně z Brna, Ing. Soňa Vybíralová.

4 důvody, proč si uvařit hlohový čaj

Nejlépe výhod této rostliny využijete, když si uvaříte hlohový čaj. V obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách najdete pytlíkový a sypaný. Můžete si připravit i vlastní. Hloh najdete většinou na kopcích podél lesů. Stačí jej natrhat a usušit. Květy, které se k přípravě čaje užívají nejčastěji, se sbírají počátkem května, listy od května do září a plody v říjnu.

Na jednu dávku hlohového čaje si připravte lžíci sušených hlohových květů, listů nebo bobulí a 3 decilitry vroucí vody. Hloh přelijte a louhujte po dobu 10 minut. Přeceďte a můžete podávat. Pro podporu činnosti srdce, trávení i nervového systému jej popíjejte dvakrát denně po dobu 8–10 týdnů. Kúru můžete několikrát ročně zopakovat.

Pokud budete dodržovat předepsané množství, nemusíte se bát předávkování. To se ve zcela výjimečných případech může projevit nevolností, bolestmi hlavy nebo bušením srdce. Lidé trpící již diagnostikovanými srdečními onemocněními by měli způsob užívání hlohu konzultovat s lékařem a těhotné ženy a děti by jej neměly konzumovat vůbec.

1. Zlepšuje funkci srdce

K léčbě srdečních chorob je hloh užíván už od nepaměti. V Číně, Brazílii, Francii, Rusku, Německu a Švýcarsku má dokonce statut oficiálního bylinného léčebného přípravku. Je složkou více než 213 komerčních bylinných receptur v Evropě určených k nápravě kardiovaskulárních onemocnění. „Blokuje enzymy oslabující srdeční sval, čím posiluje jeho výkonnost,“ vysvětluje koučka zdravého životního stylu z Prahy Ing. Radka Pamětická. „Kromě toho brání tvorbě tukových plátů v srdečních tepnách,“ dodává odbornice.

Foto: olgaman, Shutterstock.com

K léčbě srdečních chorob je hloh užíván od nepaměti. Zabraňuje tvorbě tukových plátů v srdečních tepnáchFoto: olgaman, Shutterstock.com

2. Snižuje krevní tlak

Výzkumy potvrzují, že extrakt z hlohových bobulí může snižovat diastolický (spodní) krevní tlak účinněji než medikamenty. Podle studie publikované v britském časopise General Practise vykazovala skupina užívající extrakt z hlohových bobulí vůbec největší snížení diastolického krevního tlaku.

3. Zlepšuje spánek

Listy hlohu skvěle zabírají proti nespavosti. Jedná se o přírodní lék, na který se netvoří závislost. Vychutnejte si před spaním hlohový čaj a usnete jako miminko.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Vypijte před spaním hlohový čaj, a budete spát jako miminko. Hloh totiž příznivě působí proti nespavostiFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

4. Klidní zažívací obtíže

V čínské medicíně se čaj z hlohových plodů užívá ke snížení příznaků spojených se syndromem dráždivého střeva. Může pomáhat i při odstraňování zácpy, plynatosti a stavů, které mohou vést k rektálnímu krvácení. Podle studií může dokonce pomoci při léčbě rakoviny tlustého střeva a žaludečních vředů.

Už jste vyzkoušeli hlohový čaj?

Reklama

Načítám