Hlavní obsah

Posílí srdce, sníží krevní tlak i pomůžou zhubnout aneb Tyhle čaje dokážou skoro zázraky

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě. Je i vaším pravidelným společníkem? Máme pro vás přehled zajímavých čajů, na které se určitě vyplatí zaměřit, když potřebujete třeba léčit nespavost, chcete si posílit srdce nebo se toužíte zbavit vrásek, celulitidy či nadváhy.

Článek

Dokážou léčit nastydnutí, potíže se spánkem, vyzmizíkovat pleť, postavit na nohy po náročné noci nebo zbavit nadbytečných kil. To vše a mnohem více slibují čaje, které lze pořídit v lékárně nebo ve specializovaných obchodech. Jak mezi nimi najít to, co skutečně hledáte?

Samozřejmě záleží jen na vaší volbě, zda dáte přednost tradičním čajům sypaným, které jsou čajovými odborníky hojně upředňostňovány, nebo sáhnete po čaji sáčkovém (i když podle výzkumů pytlíkové čaje nejsou prokazatelně horší). Mějte však na paměti, že byste vždy měli vybírat takové, které nabízí kvalitní obsah, tudíž vždy před nákupem číst složení směsi.

Nespěchejte, pijte v klidu

„Málokterý rituál je pro lidské tělo tak prospěšný jako pití kvalitního čaje kombinovaného s pečlivě vybranou směsí blahodárných bylinek. Jeho vůně doprovázená lahodnou a vyváženou chutí probudí všechny smysly, zlepší náladu, povzbudí tělesnou i duševní činnost a zvýší míru koncentrace,“ vysvětluje vlastnosti druhého nejrozšířenějšího nápoje na světě Andrea Vaníčková, spolumajitelka webu Biorganica, který se zaměřuje mimo jiné právě na čaje.

S tím souhlasí i majitelka webu Čajové bedýnky Bohunka Kosová: „V neposlední řadě díky dobrému čaji relaxujete. Já si rozhodně dobrý čaj nedám, když někam spěchám. Prostě si sednu, v klidu si ho připravím a vypiju.“

Univerzální lék

Čerstvě připravený nápoj přispívá k udržení žádoucí tělesné teploty – v zimě zahřeje a v létě naopak ochladí. Bio směsi, výběrové čaje a blahodárné byliny jsou známé schopností harmonizovat vnitřní pochody organismu, navíc přispívají k celkové detoxikaci, a usnadňují tak vítězství nad estetickými neduhy od akné až po celulitidu, což je v naší „době jedové“ zcela nezanedbatelná přednost.

A které čaje na jaké potíže platí? Výběr je samozřejmě obrovský a trh s čaji bohatý, my uvádíme alespoň vzorek těch, které dle našeho názoru stojí za pozornost i ochutnání.

Zdravé srdce

Chybu určitě neuděláte, když si koupíte specializovanou směs pro podporu srdeční činnosti „jen“ na prevenci. A dva čaje jsou pro tento orgán vyloženě léčivé a silně pozitivní: kopřivový, který regeneruje, čistí krev a dodává tělu železo, a zelený – silný antioxidant, jehož pití mimo jiné pomáhá snížit vysoký krevní tlak.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kopřivový čaj sypaný, Čajová zahrada, 69 Kč (50 g). Zelený čaj s příchutí citronu v nálevových sáčcích, Sir Winston Tea, 49 Kč (35 g)Foto: Archiv firem

Stop celulitidě

Trápí vás zadržování vody v těle a nevzhledná pomerančová kůže? Na rovinu – pouhým pitím čajů se celulitidy nezbavíte, ale v kombinaci se zdravou životosprávou i pravidelným cvičením umějí bylinky málem zázraky. Zkuste čaj z lístků pampelišky, ten snižuje zadržování tekutin v organismu a zároveň vyplavuje toxiny, nebo volte směsi, které pročistí lymfatický systém.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný čaj Lymfodren, Ryor, 65 Kč (100 g). Sypaný čaj z listů pampelišek, Dr. Popov, 30 Kč (50 g)Foto: Archiv firem

Pevné nervy, klidný spánek

Stavy úzkosti, deprese i třeba „obyčejný“ premenstruační syndrom dokážou s nervy pořádně zacloumat. Než se ovšem vydáte k lékaři pro léky, které jsou v některých případech zbytečné, stavte se nejprve v lékárně nebo specializovaných obchodech pro třezalku – mimo jiné je skvělá i na záněty nervů nebo bolesti páteře. Je to opravdu účinná bylinka, ale její užívání má svá úskalí: silně ovlivňuje účinky mnoha léků (včetně hormonální antikoncepce). Takže pokud již něco užíváte, určitě se poraďte v lékárně dřív, než si uklidňující třezalkový nápoj připravíte.

Jste-li ve stálém napětí a máte potíže se spánkem, zkuste uvolňující a protizánětlivou meduňku, jež je považována za přírodní antidepresivum.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sypaný čaj z třezalky tečkované, Apotheke, cena od 39 Kč (75 g). Bylinný čaj sypaný Meduňka nať, Wolfberry, cena od 21 Kč (50 g)Foto: Archiv firem

Štíhlá linie

O čajích, které se mají pít pro zeštíhlení, se říkává, že bývají na rozdíl od jiných hubnoucích kúr velmi levné. Ovšem opět je jasné, že bez práce to nebude. Pití bylinných čajů je samozřejmě nutné doplňovat cvičením (a o tom, že si ho nemáte sladit, se není třeba zmiňovat, že?). Vhodné jsou směsi přímo určené k hubnutí, ale dobře funguje i pití bílého čaje, který spaluje tuky, nebo vanilkový čaj, jenž díky svému výraznému aromatu tiší chuť na sladké.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný čaj v sáčcích Slim Me, English Tea Shop, 80 Kč (50 g). Bylinný čaj sypaný Skinny Morning, Teatox, Biorganica, 195 Kč (60 g)Foto: Archiv firem

Přírodní botox

K svěží, mladé pleti bez pupínků a vrásek se dá propracovat nejen krémy a séry, ale i „obyčejným“ čajem. Zaměřte se na takové, které jsou bohaté na antioxidanty – pleť nabudí, omezí otoky a zklidní podrážděnou kůži. „Antioxidanty navíc chrání tělo i před srdečními chorobami, mrtvicí a rakovinou,“ doplňuje Bohunka Kosová. Proto vybírejte bylinné čaje obsahující například jasmín, zelený čaj nebo zkuste již zmíněné specializované směsi.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný čaj v sáčcích Devatero bylin – Pleť, Valdemar Grešík, cena od 35 Kč (24 g). Vysoce kvalitní zelený čaj s jasmínem, Rituals, 160 Kč (40 g)Foto: Archiv firem

Nepříjemná kocovina

Máte za sebou prohýřenou noc a při pomyšlení na česnečku nebo obligátní kolu se vám dělá nevolno? Pak proti bolehlavu a nulové energii bojujte jinak. Nejlépe se ujme horký nápoj připravený z čerstvého zázvoru, pokud jím však nedisponujete, v tuto chvíli postačí zázvorový pytlíkový čaj – skvěle pomáhá při nevolnosti. Mátový čaj zase nakopne tělo energií a osvěží dech i mysl.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sypaný mátový čaj v dóze, Naturalis, 99 Kč (70 g). Zázvorový čaj v sáčcích, Natur Tea, cena od 39 Kč (40 g)Foto: Archiv firem

Jaký čaj je váš oblíbený? Dáváte přednost tradičním sypaným nebo kvůli úspoře času pytlíkovým?

Reklama

Načítám