Hlavní obsah

7 nejúčinnějších protizánětlivých potravin: Pomáhají předejít rakovině!

Foto: Profimedia

Časté chronické záněty jsou rizikové. Například gastritida může vést k rakovině žaludkuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět je pro tělo životně důležitý. Je to obranná reakce organismu před patogenem. Každopádně dlouhotrvající záněty jsou spouštěči vážných chorob typu rakovina či cukrovka. Jak se jich vyvarovat?

Článek

Zatímco akutní zánět trvá maximálně pár dní, chronické záněty probíhají dlouhé měsíce a velmi často bez povšimnutí. Typicky do této kategorie patří například mykózy, gastritida, hepatitida nebo třeba infekce chlamydiemi.

Právě táhlé intenzivní chronické záněty, o kterých nemocný často ani neví, jsou spojovány s řadou závažných zdravotních problémů od rakovinného bujení přes infarkt až po Alzheimerovu chorobu.

Zánětem se tělo chrání, ale...

Zánět je ve své podstatě projev vaší vlastní imunity, která reaguje na poškození tkáně způsobené jak infekčními mikroorganismy, tak vnějšími fyzikálními nebo chemickými vlivy. Zánětem se vlastně tělo brání před poškozením. „Je to proces vedoucí k likvidaci a eliminaci patogenetického činitele a k reparaci následků,“ podotýká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Každopádně dlouhotrvající zánět může spustit řadu takzvaných civilizačních nemocí. Například záněty střev, které se projevují třeba jen špatným trávení, mohou postupem času vyústit v rakovinu střeva. „Chronický zánět mírné intenzity může být spouštěčem či se podílet na onemocnění, jako je například ateroskleróza, cukrovka, šedý zákal či rakovina,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Foto: Profimedia

V případě chronického zánětu nepodceňujte léčbuFoto: Profimedia

Proč je chronický zánět nebezpečný?

Dlouhá přítomnost zánětu v určité lokalitě vašeho těla je riziková z jednoduchého důvodu. Zánět vaši poškozenou tkáň léčí, k čemuž využívá bílé krvinky a následně růstové hormony. Pokud se v oblasti zánětu nachází takzvané mikronádory, mohou využít růstových hormonů k růstu vlastnímu, což je počátek rakoviny.

Důležité je v této souvislosti si uvědomit, že ideální prostředí pro záněty vytváří právě tělo, které je zatěžováno špatnými návyky životního stylu.

„Podpůrné faktory chronického zánětu jsou obezita čili chronické zmnožení tukové tkáně, dále kouření, nekvalitní strava a absence pohybu,“ říká Hana Mojžíšová, která zároveň dodává, že určité potraviny – cukry, škodlivé tuky či průmyslově zpracované potraviny – zánět podporují. Existují ale i takové, které ho naopak tlumí.

Jaké potraviny pomáhají?

Hana Mojžíšová doporučuje pravidelně zařazovat zdroje omega-3, čímž jsou třeba olejnatá semena, řepkový olej nebo ořechy. Dále pak zdroje vitaminu A, který obsahuje zejména červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina. Mimo to byste se také měli zaměřit na příjem vitaminu D, hořčíku, zinku, selenu a probiotických bakterií.

A jaké potraviny mají největší protizánětlivý účinek? Top sedmičku pro vás vybrala výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Ing. Pavla Tomášková.

Foto: Profimedia

Nejlepší prevencí zánětů je zdravá strava. Například oblíbené maliny mají skvělé protizánětlivé účinkyFoto: Profimedia

  • Maliny obsahují germanium, které pomáhá při léčbě cirhózy jater, leukémii, chudokrevnosti a revmatických zánětech.
  • Zázvor snižuje nadměrnou zánětlivost, může být stejně účinný jako protizánětlivé léky (neničí při tom však žaludek).
  • Vlašské ořechy jsou bohaté na protizánětlivé omega-3 kyseliny, zároveň představují zásobárnu železa, vitaminu B, E a selenu, zinku, tedy i důležitých antioxidantů.
  • Lněné semínko zvyšuje imunitu a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním, také upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje významné množství protizánětlivých omega-3 kyselin.
  • Celer má také skvělé protizánětlivé účinky, je vhodnou prevencí proti rakovině, udržuje správnou funkci trávicího traktu.
  • Jablečný ocetje vhodný nejen pro přirozenou detoxikaci, ale také pro dobré trávení, pleť a pro posílení imunity.
  • Ostružiny obsahují antioxidanty známé jako polyfenoly, které napomáhají ničit záněty.

Máte ze zánětů strach?

Reklama

Načítám