Hlavní obsah

Super zdravé oranžové potraviny: Které dostat do jídelníčku?

Foto: photka, Shutterstock.com

Foto: photka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zářivě oranžové druhy ovoce a zeleniny vypadají vesele na talíři, ale ten hlavní důvod, proč jsou tak úžasné, je betakaroten! Jako by to nestačilo, obsahují krom toho i řadu dalších cenných látek. Proto byste jim měli pravidelně udělat místo ve svém jídelníčku.

Článek

Oblíbené oranžové potraviny mají svou hřejivou barvu díky betakarotenu, látky, která funguje jako cenný antioxidant a má celou řadu benefitů pro vaše tělo. Batáty, dýně, mrkev, broskve a další druhy ovoce a zeleniny patří mezi jeho bohaté zdroje. Napovídá to i jejich přirozené zbarvení. Mít je na talíři pravidelně se proto vyplatí. Vyrazte vstříc oranžové!

Účinky betakarotenu

Když se řekne betakaroten, většina lidí si jako první vybaví mrkev, léto a bronzový vzhled kůže. Byla by však škoda účinky tohoto kartenoidu omezovat jen na opalování.

Když do sebe z potravy dostanete betakaroten, část z něj se přemění na vitamin A. Zbytek se skladuje v orgánech. Pokud máte v těle áčka dostatek, přeměna betakarotenu se sníží, z toho důvodu se jím prakticky nemůžete předávkovat.

Kromě toho, že z betakarotenu si tělo vytváří vitamin A, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému nebo bystrý zrak, chrání tělo před škodlivými volnými radikály, které způsobují stárnutí buněk. Hrají tak roli v prevenci řady onemocnění od Alzheimera po rakovinu. A které oranžové potraviny dostat do jídelníčku?

Foto: beanimages, Shutterstock.com

Betakaroten má vliv na barvu pokožky, stojí za jejím hezkým bronzovým odstínem a příznivý vliv má také na obranyschopnost tělaFoto: beanimages, Shutterstock.com

Batáty

Nahradit čas od času klasické brambory batáty se vyplatí nejen díky jejich lahodně nasládlé chuti. Kromě betakarotenu obsahují celý komplex vitaminů a stopových prvků, mimo jiné vitamin C, vitaminy skupiny B, železo, draslík nebo hořčík. Batáty si můžete připravit podobně jako pečené brambory nebo si dopřát výborný batátový krém.

Dýně

Dýni z velké části tvoří voda a vláknina, proto je skvělou potravinou do hubnoucího jídelníčku. Pak podobně jako batáty obsahuje betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C, železo, draslík i hořčík. Teď na podzim přijde vhod třeba dýňové kari s kuřecím masem a špenátem.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Sezona dýní je tady a vy si z ní můžete připravit spoustu dobrotFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Broskve

Také broskve jsou bohaté na vlákninu i řadu minerálů, jako je draslík, železo nebo hořčík, díky kterému mají dobré účinky na tělesnou schránku i na psychiku. Obsahují také hodně vitaminu C. A že už ty čerstvé nejsou na trhu? Tyto zdravotní benefity mají i zavařené broskve, ačkoli ty čerstvé jsou samozřejmě na množství živin bohatší. Broskvový kompot zvládne každý, podívejte se na návod. 

Meruňky

Výživné meruňky si můžete dopřávat po celý rok nejen v zavařené, ale také v sušené formě. Jsou zdrojem stopových prvků jako draslíku, manganu, fosforu a železa. Obsahují i hodně vlákniny. Sušené meruňky jsou stejně zdraví prospěšné jako čerstvé, jejich nevýhodou však je, že jsou o poznání kaloričtější. I když meruňky pečené s máslem a tymiánem jsou také velká delikatesa.

Foto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Tři plody splňují polovinu denní potřeby vitaminu A pro dospělého člověkaFoto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Mrkev

Stejně jako všechny předchozí potraviny je mrkev dobrým zdrojem řady minerálů a celého komplexu vitaminů. Pak samozřejmě betakarotenu, dokonce je tím ze všech jmenovaných zřejmě nejznámější. Ještě více ho do sebe dostanete, když mrkev sníte ve vařené formě. Vaření narušuje tuhé buněčné stěny, díky čemuž se vstřebatelnost betakarotenu více než zdvojnásobí. Čerstvá mrkev vám oproti tomu dodá velkou dávku céčka.

Načítám