Hlavní obsah

Obrácený jablečný koláč od babičky

Hodnocení:
(170)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Také vzpomínáte na prázdniny u babičky a na její vynikající obrácený jablečný koláč? V tom případě vás potěšíme, ještě dnes si ho můžete s námi upéct. Je to jednoduché!

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 kousek tuku na vymazání
Na jablečnou vrstvu
  • 1 kg jablek
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce mleté skořice
Na krém a zdobení
  • 400 ml vody
  • 1.5 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g másla
Článek

Postup

Krok 1:  Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do přípravy. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na půlkolečka nebo kolečka silná asi 5 milimetrů. Na plech dejte pečicí papír a lehce ho potřete kouskem tuku nebo olejem. Na pečicí papír narovnejte těsně vedle sebe připravená jablka. Ta posypejte cukrem (tím nemusíte šetřit, během pečení krásně zkaramelizuje!) a skořicí.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 2: V míse vyšlehejte do pěny žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Pak přidejte 1 dl teplé vody a 1 dl oleje a šlehejte dál do pěny. Nakonec do hmoty vmíchejte 200 g hladké mouky prosáté s práškem do pečiva.

V jiné míse vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli (díky té bude lépe držet tuhý) a ten vmíchejte do těsta. Polovinu těsta odlijte a vmíchejte do ní kakao. Jablka přelijte nejprve světlým, pak tmavým těstem a dejte péct do předehřáté trouby asi na 20–25 minut a připravte si mezitím krém.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 3: Pudinkový prášek uvařte podle návodu na obalu, jen místo mléka použijte 4 dl vody. Pak ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, vyšlehejte ho s cukrem a nakonec přidejte i změklé máslo nebo rostlinný tuk.

Krok 4: Hotový koláč nechte vychladnout na pokojovou teplotu, překlopte na druhý, stejně velký plech a z vrchu sloupněte pečicí papír. Pak koláč potřete krémem a pocákejte rozpuštěnou čokoládou – skvěle se na to hodí čokoládové polevy v sáčcích, které stačí rozehřát v horké vodě, koupíte je běžně v obchodech.

Foto: Ondřej Hošt
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama