Hlavní obsah

ABBA se vrací! S jakými osudy se mezitím členové potýkali?

Foto: Profimedia.cz

Zleva Benny s Fridou a Agnetha s Björnem Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak, a teď už jen zjistit, že Elvis Presley stále žije! Málokdo čekal, že by se švédská kapela ABBA mohla ještě někdy dohromady sejít v jednom nahrávacím studiu. A ono se tak skutečně stalo. Po pětatřiceti letech. Co ale mezitím Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid dělali?

Článek

Když před třemi lety oznámila fenomenální kapela ABBA svůj návrat, nejednomu milovníkovi blyštivých outfitů se rozbušilo srdce napětím. Tehdy členové do světa vyslali informaci o tom, že se spolu sešli v nahrávacím studium, kde chystají nové singly. První z nich, I Still Have Faith In You, pak měli představit v prosinci 2018, následovat mělo něco jako „digiturné“, kde by nevystupovali oni sami, ale jejich hologramy, takzvaní „ABBAtaři“. Na nic z toho ale nedošlo a jeden z členů, Björn Ulvaues, se později omlouval, že to bylo technicky náročnější, než čekali, a zároveň jim jejich plány narušil covid.

Čeho se dnes fanoušci dočkají, není zcela jasné. Comeback pod názvem ABBA Voyage je stále opředen mnoha tajemstvími. Hovoří se však o novém albu s novými songy o již zmíněném digitálním turné. Vše by mělo odstartovat dnes v 17:45 našeho času a sledovat to fanoušci můžou na stránkách kapely. Nejen skalní fanoušci jsou zvědaví a natěšení, co si pro ně čtveřice ve složení  Agnetha Fältskog (68), Björn Ulvaeus (73), Benny Andersson (71) a Anni-Frid Lyngstad (72) nachystala.

Než spadne pomyslná opona jejich comebacku, podívejte se, co členové dělali posledních téměř čtyřicet let od rozpadu fenomenální kapely ABBA.

Agnetha Fältskog (71)

Úspěch s kapelou ABBA dlouhovlasé blondýnce příliš štěstí nepřinesl. Deprese, kterými trpěla ještě před tím, než se s kapelou dala dohromady, neodezněly, a spíše zesílily. Napomohla tomu i sebevražda její matky, nebo panická hrůza z létání. Sama párkrát v rozhovorech řekla, že sláva jí není příjemná, že davy fanoušků, které se na ni valí, jsou pro ni trochu děsivé. Nicméně i přesto po rozpadu ABBY natočila ještě několik sólových alb, ačkoliv s každou novou písní její popularita slábla. V roce 1988 se tedy stáhla do ústraní. V roce 2004 se ale vrátila s albem „My Colouring Book“, což ji vystřelilo znovu na vrchol. Později vydala ještě album „A".

Agnetha tvořila pár s Björnem Ulvaeusem, a to mezi roky 1971 a 1980, podobně jako Benny s Fridou. Pak se vdala ještě jednou v roce 1990, a to za chirurga Thomase Sonnefelda. Ani jim to ale nevydrželo a rozešli se v roce 1993. Na muže ale zpěvačka asi moc kliku neměla. Zažila si i nepříjemnou zkušenost s pronásledováním jejího jednoho fanouška, který byl z Nizozemí a kterému policie dokonce zakázala vstup do Švédska.

Foto: Profimedia.cz

Agnetha celý život bojuje s depresemi a zájem fanoušků o její osobu jí byl kolikrát i nepříjemný Foto: Profimedia.cz

Björn Ulvaeus (76)

Bývalý muž Agnethy po rozpadu ABBY vlastně jen pokračoval v tom, v čem byl dobrý, a co ostatně dělal ještě před ABBOU. Tedy skládal hudbu se svým kolegou Bennym Anderssonem. Spolu se totiž dali dohromady už v roce 1966 a všechny písně slavné kapely pochází z jejich hlav. Na svědomí mají také tři muzikály, mimo jiné slavný Mamma Mia!. Spoluprodukoval také stejnojmenný film z roku 2008, na jehož tvorbě se podílel. Björn je velkým kritikem stahováním děl na internetu a nízké ochraně autorských práv. Nicméně se zákony zřejmě nebyl vždy úplně zadobře, protože čelil obvinění z daňových podvodů. Dlužnou částku nakonec zaplatil, ačkoliv se obvinění bránil.

Své muzikální geny předává dál, s Agnethou má dvě děti, dceru Lindu (48), která se také věnuje zpívání, a syna Petera Christiana (43). Po rozvodu s kolegyní z kapely si v roce 1981 vzal hudební publicistku Lenu Källesjö, se kterou má další dvě dcery, Emmu (39) a Annu (36).

Foto: Profimedia.cz

Björn byl obviněn z daňových podvodů. Ačkoliv se tomu bránil, nakonec vše zaplatil Foto: Profimedia.cz

Benny Andersson (74)

Druhý muž ABBY, Benny Andersson, je zřejmě nejúspěšnější z celé čtveřice. Od konce skupiny ABBA posbíral mnoho hudebních cen, mimo jiné třeba i šestkrát cenu Grammy. Ačkoliv ho většina lidí zná jako zpěváka a člena fenomenální kapely, je hlavně skladatel, textař, producent a hraje na několik hudebních nástrojů. V současné době má vlastní kapelu Benny Anderssons Orkester.

I on tvořil pár s kolegyní z ABBY, s Anni-Frid chodil devět let, v roce 1978 se vzali, ale o dva roky později šli od sebe a v roce 1981 byli rozvedeni. Ještě ve stejné roce si vzal televizní moderátorku Monu Nörklit, se kterou má syna Ludviga (39), který jde také v otcových stopách. Z předchozího vztahu má ještě syna Petera a dceru Hélen. S jejich matkou byl zasnoubený ještě před ABBOU, místo svatby přišel rozchod.

Benny Andersson si ale dlouhá léta nesl také svého démona – bojoval s alkoholem a dalšími návykovými látkami. V roce 1991 o svých problémech poprvé promluvil. V tu dobu měl za sebou už více než deset let bez jediné kapky.

Foto: Profimedia.cz

Benny se stále věnuje muzice, nicméně několik let bojoval se závislostí na alkoholu Foto: Profimedia.cz

Anni-Frid Lyngstad (75)

Nepříliš šťastný osud měla Anni-Frid, známá jako Frida, nejen před slávou s kapelou ABBA, ale i po ní. Ačkoliv se narodila v Norsku, vyrůstala ve Švédsku se svojí babičkou. Maminka jí totiž umřela ve dvou letech, zřejmě v následku pronásledování obyvateli jejich vesnice proto, že během války chodila s nacistickým důstojníkem, který byl zároveň Fridy otec. A s ním se, mimochodem, v sedmdesátých letech setkala, když ji sám vyhledal.

Nicméně jako kdyby chtěl osud Fridu vzít na milost, do cesty jí poslal Bennyho Anderssona, se kterým randila a posléze si ho i vzala. Jenže v roce 1981 se rozvedli a o dva roky později skončila i kapela.

Frida ale s kariérou zpěvačky neskončila, natočila ještě několik desek, vždy ale s několikaletými pauzami. Pak opět přišly životní rány. V roce 1992 se vdala za Heinricha Ruzza Reusse, který ale v roce 1997 zemřel na rakovinu. Rok předtím její dcera Ann Lise-Lotte z prvního manželství s Ragnarem Frederikssonem, se kterým byla mezi roky 1963 až 1970, zemřela ve třiceti letech při autonehodě. Kvůli těmto událostem se stáhla z veřejného života, věnuje se charitativní činnosti a výjimečně někde vystoupí.

Foto: Profimedia.cz

Frida se na dlouhá léta stáhla z veřejnosti, protože si prožívala osobní tragédie Foto: Profimedia.cz

Comebacky se dějí i ve vztazích, jako třeba u JLo a Bena Affleca. Komu dalšímu to (ne)vyšlo? O hudební comeback se zase pokusila třeba taneční kapela Pussycat Dolls. Povedlo se to? 

Reklama

Související témata:

Načítám