Hlavní obsah

Aby vlny vydržely co nejdéle: vyzkoušely jsme trik z TikToku i tradiční postup. Co zvítězilo?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Jak zajistit, aby vlny, které jste si pracně vyrobily, vydržely – a nejlépe až do dalšího dne? Jedním z virálních triků je vetřít tužidlo do suchých vlasů. Funguje to, anebo je to spíš návod, jak si kadeře poničit? Podívali jsme se tomu na kloub. Jak to dopadlo a co (ne)funguje?

Článek

Na TikToku najdete všechno: od vtipných scének přes zábavné recepty až po rozmanité tipy, jak na vlasy, make-up i módu. A tak není divu, že tam jsou i návody, jak zajistit, aby vlny vytvořené kulmou nebo žehličkou vydržely déle. A jedním z nich je využít sílu tužidla trochu jinak. Jak to provést a má to vůbec smysl?

Trik s pěnovým tužidlem

Pěnové tužidlo netřeba představovat. Při klasickém použití se nanese do vlhkých vlasů, především ke kořínkům, a pak se vyfouká. Pěna vlas krásně obalí a dodá tvar i objem. A slibovaný nový trik? Vetřít tužidlo do suchých délek a pak je natáčet kulmou. Cílem je, aby vlny neplihly. Má cenu to zkoušet? Funguje to, nebo si můžete vlasy spíš poničit?

Risk s pěnou: vyplatil se? 

Doporučovaný trik jsem vyzkoušela sama na sobě. Středně tužicí pěnu jsem nanesla do délek a pročesala hřebenem. Vlasy to neslepilo, ale jen trochu zatížilo. Místo aby šla vlna natočit dobře jako vždy (stačí podržet pět sekund a je to), tak se vlasům moc nechtělo. Lokna byla spíš těžká a zplihlá než objemná a vzdušná.

Tenhle postup mě tedy vůbec neoslovil. Navíc, když si vyberete přípravek s velkou schopností fixace, tak si vlasy slepíte, jen tak je nerozčešete a mohli byste je i potrhat. A co si o použití tužidla do suchých délek myslí odborník? „U pěnového tužidla bych se bál, že pak pramen zůstane na kulmě,“ varuje kadeřník Petr Šťastný z Ateliéru Glam.

Tužidlo do suchých vlasů ovšem není vždycky jen špatný nápad: užijete ho, pokud se chystáte na hodně uhlazený drdol. Pěna vlasy zkrotí a půjdou lépe sčesat dozadu a uhladit k hlavě.

Jak si natočit vlasy kulmou

Klasický postup natáčení je následující: umyjete si vlasy a do vlhkých délek nanesete olejíček/krém/sprej nebo péči, která chrání proti teplu. Pak vlasy vyfoukáte do sucha a můžete natáčet kulmou či žehličkou. Takto postupuje i vizážistka a hairstylistka Soňa Šajdáková: „Na vlny používám výhradně sprej s termoochranou. Vlas hezky obalí a také prodlouží výdrž účesu.“

A Petr Šťastný dodává: „Všeobecně by vlasy před vlněním kulmou měly být dokonale prosušené a připravené na další tepelnou úpravu. Základem číslo jedna je tedy termoochrana – spousta produktů nejenže chrání před teplem, ale navíc se za použití tepla aktivují i pečující látky, které do vlasu ‚zapečete‘.“

A v tom je ten skutečný trik. Stačí si chytře vybrat přípravek, který slibuje jak ochranu proti vysokým teplotám, tak i péči, zkrocení vlasů a určitý stupeň fixace. Mnoho výrobků přitom zvládne skvěle víc věcí najednou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej s termoochranou, pro texturu a objem účesu Tecni.Art Constructor L’Oréal Professionnel, 220 Kč (150 ml), prodává SvětKadeřnictví. Sprej pro tepelnou úpravu a lehkou fixaci účesu Eimi Thermal Image Wella Professionals, 171 Kč (150 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Termoochranný hydratační sprej Protect Moroccanoil, 400 Kč (75 ml), prodává Notino. Sprej s termoochranou, ochranou proti blednutí barvy, s lehkou fixací #MyDefender #MyDentity, 930 Kč (200 ml), prodává SalonOnlineFoto: Archiv firem

Jak prodloužit výdrž vln

Máte kluzké, nebarvené vlasy, na kterých účesy moc nedrží? Pro vás je lepší si umýt hlavu večer a v úpravě pokračovat až ráno. Na čerstvě umytých vlasech vlny drží vždycky o něco hůř. „Každou navlněnou sekci hned zafixujte lakem a nechte vystydnout, klidně i půl hodiny. Hlavně pramen hned nerozčesávejte! Pokud horký vlas narušíte, máte po vlnách,“ dodává Soňa Šajdáková.

Také si zapamatujte jednu důležitou zásadu. „Vlasy kulmujte od hlavy, konečky vlasů na kulmu natáčejte až jako poslední, aby se neupálily,“ upozorňuje kadeřník Petr Šťastný.

Foto: Archiv firem

Zleva: Texturizační sprej pro zafixování účesu Ouai Haircare, 760 Kč (130 g), prodává Sephora. Lak na vlasy pro fixaci a lesk vlasů Ref, 310 Kč (75 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lak na vlasy pro střední fixaci Care & Hold Soft Touch Nivea, 80 Kč (250 ml), prodává dm drogerie. Sprej pro texturu vlasu a lehkou fixaci Caviar Alterna, 790 Kč (184 g), prodává SalonOnlineFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám