Hlavní obsah

Sigourney Weaver slaví 69: Jaké byly její největší role?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se řekne Sigourney Weaver, většině lidí se vybaví film „Vetřelec“ – ten mimochodem příští rok oslaví 40 let od premiéry. Zdá se to až neuvěřitelné, zejména vzhledem k tomu, že herečce bylo v době natáčení třicet. A dnes slaví 69. narozeniny!

Článek

Sigourney Weaver působí tak trochu tajemně. Příliš se nikde neukazuje, nejsou s ní spojeny žádné skandály a už více než třicet let žije v poklidném manželství s divadelním režisérem Jimem Simpsonem (62), s nímž má dceru Charlottu (28). To ale neznamená, že by snad byla nezajímavá. Naopak. Její role jsou velice rozmanité a zdá se, že dokáže zazářit téměř v čemkoliv – od akčních filmů přes životopisná dramata po rodinné komedie.

Dobrý genetický základ

Sigourney Weaver snila o herecké kariéře od dětství, ale její maminka ji zprvu zrazovala. Věděla, o čem mluví – Elizabeth Inglis (†94) byla anglická herečka, která se objevila mimo jiné i v Hitchcockově filmu „39 stupňů“ (1935). Hrála také na divadle – a právě po tom toužila i Sigourney. Nikdy ji nenapadlo, že by díru do světa mohla udělat ve filmu.

Foto: Profimedia.cz

První velkou rolí byla Ellen Ripley ve „Vetřelci“. Tento kultovní film oslaví příští rok 40 let od premiéry. A Weaver je pořád kočka!Foto: Profimedia.cz

Otec Sylvester „Pat“ Weaver (†93) zastával funkci ředitele televize NBC. Oba rodiče byli pro dceřino budoucí povolání velice důležití. Ne snad proto, že by jí prošlapávali cestičku, ale jak herečka později řekla, učila se od nich. Na matce milovala její původ, ráda si s ní dopřávala čajové dýchánky o páté a přitom si od ní nechávala radit, jak být vždycky soběstačná, dělat vždy jen to, co sama chce, a jak si nenechat od nikoho nic diktovat.

Od otce se zase naučila, že když člověk jde za svým cílem a je vytrvalý, sklízí pak plody úspěchu. Uměleckým světem byla budoucí hvězda natolik pohlcená, že si dokonce ve čtrnácti letech změnila jméno a místo Susan si začala říkat Sigourney podle postavy z románu „Velký Gatsby“. Z obyčejné Susan Weaver se stala Sigourney Weaver.

Foto: Profimedia.cz

Sigourney Weaver jako Dana Barrett ve filmu „Krotitelé duchů“ z roku 1984. Na fotce s Rickem MoranisemFoto: Profimedia.cz

Životní šance

První roli dostala od Woodyho Allena (82) ve slavném filmu „Annie Hallová“ (1977), šlo ovšem spíše o drobný štěk. To se však rozhodně nedá říct o postavě Ellen Ripley ve filmu „Vetřelec“ (1979) – ta jí nastartovala kariéru. A přitom byla tato role původně psaná pro muže. „Najednou mě to napadlo – proč by Ripley vlastně nemohla být žena? Bude to ta poslední, o které si budou lidé myslet, že by mohla přežít, bude mimořádně krásná,“ řekl režisér Ridley Scott (80) v jednom rozhovoru. A dobře udělal.

V roce 2009 se Ellen Ripley dokonce dostala na seznam nejlepších filmových hrdinů všech dob. Mimo jiné i proto, že je to jedna z prvních ženských rolí, která není definována muži kolem ní ani jejím vztahem k nim. Těžko říct, zda si vůbec Sigourney Weaver tehdy uvědomovala, jak zásadní tahle postava je.

Foto: Profimedia.cz

Zahrát si skutečnou postavu, bioložku Dian Fossey, bylo velice emotivní. Byla zavražděna, a ačkoliv se pachatelé nikdy nenašli, s největší pravděpodobností to udělali pytláci, proti nimž Dian Fossey bojovalaFoto: Profimedia.cz

Po „Vetřelci“ přišlo odlehčení v podobě Dany Barrett ve filmu „Krotitelé duchů“ (1984). Další důležitá role přišla ve snímku „Gorily v mlze“ (1988), kde ztvárnila bioložku Dian Fossey (†56), která dlouhá léta studovala v Africe horské gorily a bojovala za jejich ochranu. Za tuto roli získala herečka Zlatý glóbus.

Raději surfaře než divadelníka

Rok 1988 byl pro Sigourney Weaver významný. Kromě Zlatého glóbu za hlavní roli totiž získala stejné ocenění za vedlejší roli, a to ve známé komedii „Podnikavá dívka“. Stala se tak vůbec prvním umělcem, kterému se to podařilo. V tomto filmu hrála manažerku Katherine, která pro úspěch udělá vše, dokonce i ukradne nápad někoho jiného. Její sekretářka (Melanie Griffith, 61) jí to ale vrátí se vším všudy, ačkoliv ani z její strany to není úplně čistá hra.

V té době už byla Sigourney Weaver vdaná za divadelního režiséra Jima Simpsona. Seznámila se s ním v roce 1983 a napřesrok se vzali. Když ho představovala rodičům, zatajila, čím se její vyvolený živí. Otec ji sice v herectví podporoval, ale zároveň ji odrazoval od toho, aby si kdy co začala s divadelníkem. A protože byl Jim Simpson z Havaje, vymyslela si, že je surfař. S tím rodiče problém neměli. Zajímavé, většina našich rodičů by asi raději měla doma režiséra než surfaře.

Foto: Profimedia.cz

Sigourney Weaver s dcerou Charlottou a manželem Jimem Simpsonem. Nenechte se mýlit, Charlotte není nijak malá – jen její rodiče mají 180 centimetrů Foto: Profimedia.cz

V roce 1990 se jim narodila dcera Charlotte. Herečka si na chvíli dala pauzu a byla s rodinou, ale pak už jde z filmu do filmu a není pomalu jediný rok, kdy by se v některém neobjevila. K nejúspěšnějším patří rozhodně „Avatar“ (2009), jehož druhý a třetí díl se právě natáčejí. Premiéru by měly mít v roce 2020 a 2021 – v té době bude mít herečka sedmdesátku za sebou.

Za život natočila Sigourney Weaver více než šedesát filmů, neustále je v jednom kole, ale na jejím vzhledu se to nijak negativně nepodepsalo. Možná na to má vliv i klidný rodinný život – vždyť s Jimem Simpsonem je už třicet čtyři let a zdá se, že jim to klape.

Jaký film se Sigourney Weaver máte nejraději?

Reklama

Načítám