Hlavní obsah

Erekce, touha i city. Jak to má asexuál se životem?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Postaví se mu vůbec, když milování nějak extra (či vůbec) nevyhledává? A může mít vyvrcholení, manželku a děti? Mýty o asexuálech padají – hezky jeden po druhém. Co potřebujete vědět o vztahu bez sexu?

Článek

Sexuální život je důležitou součástí partnerských vztahů. Za zlatý standard se u dvojic považuje styk jednou až třikrát týdně, přičemž i udržovací sex  má svoje opodstatnění. Bez fyzické intimity láska a emocionální pouto chřadnou, absence doteků negativně ovlivňuje důvěru a pocit bezpečí. Existují však lidé, kteří pohlazení a sex vůbec nepotřebují.

Říká se jim asexuálové, jsou mezi nimi muži i ženy a celosvětově se jejich počet odhaduje přibližně na jedno procento. Jedná se však pouze o nepřesné dohady. Experti se domnívají, že jejich počet bude pravděpodobně mnohem vyšší. Když na nějakého narazíte, čím vás překvapí?

Život v celibátu? Mýtus!

Ačkoli ho budete svádět, pravděpodobně u něj neuspějete. Tedy aspoň z dlouhodobého hlediska. Asexuál nemá pohlavní pud, ale to neznamená, že je impotentní, tedy neplodný, nebo že není schopen pohlavního styku. Podle sexuologů se často stává, že se dokonce ožení a založí rodinu, ale o milování v rámci trvalého vztahu nestojí. Neuspokojuje ho. A když někdo sex nechce, je to pro jeho partnera mnohem horší, než když ho mít nemůže.

Sexuální prázdnota

Po pár měsících nebo letech, když vyprchá láska, která ze začátku všechno maskovala, a protistrana konečně prokoukne, že asexuál má zcela jiné životní priority než mazlení a intimitu, přichází na scénu nedorozumění. Ten partner, kterému se milování nedostává, trpí a stěžuje si, někdy jde cestou nátlaku. „Ty už mě nemiluješ? A nelíbím se ti snad? Sex chci a potřebuji!“

Situace je o to horší, když třeba odmítaná manželka přistihne svého muže u masturbace. Ano, někteří asexuálové se čas od času ukájejí sami, nestojí však o jakékoli zásahy a podněty zvenčí. Odborně se to nazývá nesměrovaná aktivita. U dotyčného masturbace představuje cestu k uvolnění napětí, ale bez toho všeho erotického a vzrušujícího okolo. Cítí to samé, co při nákupu v obchodě. Takže vlastně nic. „Jeden rohlík, 20 deka salámu a pivo, prosím!“

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Někteří asexuálové masturbují. Je to pro ně cesta, jak uvolnit napětíFoto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Příčin je několik a paušalizovat se nemá

Jen se rychle přivede k orgasmu a jde se dívat na televizi. Necítí se nijak uspokojený, jen zklidněný, což mu ovšem stačí. Jelikož však tenhle „hříšník“ má svoji ženu rád a nechce problémy, za své chování se omluví s tím, že nemá jinou možnost, jak ze sebe stres či úzkost dostat. Být asexuální neznamená totéž co být bez srdce, i když pochopitelně záleží na konkrétním případu.

„Mnoho lidí, kteří netouží po sexu, vyhledává romantické vztahy. Celé je to však trochu komplikovanější. Někteří vědci se domnívají, že by asexualita měla být považována za odlišnou sexuální orientaci, což naznačuje, že může existovat složitá řada biologických faktorů, včetně vrozenosti, které k ní přispívají,“ zmiňuje se na svém blogu sexuální psycholog Justin Lehmiller. Tohle všechno je sice hezké, ale co když žijete s někým, kdo je asexuální, nicméně vztah s ním stojí za to udržet při životě?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Život s asexuálem je těžký, ale ani on to nemá lehké. Hlavně jeho nezájem neberte osobněFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nutnost kompromisů jako návod na přežití

Věnujte se společným koníčkům (buďte spolu) a pracujte s tím, co máte. Významná sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová říkávala, že pro partnery asexuálů je důležité, aby si zvykli sex iniciovat a počítali s jeho nižší frekvencí. V mezičase masturbujte, pokud to jde, a užívejte si třeba vzájemných masáží (pokud o něco takového partner stojí). A mějte radost, že jakmile k sexu dojde, obvykle se zdaří bez potíží. Je to však věc dohody a povahy zúčastněných.

„Pokud si sexuálně chladný muž vezme vhodnou ženu a naopak, mohou oba žít spokojeným manželským i sexuálním životem,“ uvedla sexuoložka ve své knize O sexualitě a partnerských vztazích. Žádá si to však mnoho kompromisů.

Reklama

Načítám