Hlavní obsah
3,1
(616)
Foto: Archiv Josefa Maršálka

Foto: Archiv Josefa Maršálka

Anglické velikonoční bochánky neboli mazanečky jsou oblíbeným svátečním dezertem Josefa Maršálka. Cukráře a kuchaře, kterého nejspíš znáte z pořadu Peče celá země. Recept je to jednoduchý, tak se do něj pusťte.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 75 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 g čerstvého ovoce
  • 1 lžička citronové kůry
Bílý kříž
  • 70 ml vody
  • 70 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 1 ks vejce
  • 50 g medu
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte mouku, přidejte citronovou kůru, droždí, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vajíčko. 

02.

Přidejte cukr, sůl a koření (místo skořice může být i muškátový oříšek nebo anýz) a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 

03.

Nasekané ovoce – nejlépe sušené, ale může být i čerstvé – přidejte jako poslední. Nechte kynout, dokud není objem dvojnásobný. 

04.

Z těsta udělejte na pomoučené ploše bochánky a dobře je „zakoulete“. Vkládejte do olejem vymazaného pekáčku a nechte opět nakynout. 

05.

Potřete je vajíčkem. Smíchejte ingredience na bílý kříž a hmotu dejte do sáčku s ustřiženou špičkou a každý bochánek postříkejte do kříže. 

06.

Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20–25 minut. Po upečení ještě potřete medem.

Reklama

Načítám