Hlavní obsah

Cvičit, saunovat a jíst sushi? Co si v těhotenství zakažte

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každá nastávající maminka se pro své očekávané dítě snaží udělat maximum. Že musíte přestat kouřit a pít alkohol, je jasné. Ale víte, jaké další zvyky i oblíbená jídla byste si v těhotenství měly odpustit?

Článek

Přerušit kouření cigaret včetně elektronických a vzdát se alkoholu i celé řady léků je v těhotenství zásadní. Překvapí vás ale, kolik dalších běžných věcí by pro vás během devíti měsíců, kdy pod srdcem nosíte dítě, mělo být naprosté tabu – anebo byste aspoň měly vědět o možných rizicích. Co všechno si raději odřekněte?

1. Neumyté ovoce a nepasterizované mléko 

Ovoce a zeleninu vždy pečlivě myjte pod čistou tekoucí vodou, jinak hrozí například žloutenka typu A! Nebezpečné mohou být pesticidy a herbicidy, hovoří se o jejich negativním vlivu na mozek plodu. Vadí ale i obyčejný hnůj, často v něm přebývají bakterie listeriózy.

Nebezpečné mikroorganismy se do těla mohou dostat i s nepasterizovaným mlékem, nedostatečně tepelně upraveným masem (zapomeňte na oblíbený tatarák) nebo zrajícími sýry. Nákaza může vést k předčasnému porodu, potratu, poškození nervového systému dítěte či jeho úmrtí.

2. Sushi a syrová vejce

Pozor si dejte také na ryby. Vadí především syrové, které mohou způsobit vážné zažívací obtíže – raději to tedy vydržte bez sushi či mořských plodů. Rostoucí plod může ohrozit větší množství rtuti, proto se v těhotenství vyhněte sedmi problematickým druhům ryb a také tuňákovým konzervám. Málo rtuti obsahuje treska, mořská štika a pstruh, hejk, losos, sardinka, sleď, šprot a sardel.

Ze syrových vajec hrozí nákaza salmonelózou, tedy je dostatečně tepelně upravte. Vypusťte vejce naměkko i nahniličko, dezerty ze syrových vajec (např. klasické tiramisu) či domácí majonézu. Tato nákaza sice přímo neohrožuje plod, přesto je to velmi nepříjemná komplikace.

Foto: Katerinina, Shutterstock.com

Sushi se syrovou rybou? V těhotenství to není ideální volbaFoto: Katerinina, Shutterstock.com

3. Saunování a horké koupele

Saunování je skvělý prostředek, jak posilovat imunitu, ale v těhotenství si ho odpusťte. „Vířivky a sauny je lépe vynechat úplně,“ radí MUDr. Jan Lacheta z klinického centra Iscare. Horko zvyšuje tělesnou teplotu, prokrvení i krevní tlak – a platí to nejen v sauně.

„Lepší je sprchování nebo krátká koupel v teplé, nikoliv horké vodě. Pokud má těhotná navíc bolesti břicha nebo hrozí předčasný porod, je koupel nevhodná,“ radí odborník. Některé studie dokonce varují, že pobyt v horké vodě v prvních šesti týdnech těhotenství zvyšuje riziko vzniku rozštěpu páteře.

4. Úzký kontakt s mazlíčky

Aby matčino tělo nevypudilo plod jako cizorodý objekt, dochází během těhotenství k potlačení normální imunity a budoucí maminky jsou náchylnější třeba k virovým infekcím. Proto pozor: lecjakou nemoc můžete totiž chytit i od svého psa!

Obávaná je také toxoplazmóza, tu lze získat od kočky, králíka nebo morčete (a také z konzumace syrového masa). Může vyvolat potrat a poškozuje plod. Pokud se zvířetem sdílíte domácnost již nějakou dobu, vaše tělo bude mít pravděpodobně vytvořené protilátky, přesto nemanipulujte během těhotenství s jeho trusem. Můžete sebe i mazlíčka nechat na přítomnost infekce otestovat.

5. Chemie v kosmetice a při úklidu

Možné nebezpečí se může schovávat i v chemických látkách, které do organismu pronikají z kosmetiky nebo úklidových prostředků. Nespasí vás ani ochranné rukavice: škodlivé jsou totiž i výpary, které vdechujete. Vedle agresivních čistidel tak může škodit i barva na vlasy, lak na nehty nebo umělé nehty kvůli použitému lepidlu. Pokožka je také náchylnější k alergiím i tvorbě pigmentových skvrn, můžete nezvykle reagovat na sluníčko nebo solárium.

Foto: Roman Rybaleov, Shutterstock.com

Pro dobrý pocit si vlasy barvěte v kvalitně větrané místnostiFoto: Roman Rybaleov, Shutterstock.com

6. Nebezpečný sport ve vedru

„Pravidelným cvičením v těhotenství by se budoucí maminky měly udržovat v co nejlepší kondici a posilovat svalové skupiny důležité pro porod,“ potvrzuje MUDr. Daniel Struppl z pražské kliniky GynCentrum. Vyhněte se však potápění, posilování, které zvyšuje nitrobřišní tlak, nebo sportům, kde hrozí pád či úder do břicha – může se narušit placenta či poranit dítě. Vadí i sportování ve velikém vedru – vysoká teplota matčina těla plodu nesvědčí.

Načítám