Hlavní obsah
3,5
(13)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Perníky na plech začínám péct vždy se začátkem školního roku. Děti je milují, na přípravu bohatě stačí deset minut a kromě moučníku k odpolední kávě mám vystaráno i se svačinou na druhý den. Podzimní verze je plná švestek, přidávám do ní povidla a bříška zralých plodů vykukují i z nadýchaného těsta.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 hrnek mléka
  • 8 ks švestek
Na vymazání a vysypání plechu
  • 1 lžička másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Menší hlubší plech vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Omyjte a osušte švestky, rozkrájejte je na poloviny a troubu předehřejte na 180 °C.

02.

Do mísy prosejte oba druhy mouky, škrob, kakao, koření a prášek do perníku a promíchejte je metličkou.

Tip: Když nemáte po ruce perníkové koření, přidejte lžičku skořice, špetku mletého hřebíčku a muškátového oříšku a případně i kousek nastrouhaného zázvoru a citronové kůry. Jak udělat domácí perníkové koření?

03.

V druhé míse našlehejte celá vejce s cukrem. Až bude hmota hezky nadýchaná, pomalu přilijte za stálého šlehání olej, dobře v ní rozmíchejte i povidla a nakonec přidejte mléko.

04.

Vaječnou směs vlijte do mouky a pomocí metličky těsto promíchejte. Metličkou pořádně zaberte až na dně a u okrajů mísy, aby se všechna mouka dobře provlhčila. Těsto vlijte na plech a poklaďte připravenými švestkami.

05.

Pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá.

Tip: Perník je velmi vláčný a skvělý sám o sobě, když ho ale budete chtít povýšit na luxusní moučník, přidejte při servírování kopeček zmrzliny (můj tajný tip je skořicová).

Reklama

Načítám