Hlavní obsah

5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc

Foto: Tobik, Shutterstock.com

Foto: Tobik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se neobejde bez ovocných knedlíků, ty k české kuchyni prostě neodmyslitelně patří. Pokud už vás omrzela klasika v podobě kynutých „blbounů“ a tvarohového těsta, vězte, že je můžete dělat pokaždé jinak a většinou ani nepotřebujete žádný nový recept.

Článek

Kynuté ovocné knedlíky dělaly už naše prapraprabáby, tvarohové těsto, které je finančně o dost náročnější, si zase oblíbila naše uspěchaná doba. Kromě nich můžete užít i nastavované tvarohové těsto, do kterého se přidávají vařené brambory, nebo těsto spařované (někde se mu říká i vařené), vynikající a snadné je i těsto bramborové. Nemusíte se učit nic dalšího a vaše ovocné knedlíky mohou být pokaždé jiné. Jak na to?

1. Improvizujte s náplněmi

Ovoce se používá vždy sezonní, to je jasné – aktuálně to jsou hlavně jahody a meruňky, postupně to bude rybíz, borůvky, broskve, blumy, švestky nebo jablka. Jak je ozvláštnit? Přidejte lístek máty nebo meduňky, k meruňkám kousek marcipánu. Jahody skvěle doplní i bazalka nebo tymián, ostružiny zase rozmarýn. A už jste slyšeli o ananasové šalvěji? Ta se hodí snad ke všemu.

Foto: Kitamin, Shutterstock.com

Nemusíte se učit žádné nové těsto – stačí měnit náplně s ozvláštněním podle sezonyFoto: Kitamin, Shutterstock.com

2. Dejte náplň navrch

Znáte borůvkový žahour? Takovouhle jednoduchou ovocnou omáčku lze připravit z jakéhokoliv ovoce. Nakrájejte ho na kousky, přidejte pár lžic cukru a trochu citronové šťávy, případně i kůry. Poduste, dokud ovoce není dokonale měkké, a omáčka je na světě.

tvarohového těsta vytvořte noky, uvařte je a přelijte omáčkou. Ovocné knedlíky naruby jsou na světě! Odvážnější mohou noky naplnit kouskem čokolády, v kombinaci s jahodami nebo borůvkami je to vynikající.

Foto: Josef Mohyla, Shutterstock.com

Vláčné tvarohové noky přelijte ovocnou omáčkouFoto: Josef Mohyla, Shutterstock.com

3. Nebojte se posypu

Na kynuté knedlíky se dává moučkový cukr, přepuštěné máslo a strouhaný tvrdý tvaroh, na tvarohové i trocha zakysané smetany. Každá rodina má svůj způsob, jak a s čím knedlíky servíruje. Ani tady se ale nebojte popustit uzdu fantazii: švestkové posypte mákem, na meruňkové nebo jahodové vyzkoušejte skořici nebo špetku muškátového oříšku. Místo zakysanky použijte vyšlehanou smetanu či jogurt. Strouhanku opražte s trochou cukru, vzniklá karamelová posypka je obzvlášť lahodná, přidáte-li do ní i nasekané oříšky. A co teprve když na kynuté knedlíky dáte vanilkový krém nebo kopeček zmrzliny!

4. Obalujte!

Nepřijde vám většina způsobů servírování knedlíků zrovna vzhledná? Obalte je! Ještě horké knedlíky – dokud jsou na povrchu vlhké a lepivé – vyválejte v mletém máku, karamelové posypce, nadrcených mandlových plátcích, skořicovém nebo vanilkovém cukru, strouhaném perníku...

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Knedlíky obalené v posypce vypadají krásně a každé sousto je plné chutíFoto: grafvision, Shutterstock.com

5. Místo knedlíků taštičky

A poslední tip na závěr. Místo klasických knedlíků zkuste pro jednou bramborové nebo třeba těstovinové taštičky. Plněné povidly či tvarohem patří mezi tradiční česká jídla (o masopustu se jim říkává šibřinky), tak proč si je nedopřát i v létě s čerstvým ovocem? Recept najdete v článku Těstovinové taštičky s lesním ovocem.

Foto: gkrphoto, Shutterstock.com

Taštičky plněné čerstvým ovocem mohou směle nahradit ovocné knedlíkyFoto: gkrphoto, Shutterstock.com

Jaké knedlíky jsou u vás nejoblíbenější a čím je zdobíte?

Reklama

Načítám