Hlavní obsah

Rebarborovo-jahodový koláč s ovesnými vločkami

Hodnocení:
(21)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Sezona ovocných koláčů nastává a kombinace sladkých jahod a kyselé rebarbory je ta pravá jarní! Vyzkoušejte tohle skvělé spojení ozvláštněné ovesnými vločkami a mandlemi.

Ingredience pro:
1 pekáč
Budete potřebovat
  • 250 g rebarbory
  • 200 g čerstvých jahod
  • 160 g cukru krupice
  • 20 g škrobové moučky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 180 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 2 hrsti mandlových plátků
  • 5 g másla na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: Omytou a oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky, jahody rovněž pokrájejte. Oboje vložte do hrnce, podlijte asi 50 ml vody a dejte rozvařit. 

Krok 3: Bílý cukr smíchejte se škrobovou moučkou. 

Krok 4: Do vroucího ovoce vsypte cukr se škrobem a provařte ještě asi tři minuty. Pak hrnec odstavte a připravte si těsto. 

Krok 5: V zadělávací míse zpracujte (nejlépe hnětacím hákem v robotu) mouku, hnědý cukr, vločky a nakrájené máslo. Vznikne drobivá hmota.

Krok 6: Z těsta odeberte asi pětinu a do této části přidejte mandlové plátky. Do zbytku zapracujte vejce.

Krok 7: Pekáč vymažte máslem a těsto (část s vejcem) natlačte prsty na dno. Na něj vlijte ovocný rozvar a povrch posypte mandlovou drobenkou (druhá část těsta).

Krok 8: Koláč dejte péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Krájejte ho až zcela vychladlý.

Foto: Svatava Vašková

Koláč s vločkami je křehký a rebarborovo-jahodová náplň jemně pikantní

Jaký recept z rebarbory máte nejraději vy? Doporučujeme rebarborovo-jahodový crumble s mandlovou drobenkou, obrácený rebarborový koláč anebo pusinky se šlehačkou a rebarborou. Skvělé jsou i špaldové rebarborové muffiny s drobenkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC