Hlavní obsah
3,0
(103)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sezona ovocných koláčů nastává a kombinace sladkých jahod a kyselé rebarbory je ta pravá jarní! Vyzkoušejte tohle skvělé spojení ozvláštněné ovesnými vločkami a mandlemi.

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
  • 250 g rebarbory
  • 200 g čerstvých jahod
  • 160 g cukru krupice
  • 20 g bramborového škrobu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g ovesných vloček
  • 180 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 5 g másla
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.

02.

Omytou a oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky, jahody rovněž pokrájejte. Oboje vložte do hrnce, podlijte asi 50 ml vody a dejte rozvařit. 

03.

Bílý cukr smíchejte se škrobovou moučkou. 

04.

Do vroucího ovoce vsypte cukr se škrobem a provařte ještě asi tři minuty. Pak hrnec odstavte a připravte si těsto. 

05.

V zadělávací míse zpracujte (nejlépe hnětacím hákem v robotu) mouku, hnědý cukr, vločky a nakrájené máslo. Vznikne drobivá hmota.

06.

Z těsta odeberte asi pětinu a do této části přidejte mandlové plátky. Do zbytku zapracujte vejce.

07.

Pekáč vymažte máslem a těsto (část s vejcem) natlačte prsty na dno. Na něj vlijte ovocný rozvar a povrch posypte mandlovou drobenkou (druhá část těsta).

08.

Koláč dejte péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Krájejte ho až zcela vychladlý.

Foto: Svatava Vašková

Koláč s vločkami je křehký a rebarborovo-jahodová náplň jemně pikantníFoto: Svatava Vašková

Jaký recept z rebarbory máte nejraději vy? Doporučujeme rebarborovo-jahodový crumble s mandlovou drobenkou, obrácený rebarborový koláč anebo pusinky se šlehačkou a rebarborou. Skvělé jsou i špaldové rebarborové muffiny s drobenkou.

Reklama

Načítám