Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Jednoduchá večeře? Francouzské brambory!

Foto: Jakub Jurdič

Francouzské brambory dělá každý jinak a vždycky jsou dobré

Francouzské brambory dělá každá rodina jinak, a přitom nejlépe – o tom není pochyb. V dnešním díle seriálu Babiččiny recepty se podíváme na to, jak je dělá babička Terézie Pechová.

Článek

Recept navíc určitě uvítají i naprostí začátečníci – na francouzských bramborách totiž není skoro co zkazit (pokud je tedy nespálíte :-)), a přitom si na nich báječně pochutnáte. Jak je tedy dělají u Pechů doma?

Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, 1 velkou cibuli, 300 g uzeného masa nebo dušené šunky, 2 vejce, 200 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany, 200 g tvrdého sýru, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř a drcený kmín.

Foto: Jakub Jurdič

Zapečené brambory se neobejdou bez vajec

Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte je a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájejte na malé kostičky a cibuli na kolečka.

Foto: Jakub Jurdič

Nejdřív si předpřipravte všechny suroviny

Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. Vajíčka ve velké míse rozšlehejte a postupně do nich vmíchejte zakysanou nebo sladkou smetanu. My doporučujeme vyzkoušet postupně obojí, každá dá jídlu trochu jiný nádech a oboje je vážně dobré! Ideálně do vajíček také přidejte koření, kterým chcete brambory ochutit, dostane se tak nejsnáze opravdu do všech vrstev pokrmu.

Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a začněte do ní vrstvit všechny připravené ingredience – na dno přijdou brambory, pak cibule a uzené maso. Tento postup ještě jednou zopakujte, a nakonec navrch naskládejte zbytek brambor.

Foto: Jakub Jurdič

Vršek posypte nastrouhaným sýrem

Vše zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí. Sýr nastrouhejte nahrubo a připravené brambory jím posypte. Zapékací misku pak vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou.

Foto: Jakub Jurdič

Brambory upečte dozlatova a podávejte se salátem

Podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Jak děláte francouzské brambory vy? A předváříte je předem, nebo je vrstvíte ještě syrové?

Vizáž: Daniela Tichá (MA-DA Makeup Network)

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama