Hlavní obsah
3,9
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Francouzské brambory dělá každá rodina jinak, a přitom nejlépe – o tom nikdo nepochybuje! Tento recept ale určitě jako inspiraci uvítají jak ostřílení milovníci oblíbeného pokrmu, tak i naprostí začátečníci: nedá se na něm nic zkazit. A přitom si báječně pochutnáte. Tak se do toho pusťte!

25 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 2 ks vejce
  • 300 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • 1 kg brambor
Článek

Nejlepší na francouzských bramborách je, že do nich můžete přidat cokoliv, na co máte chuť – anebo co je právě po ruce. Nemáte tvrdý sýr na posyp? Použijte mozzarellu. Chybí vám smetana na vaření? Nevadí! Skvěle poslouží i zakysaná. A uzené maso snadno nahradíte měkkým salámem nebo pikantní klobáskou.

Postup

01.

Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájejte na malé kostky a cibuli na kolečka. Vše zlehka promíchejte.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Ve velké míse rozšlehejte vajíčka a postupně do nich vmíchejte zakysanku nebo smetanu na vaření. Do vajíček přidejte koření, kterým chcete brambory ochutit, dostane se tak nejsnáze do všech vrstev pokrmu.

Tip: Co se týče smetany, vyzkoušejte postupně sladkou i zakysanou, každá dá jídlu trochu jiný nádech a oboje je vážně dobré!

03.

Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a vsypte do ní brambory promíchané s masem a cibulkou. Zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí.

04.

Sýr nastrouhejte nahrubo a připravené brambory jím posypte. Zapékací misku vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou. Podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Načítám