Článek
Recept navíc určitě uvítají i naprostí začátečníci – na francouzských bramborách totiž není skoro co zkazit (pokud je tedy nespálíte :-)), a přitom si na nich báječně pochutnáte. Jak je tedy dělají u Pechů doma?
Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, 1 velkou cibuli, 300 g uzeného masa nebo dušené šunky, 2 vejce, 200 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany, 200 g tvrdého sýru, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř a drcený kmín.
Zapečené brambory se neobejdou bez vajecFoto: Jakub Jurdič
Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte je a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájejte na malé kostičky a cibuli na kolečka.
Nejdřív si předpřipravte všechny surovinyFoto: Jakub Jurdič
Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. Vajíčka ve velké míse rozšlehejte a postupně do nich vmíchejte zakysanou nebo sladkou smetanu. My doporučujeme vyzkoušet postupně obojí, každá dá jídlu trochu jiný nádech a oboje je vážně dobré! Ideálně do vajíček také přidejte koření, kterým chcete brambory ochutit, dostane se tak nejsnáze opravdu do všech vrstev pokrmu.
Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a začněte do ní vrstvit všechny připravené ingredience – na dno přijdou brambory, pak cibule a uzené maso. Tento postup ještě jednou zopakujte, a nakonec navrch naskládejte zbytek brambor.
Vršek posypte nastrouhaným sýremFoto: Jakub Jurdič
Vše zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí. Sýr nastrouhejte nahrubo a připravené brambory jím posypte. Zapékací misku pak vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou.
Brambory upečte dozlatova a podávejte se salátemFoto: Jakub Jurdič
Podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Jak děláte francouzské brambory vy? A předváříte je předem, nebo je vrstvíte ještě syrové?
Vizáž: Daniela Tichá (MA-DA Makeup Network)