Hlavní obsah

Posilování pánevního dna pro lepší sex

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatnout, povolit, zatnout, povolit. Co je na tom tak těžkého? No vlastně všechno. Pokud si stále ještě neužíváte benefitů posilování pánevního dna, tak místo těch správných svalů zatěžujete svěrač! Jak to poznáte a v čem vám pomůže květinový dech?

Článek

Cviky jsou pojmenované po americkém gynekologovi Arnoldu Kegelovi (1894–1981), který jako první objevil význam aktivity svalů pánevního dna. Kegelovy cviky, při kterých stisknete a uvolníte svaly, které řídí tok moči, mohou nabídnout řadu výhod. Pokud se provádějí pravidelně, udržují pánevní dno silné, posilují a tonizují pochvu, což může vést k lepším orgasmům i lepší kontrole močového měchýře.

Cvičit je mohou i muži, kteří díky nim zaznamenávají zlepšení erektilních funkcí, nicméně více se o nich hovoří v souvislosti se ženami. Jenže právě ony je většinou provádějí špatně! Nejste jednou z nich?

Stáhnout a povolit. Ale stačí to?

Vztahová terapeutka Laura Berman z amerického Chicaga varuje, že jakkoli se Kegelovy cviky zdají být jednoduché, zdání klame. „Mnoho žen jen zatne a jakoby utáhne vše tam dole, ale to není nejlepší způsob, jak zatěžovat a stimulovat pubococcygeální sval,“ apeluje odbornice. Uvedený sval má tvar motýla, rozkládá se na pánevním dnu a spojuje konečník a genitálie s hýžďovou kostí a nohama. A právě on potřebuje speciální péči.

Laura Berman doporučuje Kegel Flower neboli květinový dech. Právě ten skutečně identifikuje tu správnou oblast a zároveň ji efektivně potrénuje. Zkuste to i vy!

Vžijte se do role květiny

Pro začátek je vhodné cvičit vleže, postupem času můžete cviky provádět vsedě nebo vestoje. Několikrát se zhluboka nadechněte nosem a poté silně vydechněte veškerý vzduch ústy. Nyní stlačte svaly pánevního dna tak pevně, jak jen můžete, zvednutím a napnutím uvnitř pochvy a konečníku. Poté se zhluboka nadechněte nosem a zadržte dech. Když to uděláte, představte si, jak se tam dole zavíráte jako okvětní lístky květu, které ochraňují své jemné pupeny. Vizualizace dělá divy.

„V této delikátní akci je síla i jemnost. Následně veškerý vzduch z úst uvolněte – za doprovodu hučení. Zároveň povolte všechny svaly, otevřete vaginu a řiť, obojí mějte co nejširší. Zkrátka si opět představte květinu, tentokrát rozkvetlou. Odpočiňte si a proces zopakujte,“ radí Laura Berman.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Při provádění cviku musíte mít povolený zadek, hýždě tedy nejsou zatnuté, což pro začátečníky může znít trochu jako sci-fiFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Naslouchejte svému tělu

Znovu zatáhněte pánevní dno směrem dovnitř a zadržte dech, napněte ho jako květina a sevřete lístky. Mačkejte, mačkejte, mačkejte a teď vyfoukněte vzduch a vše doširoka otevřete. Pauza.

„Vnímáte ten rozdíl mezi zatažením těchto svalů a jejich otevřením? Pokud ne, tak ještě nejste ve spojení se svým tělem a myslí, což je ze začátku trochu složité. Ale nebojte, cvičení opakujte, brzy tomu přijdete na kloub a budete provádět skutečné a intenzivní vaginální kontrakce,“ uklidňuje známá terapeutka. A jak často je vlastně vhodné pánevní dno zocelovat?

Sto opakování jako cíl

Pro co nejintenzivnější nástup účinku a báječné výsledky proveďte stovku zatnutí pánevního dna denně. No dobře, pro začátek stačí i padesát opakování. Cvičit se dá také podle internetu a návodných videí na YouTube nahraných fyzioterapeuty a fitness trenéry.

Květinový dech nemusíte dělat pokaždé, ale určitě to pomůže. Stahujte pánevní dno při vaření večeře či pečení cukroví, ve frontě na poště, nebo když v noci sledujete televizi. Jakmile se v tom zdokonalíte, zvyšte jejich počet a překonávejte své cíle a limity.

Malý fígl, který vás prozradí

Malá rada na konec, pokud stojíte, položte si ruce na zadek. Cítíte-li, že se vám zadek při provádění cviku svírá, pak ve skutečnosti pracujete na svém svěrači, a to není hlavním posláním. Ale nenechte se odradit, tahle věc vyžaduje praxi a učený z nebe nespadl. Pomoci si můžete vaginálními činkami a kuličkami, které si můžete diskrétně objednat přes internet. K mání jsou i celé tréninkové sady různých tvarů a rozměrů. Kdo chce, ten si svého pánevního sparing partnera najde!

Načítám