Hlavní obsah

Beignetky: úžasně sladké koblížky z New Orleansu

Hodnocení:
(127)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Když jsem před pár lety viděla film Šéf (2014) o šéfkuchaři, který se vydá food truckem na bláznivou jízdu přes Spojené státy, naprosto bezhlavě jsem se zamilovala. Ale ne do kuchaře v podání Jona Favreaua (54), ale do beignetek, které v New Orleansu v legendární kavárně Café du Monde dával ochutnat synovi. Neváhejte ani chviličku a zamilujte se se mnou. Beignetky jsou opravdu famózní.

Ingredience pro:
12 koblih
Na těsto
  • 130 g kondenzovaného mléka
  • 65 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 vejce
  • 7 g sušeného droždí
  • 190 ml vlažné vody
  • 475 g hladké mouky
  • 45 g rozpuštěného másla
Na dokončení
  • hladká mouka na podsypávání
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
Článek

Postup

Tentokrát začneme malým upozorněním: v receptu je uvedené neslazené kondenzované mléko, tak na to dejte při nákupu pozor – slazené má jinou konzistenci a výsledek by byl navíc příliš sladký. A jestli nemáte kondenzované mléko po ruce, použijte místo něj smetanu ke šlehání. A pro každý případ: Víte, jak vyrobit domácí salko, slazené kondenzované mléko?

Krok 1: Kondenzované mléko lehce prošlehejte s cukrem (lžičku si nechte bokem), solí, vanilkou a vejcem. V jiné misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a odloženou lžičkou cukru a nechte chviličku vzejít.

Krok 2: Do velké mísy nasypejte mouku a šlehačem nebo robotem s hnětacím hákem do ní řádně zapracuje mléčnou směs, vodu s droždím a vlažné rozpuštěné máslo. Hotové těsto je měkké a hladké. Kdyby vám přišlo moc řídké, můžete přidat lžíci mouky, aby se trochu zahustilo. Mísu přiklopte a uložte na teplé místo asi na hodinu a půl až dvě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Chyby při pečení: Jak na kynuté těsto?

Krok 3: Nakynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a nijak ho nepropracovávejte, jen ho jemně rozválejte na obdélník velký asi 25 × 35 cm a silný asi 6–7 mm. Vyválené těsto rozkrájejte na 12 zhruba stejně velkých čtverců.

Krok 4: Ve vhodném hrnci dejte na střední plamen rozehřát asi 3–4cm vrstvu oleje. Nachystejte si mřížku, na které usmažené beignetky necháte okapat od přebytečného oleje, a vedle postavte mísu s moučkovým cukrem. Jak správně smažit koblihy a vdolky?

Krok 5: Do horkého oleje vkládejte připravené kousky těsta a smažte je necelé dvě minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte je, nechte pořádně okapat na mřížce a nakonec ještě teplé obalte v opravdu pořádné vrstvě moučkového cukru. Ihned podávejte.

V New Orleansu se smaží beignetky, ve food trucku se ale připravují i jiné dobroty. Třeba burgery s trhaným vepřovým masem nebo skvělé sendviče. Anebo vyzkoušíte recept na domácí vymazlený hot dog? Je jen na vás, do čeho se dnes pustíte vy!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek