Hlavní obsah
3,1
(140)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když jsem před pár lety viděla film Šéf (2014) o šéfkuchaři, který se vydá food truckem na bláznivou jízdu přes Spojené státy, naprosto bezhlavě jsem se zamilovala. Ale ne do kuchaře v podání Jona Favreaua (54), ale do beignetek, které v New Orleansu v legendární kavárně Café du Monde dával ochutnat synovi. Neváhejte ani chviličku a zamilujte se se mnou. Beignetky jsou opravdu famózní.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 koblih
Na těsto
  • 130 g kondenzovaného mléka
  • 65 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 vejce
  • 7 g sušeného droždí
  • 190 ml vlažné vody
  • 475 g hladké mouky
  • 45 g rozpuštěného másla
Na dokončení
  • hladká mouka na podsypávání
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
Článek

Postup

Tentokrát začneme malým upozorněním: v receptu je uvedené neslazené kondenzované mléko, tak na to dejte při nákupu pozor – slazené má jinou konzistenci a výsledek by byl navíc příliš sladký. A jestli nemáte kondenzované mléko po ruce, použijte místo něj smetanu ke šlehání. A pro každý případ: Víte, jak vyrobit domácí salko, slazené kondenzované mléko?

01.

Kondenzované mléko lehce prošlehejte s cukrem (lžičku si nechte bokem), solí, vanilkou a vejcem. V jiné misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a odloženou lžičkou cukru a nechte chviličku vzejít.

02.

Do velké mísy nasypejte mouku a šlehačem nebo robotem s hnětacím hákem do ní řádně zapracuje mléčnou směs, vodu s droždím a vlažné rozpuštěné máslo. Hotové těsto je měkké a hladké. Kdyby vám přišlo moc řídké, můžete přidat lžíci mouky, aby se trochu zahustilo. Mísu přiklopte a uložte na teplé místo asi na hodinu a půl až dvě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Chyby při pečení: Jak na kynuté těsto?

03.

Nakynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a nijak ho nepropracovávejte, jen ho jemně rozválejte na obdélník velký asi 25 × 35 cm a silný asi 6–7 mm. Vyválené těsto rozkrájejte na 12 zhruba stejně velkých čtverců.

04.

Ve vhodném hrnci dejte na střední plamen rozehřát asi 3–4cm vrstvu oleje. Nachystejte si mřížku, na které usmažené beignetky necháte okapat od přebytečného oleje, a vedle postavte mísu s moučkovým cukrem. Jak správně smažit koblihy a vdolky?

05.

Do horkého oleje vkládejte připravené kousky těsta a smažte je necelé dvě minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte je, nechte pořádně okapat na mřížce a nakonec ještě teplé obalte v opravdu pořádné vrstvě moučkového cukru. Ihned podávejte.

V New Orleansu se smaží beignetky, ve food trucku se ale připravují i jiné dobroty. Třeba burgery s trhaným vepřovým masem nebo skvělé sendviče. Anebo vyzkoušíte recept na domácí vymazlený hot dog? Je jen na vás, do čeho se dnes pustíte vy!

Reklama