Hlavní obsah

Betaglukany: Snižují cholesterol a chrání imunitu, jsou v běžných potravinách, ale jíme jich málo

Foto: Coryn, Shutterstock.com

Foto: Coryn, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomáhají tělo obrnit před virovými i bakteriálními nemocemi, mírní stres, ale snižují také cholesterol, a tím i chrání zdraví srdce. Řeč je o betaglukanech, které do těla dostanete z obyčejných potravin, ale třeba i dnes tolik oblíbených medicinálních hub.

Článek

Betaglukany nejsou ve zdejších končinách žádná velká exotika. Naši předci jich v jídelníčku měli hodně. Jejich zdrojem jsou totiž potraviny, které kdysi patřily mezi nejběžněji dostupné, jako jsou kroupy, ječmen nebo třeba oves.

V té době se ale nad betaglukany nikdo nezamýšlel. Poprvé je vědci objevili na začátku 20. století v lišejníku a pak v ječmeni. Jenže trvalo až do 80. let, než vědci prokázali, že dovedou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. A až téměř s novým miléniem Americký úřad pro kontrolu léčiv odsouhlasil, že dávka 3 gramy betaglukanu denně eliminuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Dnes se už ví, že benefitů mají vícero.

Co dělají betaglukany?

Betaglukany jsou přírodní komplexní polysacharidy, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu. Máme dva druhy vlákniny – rozpustnou a nerozpustnou. První se rozpouští ve vodě a tvoří hustou gelovitou látku. Právě to je základ fungování betaglukanů. Ve střevě vytváří viskózní hmotu, která, mimo jiné, navazuje do své struktury žlučové kyseliny, jejichž součástí je i cholesterol. Konzumace betaglukanů tak přirozeně pomáhá ke snížení cholesterolu v krvi, tím pádem působí i jako prevence srdečně-cévních nemocí.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Jedním ze zdrojů betaglukanů jsou ovesné (pšeničné, ječmenné) vločkyFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Při cukrovce i rakovině

Dalším benefitem betaglukanů je snížení glykemického indexu potravin, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi (příznaky, že ji máte vysokou). To je důležité nejen pro diabetiky, ale pro všechny, kdo se chtějí vědomě stravovat správně a vyváženě. Zároveň betaglukany snižují hladinu látek, které jsou odpovědné za pozdní komplikace cukrovky jako zhoršení zraku, snížení funkce ledvin a další.

Zásadní a možná i nejvíce ceněný je účinek betaglukanů na obranyschopnost. Ve střevech, kde sídlí převážná část imunitního systému, totiž aktivují takzvané makrofágy, které jsou v první obranné linii organismu. Právě díky výraznému posílení imunitní odpovědi jsou betaglukany využívané také při podpoře léčby nádorových onemocnění.

Kroupy, kvasnice i houby

Jak jsme uvedli na začátku, betaglukany se nachází v běžných potravinách – v ječných kroupách, které kdysi byly v našich končinách v jídelníčku zastoupeny skutečně hojně, a vůbec v obilovinách. Vzhledem k tomu, že obvykle se vyskytují v obalových vrstvách zrn (neplatí to pouze u ječmene), je důležité vybírat celozrnné obilné produkty. Nachází se také v pekařských a pivovarských kvasnicích, mořských řasách a houbách.

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Obsahují je jak české houby, tak ty z cizích krajinFoto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

O medicinálních houbách

Ano, přijímat betaglukany můžete také z hub, z nichž některé jsou běžně dostupné i v čerstvé podobě jako například hlíva ústřičná. Další seženete spíš ve formě přírodních doplňků stravy. Vynikajícím zdrojem betaglukanů a výborným posilovačem imunity jsou medicinální houby: outkovka pestrá (doplňky stravy jsou označené jako coriolus versicolor), dále také shiitake, reishi nebo třeba cordyceps.

Načítám