Hlavní obsah

Slabou imunitu poznáte i podle toho, co se vám děje v ústech

Foto: Medvid.com, Shutterstock.com

Foto: Medvid.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazyk, vnitřní strana tváří i krk. To jsou nejčastější místa výskytu bolestivých bělavých vřídků s červeným ohraničením. Afty dokážou člověka pořádně potrápit. Můžete ale díky nim zjistit, že potřebujete zapracovat na posílení imunity anebo vám chybějí důležité živiny.

Článek

Afty jsou tak trochu záhada. Ani lékaři totiž s jistotou nevědí, co je způsobuje. Rozhodně však jde o nevítanou v návštěvu v ústech, které se chce člověk za každou cenu vyhnout. Co můžete udělat pro prevenci a co vám pomůže, když už se afty objeví?

Jednou za čas, nebo skoro pořád?

Nejdříve mají afty podobu menšího puchýřku, později prasknou, a než se zahojí, zůstává po nich bílý vřídek s červeným lemováním. Bolí hlavně při mluvení a jídle, a když si dáte potravinu, která je příliš kyselá nebo pálivá, může se vám v ústech rozpoutat peklo.

Výsev aft trvá většinou maximálně dva týdny, ale neplatí to vždy: mnoho lidí totiž trpí takzvanými recidivujícími aftami. Z toho, že se jeden vřídek zahojil, se nemohou radovat příliš dlouho, protože se jim v puse záhy objevuje další, někdy i ve větším množství.

Foto: p_saranya, Shutterstock.com

Afta jednou za čas je maličkost, ale opakované obtíže značně snižují kvalitu životaFoto: p_saranya, Shutterstock.com

Příčina aft? Velká neznámá

Konkrétní příčina se u aft stanovuje jen velmi obtížně a lékaři si v tomhle ohledu nejsou jistí. Obecně se ovšem jejich tvorba spojuje s oslabenou imunitou. Tohle vysvětlení ale stačit nemusí. Afty mohou souviset také s hormonálními výkyvy, protože mnohdy trápí ženy před menstruací.

Některé studie dále naznačují, že afty mohou být spojené i s nedostatkem železa, zinku, kyseliny listové a vitaminů B2 nebo B12. Z výpovědí lidí se jako možné příčiny jeví i poranění při čištění zubů nebo při jídle, špatně sedící plomba, alergie na určitou složku potravy, konzumace příliš kořeněných jídel nebo špatný skus zubů. Méně častěji pak stres.

Proč se nechat vyšetřit

I když je příčina většinou neznámá, při opakovaných potížích, které znesnadňují mluvení, jedení i ústní hygienu, je vhodné navštívit lékaře. „Změny na sliznici dutiny ústní mohou totiž také souviset s některými vnitřními chorobami, a proto je v takových případech nezbytné provést komplexní odborné vyšetření,“ vysvětluje lékař Bohumil Ždichynec. Jedná se třeba o nesnášenlivost lepku – celiakii nebo o Crohnovu chorobu.

Prevence: ústní hygiena a tekutiny

Protože není zcela jasné, proč se afty objevují, bývá jejich prevence těžká. V první řadě je důležité zaměřit se na posílení imunity – třeba otužováním – a také dbát na dostatečný příjem vitaminů skupiny B a minerálů.

Významná je i pečlivá ústní hygiena, aby se v ústech nemnožily bakterie a nevznikla infekce. A na co si dát ještě pozor? „Nepoužívejte příliš tvrdé zubní kartáčky, ideální jsou velmi měkké, a nezapomínejte na zubní nitě i ústní vody. Trpíte-li na afty, tak byste měli omezit kávu, citrusové plody a příliš kořeněná jídla, která mohou ústní dutinu dráždit. Především u malých dětí je důležité hodně pít, protože afty mohou vznikat ze špatné hydratace,“ tvrdí doktor farmacie Tomáš Arndt.

Foto: AmyLv, Shutterstock.com

Olej z čajovníku australského dezinfikuje i hojíFoto: AmyLv, Shutterstock.com

Babské rady na afty: pomoc z přírody

Pokud už se afty objeví, můžete určitými opatřeními urychlit hojení, ulevit si od bolesti a snažit se zabránit jejich návratu. Zkuste ústa vyplachovat šalvějovým nebo heřmánkovým čajem, popřípadě odvarem z tužebníku jilmového – všechny tři bylinky působí protizánětlivě. Antiseptický účinek získáte pojídáním syrové cibule, ovšem je otázka, zda vás nebudou afty moc pálit. S léčbou pomáhají speciální roztoky a gely, kterými se postižené místo potírá. Dokážou tlumit bolest a prodávají se v lékárnách. Za vyzkoušení stojí propolisová tinktura nebo olej z čajovníku – tea tree oil.

Reklama

Načítám