Hlavní obsah

Hit zdravé výživy. Jak si obstarat medicinální houby?

Foto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

Foto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názvy mají někdy prazvláštní, ale přesto se skloňují stále častěji. Medicinální houby jako třeba shiitake, reishi, čaga nebo nám dobře známá hlíva ústřičná, jsou teď v kurzu. To proto, že výrazně podporují imunitu a celkové zdraví. Můžete je konzumovat jako prášek, čaj a některé si můžete dokonce vypěstovat.

Článek

Když jde o posílení imunity, je zvykem zařazovat do jídelníčku citrusy a jiné druhy ovoce a zeleniny nebo třeba pikantní koření. Naopak na houby sází málokdo, přitom jejich potenciál je minimálně srovnatelný! Medicinální, chcete-li léčivé houby obsahují řadu cenných antioxidantů, mají skvělý vliv na fyzické i psychické zdraví, podporují imunitu a hovoří se i o jejich protirakovinných účincích.

Houby, které léčí

Hub, které obsahují koktejl silných antioxidantů, betaglukanů (polysacharid, který pomáhá udržovat obranyschopnost organismu) a dalších cenných živin, je vícero, navíc každou chvíli se objevují nové druhy, které také získávají zaslouženou popularitu. Představíme vám teď alespoň ty nejznámější.

  • Shiitake - Houževnatci jedlému neboli shiitake se říká královna chuti mezi léčivými houbami. Vyplatí se ji obstarat čerstvou nebo aspoň sušenou. Podobně jako většina medicinálních hub je zdrojem betaglukanů, které mají silný antioxidační efekt, výborný vliv na imunitu a často se spojují také s protirakovinovými účinky, podobně jako další obsažená látka lentinan. Shiitake působí také skvěle na krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu.
  • Čaga - Silným antioxidantem a vynikajícím zdrojem betaglukanů je také sibiřská houba čaga, která roste jako cizopasník na stromech. V Rusku se k léčbě používá stovky let. Krom toho, že má protizánětlivě účinky, také pomáhá při psychických obtížích a únavě.
  • Reishi - V čínských horských oblastech, kde reishi tradičně roste, se jí říká houba nesmrtelnosti. Je nabitá minerály, vitaminy a dalšími antioxidanty, posiluje imunitu a výrazně podporuje psychické zdraví. Krom příznivého vlivu na fyzickou schránku se vyzdvihují její účinky na duševní zdraví. Zmírňuje stres, deprese, zlepšuje koncentraci, pomáhá při problémech se spánkem, stimuluje energii.
  • Cordyceps - Tato čínská cizopasná houba trochu děsí. Je známá tím, že napadá hmyz a pak prorůstá jeho tělem. To ovšem nic nemění na tom, jak je její konzumace pro člověka prospěšná. Stejně jako předchozí, i ona podporuje imunitu, obsahuje mnoho antioxidantů a má protirakovinné účinky. Často na ni sázejí zejména sportovci, podporuje totiž fyzický výkon a vytrvalost.
  • Hlíva ústřičná - Jedním z nejdostupnějších potravinových zdrojů betaglukanů u nás je hlíva ústričná, kterou seženete běžně v potravinách, ale také si ji můžete pěstovat. Její konzumace příspívá k silnější obranyschopnosti, podporuje zdraví cév, upravuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na metabolismus.
Foto: pada smith, Shutterstock.com

Hlíva ústřičná je velmi zdravá a skvěle se upotřebí v kuchyniFoto: pada smith, Shutterstock.com

Sázka na doplňky stravy

Asi nejčastěji se dnes medicinální houby užívají v podobě nejrůznějších doplňků stravy. Často jsou to rostlinné kapsle, prášky na rozmíchání ve vodě i jiných nápojích, silněji koncentrované tinktury, sirupy. Dají se sehnat také sušené houby k přímé konzumaci. Ze sibiřské houby čagy se často dělá čaj.

Foto: Hajai Photo, Shutterstock.com

Ze sibiřské houby čaga se často vaří silný, hořký, ale překvapivě lahodný čajFoto: Hajai Photo, Shutterstock.com

Pěstujte léčivé houby doma

Hlívu ústřičnou, shiitake, reishi, ale i jiné léčivé houby si můžete vypěstovat doma a nepotřebujete na to ani zahradu. Uživatelsky nejsnazším způsobem je pořízení si pěstebního bloku, díky kterému si vcelku snadno můžete svou minihoubovou zahradu založit přímo v bytě. Tyto soupravy obvykle obsahují podhoubí, pěstební hmotu (nejčastěji slámu), substrát a případně další doplňky. V několika málo krocích tak máte hotovo. Blok dáte na místo v bytě, kde je světlo, ale ne silné přímé slunce. Na balkoně můžete houby pěstovat také, ale nesmí na ně svítit slunce a venkovní teploty by neměly přesahovat 20 stupňů. A jestli chcete pěstovat houby na zahradě, nejlepší místo je v chládku pod stromy.

Pěstovat léčivé houby můžete ale také jen v obyčejném mikrotenovém sáčku, jen si musíte sehnat sadbu, substrát a slámu. Některé druhy jako shiitake nebo hlívu seženete v zahradnictvích nebo jiných specializovaných prodejnách poměrně snadno, jiné jsou hůře dostupné a budete muset trochu zapátrat. A jak na to?

Do velkého hrnce nalijte několik litrů horké vodu a přidejte slámové pelety v poměru přibližně 1 : 2. Zamíchanou směs nechte jeden den odstát. Poté přimíchejte sadbu hub a následně tímto naplňte mikrotenové sáčky. Udělejte do nich několik drobných otvorů a můžete čekat, až začnou houbičky růst.

Reklama

Související témata:
Léčivé houby

Načítám