Hlavní obsah
3,1
(245)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Brambory jsou neodmyslitelnou surovinou české kuchyně. Připravit si je můžete na spoustu způsobů, od vařených přes šťouchané a pečené až po různé placky z vařených i syrových brambor. Zkuste tyhle jednoduché placky či karbanátky: jsou nepřekonatelné jako příloha i jako hlavní chod.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks brambor
  • 1/4 ks pórku
  • 50 g uzeného sýra
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Brambory uvařené ve slupce oloupejte (nebo klidně použijte zbytky vařených brambor) a nakrájejte na kostičky. Jak rychle a bez nože oloupat vařené brambory ve slupce?

02.

Kousek pórku nakrájejte na jemná kolečka, sýr nastrouhejte nahrubo a přidejte k bramborám. Můžete použít také najemno nakrájenou slaninu nebo rozmačkaný hrášek. Vše promíchejte.

03.

Osolte, opepřete, přidat můžete i špetku muškátového oříšku. Do mísy k bramborám rozklepněte vejce, přisypejte trochu mouky a ještě jednou promíchejte, až vznikne těsto držící pohromadě. 

04.

V pánvi rozehřejte nízkou vrstvu oleje. Z těsta tvořte v dlaních placky, jemně je obalte ve strouhance a na oleji z obou stran osmažte dozlatova.

Tip: Placky/karbanátky podávejte samostatně s domácí tatarkou nebo jako přílohu třeba k rychlému kuřecímu gulášku.

Reklama