Hlavní obsah

Brambory vás potřebují: Kopčete, plejte, sbírejte mandelinku

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od výsadby brambor uběhlo už několik týdnů. Bramborová nať je vysoká, někde už se sklízí rané brambory. I tak je ale třeba o rostliny pečovat. Co právě teď potřebují? Jak kopčit, plít a zalévat?

Článek

S bramborami je práce. Nejdřív jim na jaře musíte připravit záhon – potřebují kyprou zem a poměrně dost hnojiva a nejlepší je kravský nebo koňský hnůj. Jakmile se objeví nať, je třeba kopčit, přihrnovat zeminu, aby hrůbky držely tvar. A pak občas zalévat, vytrhávat pýr… Za chuť domácích brambor ale veškerá námaha stojí (a navíc při práci posílíte ruce).

Pryč s pýrem a plevelem

Záleží na tom, jaký druh brambor jste letos vysadili. Ty rané už pomalu sklízíte, ty pozdní potřebují ještě trochu práce. Mezi bramborovými řádky ráda prorůstá lebeda a další druhy plevele, třeba pýr. Ubírají bramborám živiny a vodu, proto je vytrhejte a zlikvidujte.

Výživa pro brambory

Brambory potřebují dobrou půdu a dostatek humusu a živin. Nejlepší je záhon prohnojit už na podzim. Na jaře pak můžete přidat kompostovanou zeminu a tu zapracovat. Na zahrádce nemusíte brambory během vegetace přihnojovat, pokud máte kvalitní půdu a hnojili jste už na podzim. Případně můžete během vegetace přidat kompostovanou zeminu nebo mulčovat posečenou trávou.

Foto: V2505, Shutterstock.com

Pokud jste hnojili na podzim, na jaře a v létě už nemusíteFoto: V2505, Shutterstock.com

Přihrnování brambor

Přihrnování nebo také kopčení brambor je fyzicky náročnější aktivita. Pro dobrou úrodu se jí ale nevyhnete. Poprvé se brambory přihrnují hned, jak vyraší nať. Proces je pak nutné opakovat dvakrát třikrát za sezonu, podle potřeby – třeba právě teď.

Bramborový hrůbek by měl být dostatečně vysoký, jinak se budou hlízy vytvářet těsně pod povrchem zeminy a budou pak zelené. Kopčení také pomáhá předcházet napadení brambor chorobami a plísní.

Při pozdním přihrnování brambor buďte opatrní, abyste nepoškodili hlízy. Dobře se vám bude pracovat s klasickými hráběmi.

Ohlídejte mandelinku

Brambory můžete zkusit před chorobami a škůdci ochránit přírodní cestou. Svědčí jim blízkost fazolí, zelí nebo kukuřice, některý hmyz je nerad. Křen by měl odpuzovat mandelinku bramborovou, stejně jako rajčata anebo hluchavka.

Pokud k vám na zahrádku nesmí chemie, zkuste biologický postřik, můžete si ho vyrobit. Ten ale bývá účinný v případě, že zasáhnete při objevení mladých larev mandelinek, protože ty starší jsou odolnější. Vůbec nejúčinnější bývá ruční sběr mandelinky.

Foto: Deacons docs, Shutterstock.com

Ano, i tohle je druh mandelinky bramborovéFoto: Deacons docs, Shutterstock.com

Pozor na plíseň

Pokud pěstujete rané brambory, plíseň zpravidla nemá šanci, protože je sklidíte dřív, než se objeví. U pozdních odrůd můžete nať preventivně postříkat. Bohužel neexistuje účinný přírodní postřik. Bez chemie to proto kolikrát nejde. Vznik plísně podporuje vlhké a teplé počasí, proto listy pravidelně kontrolujte.

Rozmachu plísně můžete předcházet tím, že budete brambory pěstovat na slunném a vzdušném prostranství a také střídat záhony.

Sklizeň raných brambor

Jestli jste zasadili ranou odrůdu, můžete začít sklízet těsně po odkvětu natě. Brambory odebírejte ze záhonu postupně, protože ty rané obsahují hodně vody a málo škrobu, a tak se nehodí na skladování.

A co s volným políčkem? Můžete zkusit třeba zelené hnojení, jako je vojtěška, bob nebo jetel. Půda si odpočine a plevel nebude mít kde růst.

Reklama

Související témata:

Načítám