Hlavní obsah

Voňavý meruňkový koláč s mandlemi. Je nádherně vláčný!

Hodnocení:
(43)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Kombinace meruněk a mandlí sice není nic nového, ale na druhou stranu – když funguje, proč ji nevyužít? Upečte si parádně vláčný koláč, z kterého nezbude ani kousek...

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 100 g másla
  • 60 g přírodního cukru
  • 2 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • mléko
  • 400 g meruněk
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku klidně použijte špaldovou nebo celozrnnou.

Foto: Eva Malúšová

Spojení chuti mandlí a meruněk vás příjemně překvapí

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a prosátou mouku.

Foto: Eva Malúšová

Do utřeného másla s cukrem přidejte vajíčka a prosátou mouku

Krok 3: Přidejte sůl, kypřicí prášek a citronovou kůru nebo pár kapek vanilkového extraktu. Podle potřeby těsto zřeďte trochou mléka nebo bílého jogurtu (s ním bude těsto ještě vláčnější) a vmíchejte mandle.

Foto: Eva Malúšová

Těsto můžete dochutit citronovou kůrou nebo vanilkou, co ale vynechat nesmíte, jsou mandle!

Krok 4: Hotové těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a obložte vypeckovanými meruňkami. Koláč se upeče rychleji, když je dáte řeznou stranou nahoru.

Foto: Eva Malúšová

Krok 5: Ovoce posypejte trochou cukru (tentokrát jsem kvůli barvě dala bílý) a mandlovými lupínky. Nic nezkazíte ani máslovou žmolenkou.

Foto: Eva Malúšová

Meruňky před pečením pocukrujte a posypejte mandlemi

Krok 6: Koláč pečte podle šťavnatosti meruněk 40 až 50 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Připravte se, že koláč bude už z trouby lákat svou vůní všechny okolo...

Krok 7: Nechte si chutnat!

Foto: Eva Malúšová

Díky mandlím a máslu je těsto krásně vláčné

ynezorPumanzeSaNyknalC