Hlavní obsah

Bulharský šopský salát

Hodnocení:
(264)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Letošní rok cestování po světě nepřeje, pojďme si proto některé země připomenout alespoň jídlem! Dnes navštívíme Bulharsko s jejich typickým šopským salátem. Potřebujete jen pár běžných druhů zeleniny, slaný sýr a octovou zálivku.

Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 3 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • 2 lžíce plocholisté petržele
  • 50 g sýru balkánského typu
Na zálivku
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Rajčata, okurku a papriku nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájejte na čtvrt kolečka. Petržel nasekejte nahrubo. Vše promíchejte a dejte vychladit do lednice.

Krok 2: Mezitím si připravte zálivku: Ocet smíchejte s olejem a trochou soli a pepře. V některých receptech se do zálivky přidává ještě trocha typického bulharského koření čubrica nebo „šarena sol“, což je bulharská kořeněná sůl. I bez tohoto koření je ale salát skvělý.

Krok 3: Vychlazenou zeleninou promíchejte se zálivkou a rozdělte do talířů. Sýr nastrouhejte nahrubo a posypte jím salát. Podávejte s čerstvým pečivem.

Rajčatové saláty můžete ochutnat z různých koutů světa. Dejte si třeba italskou panzanellu nebo rajčatový salát v mexickém duchu s avokádem a koriandrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.