Hlavní obsah
3,1
(282)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Salát, který je tu s námi už pěknou řádku let, když jsme v dobách minulých jezdili k moři hlavně do Bulharska. K přípravě jejich typického šopského salátu potřebujete jen pár běžných druhů zeleniny, slaný sýr a octovou zálivku.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Salát
  • 3 ks rajčat
  • 1 půlka salátové okurky
  • 1 ks červené papriky
  • 1/2 ks červené cibule
  • 2 lžíce listové petržele
  • 50 g balkánského sýru
Zálivka
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli a pepře
Článek

Postup

01.

Rajčata, okurku a papriku nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájejte na čtvrt kolečka. Petržel nasekejte nahrubo. Vše promíchejte a dejte vychladit do lednice.

02.

Mezitím si připravte zálivku: Ocet smíchejte s olejem a trochou soli a pepře. V některých receptech se do zálivky přidává ještě trocha typického bulharského koření čubrica nebo „šarena sol“, což je bulharská kořeněná sůl. I bez tohoto koření je ale salát skvělý.

03.

Vychlazenou zeleninu promíchejte se zálivkou a rozdělte do talířů. Sýr nastrouhejte nahrubo a posypte jím salát. Podávejte s čerstvým pečivem.

Rajčatové saláty můžete ochutnat z různých koutů světa. Dejte si třeba italskou panzanellu nebo rajčatový salát v mexickém duchu s avokádem a koriandrem.

Reklama

Načítám