Hlavní obsah

Levné vánoční dekorace: Vyrobte si hvězdy do oken ze sáčků i věnec z košíčků na muffiny

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Je skvělé, když si člověk před Vánoci najde čas na něco, co ho baví. Někdo rád peče, jiného baví setkávat se s přáteli, další rád vyrábí doma vánoční dekorace s dětmi. A právě pro vás máme pár tipů na takové, které jsou jednoduché, levné a přitom efektní!

Článek

Vánoční ozdobydekorace nemusí být vždy nablýskané a nóbl, stačí klidně obyčejné, zato s láskou vyrobené. Zabavte tak vaše děti a pusťte se do stříhání a lepení. Naše dnešní tipy jsou totiž z papíru. Můžete na ně využít i staré balicí papíry, dárkové taštičky, obyčejné papírové pytlíky či dokonce muffinové košíčky.

Hvězda z papírového pytlíku

Jemné a decentní dekorace v podobě papírových velkých hvězd jsou velmi efektní a přitom je zvládnou vyrobit i děti. Stačí zakoupit v papírnictví 8–10 papírových pytlíků a připravit si nůžky, lepidlo a háček na zavěšení. Pak už jen sáčky slepíte k sobě tak, že lepidlem natřete jen spodní hranu a kolmou čáru uprostřed. Tam, kde jsou otevřené strany pytlíků, je sestřihnete do střechy a po stranách můžete ještě vystříhat malé trojúhelníky, které vytvoří ve hvězdě ozdobné otvory.

Tip: Hvězdy budou vypadat krásně i vyrobené z hnědých či barevných papírových pytlíků. Bílé sáčky můžete klidně ozdobit před slepováním třeba blyštivými laky na nehty.

Foto: Jakub Jurdič

Na jednu hvězdu k sobě slepte minimálně 8 papírových sáčkůFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dekorace se budou vyjímat hlavně v oknechFoto: Jakub Jurdič

Věnec se stromečky

Tato dekorace je sice nakombinovaná, zato originální. Není sice celá z papíru, ale zelený věnec jako základ je zkrátka živější. Papírové stromečky na jeho ozdobu jsme vytvořili z obyčejných bílých košíčků na muffiny o dvou velikostech. Pokud seženete tři velikosti, můžete je také navrstvit. Košíčky jednoduše lehce roztáhnete u zvlněných okrajů prsty a napícháte na špejle od největšího po nejmenší. Navrch špejlí stačí pak přilepit tavnou pistolí malou ozdobičku nebo malou papírovou vločku.

Tip: Základem může být nejen klasický zelený věnec, ale klidně i vánoční květináč s aranžovací hmotou, do které stačí přidat pár zelených větviček a zapíchat papírové stromky.

Foto: Jakub Jurdič

Stromečky z papírových košíčků napícháte jednoduše na špejli, kterou zapíchněte do korpusu věnceFoto: Jakub Jurdič

Košíčkový věnec

Sněhobílý věnec na stůl, do okna či na dveře jsme ozdobili mufinnovými košíčky a lepenými kamínky z hobby marketu. Košíčky jsou připevněné malými špendlíčky k slaměnému základu. Než však jednotlivé košíčky připevníte, přehněte je na čtvrtiny a vršky trochu roztáhněte prsty. Pak už jen vrstvěte jeden vedle druhého v několika vlnách.

Tip: Pokud se vám do interiéru nehodí bílý věnec, vánočně bude vypadat kombinace červených a zelených košíčků.

Foto: Jakub Jurdič

Košíčky připevníte ke korpusu špendlíčkyFoto: Jakub Jurdič

Zlatí andělíčci

Na papírové ozdoby v podobě andělíčků můžete použít zlatý balicí papír či starou dárkovou taštičku z lesklého papíru, jako jsme to udělali my. Místo hlavy bude malá ozdoba či dřevěná kulička, které můžete permanentním fixem klidně namalovat i obličej.

Tip: Andělíčky můžete vyrobit i z notového papíru, ze kterého se dá vykouzlit spousta dalších dekorací.

Foto: Jakub Jurdič

Zlaté ozdoby zavěste na zelené větve či na stromečekFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Papír o velikosti A4 rozstřihněte napůl a půlky přeložte jako harmonikuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Každou harmoniku ve dvou třetinách přeložte, aby vznikla pomyslná křídla, a v dolním okraji vystřihněte trojúhelník. Poloviny slepte k sobě a navrch přilepte ještě tavnou pistolí hlavičku a mašličkuFoto: Jakub Jurdič

Stříbrné stromky

Ze zbylých barevných papírů i dárkových taštiček (nebo klidně z barevných čtvrtek) mohou děti nastříhat vánoční stromečky stejné velikosti a zasadit je do sebe, takže vznikne takový 3D model. Jen musíte vždy stromeček nastřihnout uprostřed vertikálně do poloviny. Jeden stromeček nastřihněte zdola, druhý shora a zasuňte je do sebe. Jednodušší už to být nemůže. My jsme do sebe zasunuli takto 4 stromečky a vršek ozdobili malou vločkou.

Tip: Na stromečky mohou děti namalovat i ozdoby či napsat svá vánoční přání.

Foto: Jakub Jurdič

Papírové stromečky prověří zručnost a šikovnost vašich dětíFoto: Jakub Jurdič

Anebo dáte o víkendu přeci jen přednost pečení? Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Nebo u vás vedou vosí hnízda?

Reklama

Načítám