Hlavní obsah

Barevné tykvičky ozdobí dům a zahradu! Okrasné dýně jsou nenáročné a rostou i v truhlíku

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je tu a s ním i nápadité barevné dekorace. Kromě šípků a dalších bobulek vám domů zaručeně vnesou podzimní atmosféru také okrasné dýně neboli tykvičky. Jejich pěstování je velmi snadné a váš domov budou zdobit mnoho týdnů.

Článek

Tykev obecná (Cucurbita pepo) je botanicky příbuzná s okurkami, melouny a tykví velkoplodou. Patří do čeledi tykvovitých, jež čítá více než osm set druhů rostlin. Její drobnější kultivary, které nejsou příliš chutné a jsou určeny na dekoraci, jsou často označovány jako okrasné či ozdobné dýně, okrasné tykve nebo tykvičky. Jejich výhodou je velmi snadné pěstování, které zvládne i začátečník nebo děti.

Oblíbené druhy okrasných tykviček

Okrasné tykve naleznete v širokém spektru barev od bílé přes žlutou a oranžovou až po tmavě zelenou. Existuje spousta odrůd, které mají i kombinaci několika barev. Pozornost zaručeně přitáhnou dvoubarevné odrůdy jako Pear bicolor, Celebration F1 a Kamo Kamo. Z jednobarevných odrůd stojí za zmínku například čistě bílé White pearl a Baby boo.

Kromě barvy bývají také tykvičky zajímavé tvarem. Časté jsou kačenky a jim podobné odrůdy, kdy má tykvička podlouhlý zahnutý „krk“. Velmi efektní jsou Trnová koruna a Andělská křídla, jež mají po obvodu výrůstky.

Zajímavé jsou také odrůdy s bradavičkami na povrchu, mezi které patří Warzenmischung, Knuckle Head nebo Yellow Crookneck. Efektní jsou i tykvičky Jack Be Little, které vypadají jako dokonalá zmenšenina klasických halloweenských dýní, nebo odrůda Mini turban – ta působí jako dvě tykve vrostlé do sebe.

Jak využít okrasné dýně

Vysušené tykvičky se dají použít jako podzimní dekorace v mnoha podobách. A okrasou zahrady nebo balkonu může být i samotná rostlina, když ji necháte pnout například po pletivu, oblouku nebo po síti na popínavé rostliny.

Plody pak můžete ozdobit podzimní truhlíky nebo z nich vytvořit aranžmá v míse, případně je jen samostatně položit na botník nebo komodu. Velmi povedené kousky lze vyleštit nebo i nalakovat a použít jako dekoraci na stůl. Můžete z nich i vyrábět mističky, vázičky, nebo svícny – stačí je správně vydlabat a vyřezat.

Vykrajování a vyřezávání dýní

„Okrasné dýně lze snadno využít i k vykrajování na Halloween místo těch klasických velkých. Kromě tradičních obličejů se do nich dají vyřezat i různé tvary a ornamenty, čímž získáte netradiční haloweenskou výzdobu, která nezabere moc místa,“ radí zahrádkářka Lenka Matoušková.

Jak na to? Připravte si čisté nástroje a myslete na to, že tykev určená k vydlabaným dekoracím musí být sklizena ještě před prvními mrazíky. Dlabejte tak akorát: příliš vydlabaná dýně má tenkou stěnu, která se může časem začít deformovat, a když necháte dužiny příliš, může začít plesnivět. Po vydlabání lze tykev vymýt savem, případně postříkat prostředkem proti plísni.

Jak pěstovat okrasné dýně

Pěstování okrasných tykví není nijak náročné – rostou jak na záhonu, tak i ve větší nádobě třeba na balkoně.

  • Stanoviště: Vyžadují především slunce, humózní půdu, a jelikož jsou popínavé, tak i oporu. Můžete je nechat plazit se po zemi, zabírají ale dost místa a jsou náchylnější k hnilobě, škůdcům a nemocem.
  • Předpěstování: Tykve je nejlepší předpěstovat ze semen již počátkem dubna a rostlinky, které mají dva pravé listy, přesadit na konečné stanoviště. Po nasazení květů rostliny nepřihnojujte, aby plody příliš nepřerostly.
  • Zálivka: Tykvičky se zalévají jen občasně, především když je velké sucho. Výjimkou je pouze vysoká vlhkost, která je potřeba k naklíčení semínek a vzejití mladé rostlinky.
  • Sklizeň: Plody se sklízejí průběžně od konce léta, a to ve chvíli, kdy jsou plně vyzrálé, což poznáte podle tvrdé slupky a prasklin na stonku. Jelikož jsou okrasné tykve určeny k dekoraci, je důležité nechat je pořádně vyschnout: ihned po sklizni je nechte několik dní vysušit na slunci.
  • Semenaření: Některé velké plody můžete po sklizni rozříznout a vybrat z nich semena. Nechte je oschnout, uložte je na suché a tmavé místo a máte připravená semínka na výsadbu příští rok.

Nemáte po ruce okrasné tykvičky? Vyrobte si malé dýně z bavlnky jako dekoraci. Jsou roztomilé, jednoduché a dlouho vydrží. Anebo si vyrobíte ozdobné dýně z betonu?

Načítám