Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Klíčem je správné plánování, díky němuž si kuchyň uspořádáte přesně podle svých potřeb a zvyků. Ač se to možná na první pohled nezdá, každý z nás tento prostor využívá jinak. Někdo rád peče, potřebuje spoustu pracovní plochy a místa na ukládání suchých surovin, jiný hodně vaří z mražených polotovarů, další s nadšením zavařuje a nakládá… Někde kuchyň živí velkou rodinu, jinde obsluhuje pár s aktivním životním stylem. Zkrátka to vše by se mělo promítnout do konkrétního uspořádání a volby vybavení kuchyně. Neopisujte bez rozmyslu u druhých – inspirujte se pouze v případě, že jde o něco, co skutečně využijete!
Pracovní trojúhelník
Jediná věc, která by měla být v každé kuchyni stejná, je tzv. ergonomický trojúhelník. Jeho základním principem je návaznost jednotlivých fází přípravy jídla tak, abyste se při vaření příliš nenatahovali a nenaběhali. Proto by ideálně měl být dřez (zóna mytí) z jedné strany v dosahu ledničky a spíže (zóna skladování), z druhé by k němu měla přiléhat přípravná plocha a následně sporák, varná deska či trouba (zóna vaření). Častou chybou sektorových, ale někdy i dražších studiových kuchyní bývá právě jeho nedodržení (na lednici navazuje varná deska, až pak dřez apod.). Myslete na to nejen u klasické linky, ale také v případě kuchyňského ostrůvku.
Kam s potravinami?
Hodně záleží na dispozici vašeho interiéru. Ti šťastnější disponují prostorem pro samostatnou tmavou, suchou a nejlépe i chladnou místnost, která bude ideální spíží. V opačném případě se musíte vejít se surovinami do samotné linky.
Dnes už existují vychytané potravinové skříně, které mají výsuvné police, takže nemusíte složitě „lovit“ vzadu uložené, méně používané potraviny. Pamatujte na správné dimenzování její velikosti a také vhodně zvolené prvky vnitřní výbavy.
Co se týče uložení potravin, pro prodloužení trvanlivosti se doporučuje přesypat je z původních obalů do speciálních dóz z plastu, ale ještě lépe kovu, keramiky či skla. Pro lepší přehlednost je opatřete štítky s názvem a datem spotřeby. Ty nejčastěji používané, jako jsou mouka, cukr či sůl, můžete umístit na otevřenou polici či přímo na pracovní desku tak, abyste je měli hned po ruce. Pozor ale na koření, vystavení světlu může vést k jeho vyblednutí, proto volte neprůhledné kořenky, nebo ho nechte rovnou uložené např. v zásuvce.
Lednici umístěte v její blízkosti nebo v případě vestavěného spotřebiče hned vedle v rámci kuchyňské sestavy. S optimalizací prostoru v samotné chladničce pomohou např. otočné police.
Co s rohem?
Velkým oříškem bývá v kuchyni roh linky. Tento prostor je těžké smysluplně vyřešit. Dříve byly oblíbené tzv. karusely, většinou ledvinovitě nebo kruhově tvarované police, které vyjížděly z rohu směrem ven. Nevyužívaly však ani zdaleka celý objem skříňky. Dnes se proto sází spíše na rohové zásuvky. Populární bylo také umístění dřezu do rohu, ale i od toho se ustupuje, protože je pak k němu horší přístup. Spíše roh pracovní desky využijte k odložení prkének, menších spotřebičů apod.
Jak maximalizovat prostor na desce?
V nabídce je celá řada různých polic, které vám umožní efektivně využít prostor u stěny. Pokud však nemáte rádi desku zastavěnou věcmi, vsaďte spíše na závěsný systém. Jestliže preferujete úplně čisté řešení, nezbývá než dimenzovat prostor v zásuvkách a skříňkách tak, aby mohla pracovní plocha zůstat volná.