Hlavní obsah

Jak skladovat koření? Nejhorší je mít ho po ruce!

Foto: Sentelia, Shutterstock.com

Foto: Sentelia, Shutterstock.com

Reklama

Kde skladujete koření? Máte je volně v šuplíku, nebo je ukládáte do krabice, anebo ho pečlivě přesýpáte do kořenek, které máte po ruce v poličce nad sporákem? Řekneme vám, co je správně!

Článek

Přinesli jste si domů voňavý pytlíček plný koření a hodláte ho jen tak uložit do linky? Chyba! „Sáček je jen transportní obal. Když ho otevřete, pak z něj ihned koření přesypejte do pevného obalu. Při skladování v sáčcích totiž hrozí nejen to, že se ke koření dostane vlhkost, ale třeba i škůdci. Červotoč spížní, potemník skladištní, kožojed nebo mol se papírem nebo tenkým plastovým sáčkem prokoušou snadno,“ upozorňuje Jaroslav Dobiáš z firmy Koření od Antonína.

Jedinou výjimkou je sáček se zipovým uzávěrem: sice nechrání před škůdci, ale lze v něm koření chvíli nechat. Ovšem když přestane těsnit, je nejvyšší čas přesypat voňavý obsah do kořenky.

Sáček není vhodný. V čem skladovat koření?

Koření potřebuje sucho a tmu a stálou teplotu. Přesypejte ho proto co nejdřív do pevného obalu – do kořenek. Nejlepší jsou ze skla, keramiky nebo porcelánu, protože chrání obsah před vlhkem, odolávají vonným silicím a dají se snadno vymývat. Důležitý je i dobře těsnicí uzávěr: u skla to je zabroušené hrdlo, u ostatních třeba silikonové těsnění nebo korková zátka. Nádobky na koření by neměly propouštět světlo, a pokud to nesplňují, zavírejte je do šuplíku nebo do skříňky, aby byly ve tmě.

Proč dát koření dál od sporáku

Nejvhodnější teplota pro skladování koření je 15 až 25 °C. Okolí sporáku nebo jiného zdroje tepla je tedy naprosto nevyhovující! Koření ale nepatří ani do chladničky, či dokonce do mrazáku – některé druhy (paprika, vanilka, kari) vlivem mrazu změní chuť a hořknou. A je tu i další riziko: poté co koření vyndáte z chladu a necháte v teplé kuchyni, může se zapotit, tedy zvlhnout, a začít plesnivět.

Foto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Průhledné kořenky na poličce nad sporákem? Podle odborníků to nejhorší, co můžete při skladování koření udělatFoto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Trvanlivost: Jak dlouho koření vydrží

Po přesypání do kořenky většinou sáček zahodíte a s ním ztratíte přehled o době spotřeby. Proto je dobré vědět, že při správném skladování vydrží mleté koření asi rok, maximálně dva, nemleté 3 až 5 let.

Pokud si tedy chcete udělat zásoby – třeba při nákupech exotického koření na dovolené, kupujte koření v celku. Výhodou je, že si vždy namelete jen množství, které aktuálně potřebujete, a bude navíc daleko voňavější. Obecně se nedoporučuje kupovat koření v množství, které nestihnete spotřebovat do šesti měsíců po otevření.

Pozor: Déle skladované koření může nejen ztrácet vůni, ale mleté se může vlivem vlhkosti slepit a plesnivět. A plíseň nemusí být na první pohled patrná! Proto zvlhlé koření berte jako zkažené a raději ho vyhoďte.

Jak užívat koření: Co dělat, když už nevoní?

Zvlhnutí se dá ovšem docela dobře bránit – a to nejen vhodnou kořenkou. Je také důležité nesypat koření při vaření z kořenek rovnou do hrnce! Vystavujete ho tak páře, kterou pak do kořenek uzavřete, a hrozí plíseň. „Koření si nasypejte do dlaně nebo naberte lžičkou dál od sporáku a hrnců a potom teprve přidejte. Lze tak i lépe kontrolovat jeho množství,“ radí Michaela Schneedorferová z firmy Království chuti.

Jestli koření ztratilo něco z vůně a chuti, lze ho oživit krátkým orestováním na pánvi s troškou oleje. Hodně to pomůže nemletému, ale na mleté to má slabší účinek a odborníci doporučují ho rovnou vyhodit, pokud zaznamenáte ztrátu chuti či vůně.

Foto: Goolia Photography, Shutterstock.com

Správně skladované koření v celku vydrží až pět letFoto: Goolia Photography, Shutterstock.com

Tipy na kořenky

Jak už bylo řečeno, kořenky by měly být z materiálu, který chrání před vlhkem i světlem. Je to samozřejmě jen na vás, ale pokud koření skladujete jinak (v průhledných dózičkách nebo v pytlíku), musíte počítat s tím, že se tak zkracuje jeho trvanlivost.

Foto: archiv firem

Keramické kořenky z dílny Jana Vítka s korkovou zátkou, lze volit nápis i barvu, Fler prodává kus za 149 Kč. Sada 6 porcelánových kořenek se silikonovým těsněním, DarkaUMarušky prodává za 1799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Sada 3 kořenek Tescoma Season z odolného skla a plastu se šroubovacím víčkem, Alza prodává za 219 Kč. Sada 6 plastových kořenek s barevnými víčky a různými velikostmi sypátka, Xdomácnost prodává za 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Plastový zásobník na koření v sáčcích, plast, OrionDomácíPotřeby prodává za 99 Kč. Organizátor sáčků na koření s 10 přihrádkami a samolepkami na popsání, Cz.Euroelectronics prodává za 229 KčFoto: archiv firem

Jak zabalit koření na cesty, aby se vám nikde nevysypalo a neznehodnotilo se?

Reklama

Načítám