Hlavní obsah

Kov vydrží vše, kromě měkkého trávníku, umělý ratan vás mile překvapí: Jak vybrat zahradní nábytek

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytáhlo vás pěkné počasí na zahradu nebo na terasu a chtěli byste si tu v pohodlí posedět... V tom případě budete potřebovat ten správný venkovní nábytek. Jaký zvládne i rozmary počasí?

Článek

Léto oficiálně začalo teprve včera, krásné teploty a sluneční paprsky nám však dělají radost už pěkných pár týdnů. Jestli jste si ještě nestihli pořídit zahradní nábytek a vybavit terasu či balkon, je nejvyšší čas. Jaké materiály zvládnou veškeré změny počasí?

1. Umělý ratan je pěkný a vydrží

Mezi nejoblíbenější patří umělý ratan. Je lehký, téměř se o něj nemusíte starat, velmi snadno se čistí a drží barvu. Kvalitní kousky odolají špatnému počasí i sluníčku a vydrží dlouhé roky.

Ideální volba je oblý výplet s UV filtrem. Od přírodního ratanu ho na první pohled nerozeznáte, ze všech druhů výpletu vydrží nejdéle a díky ochraně proti slunečnímu záření si udrží krásný vzhled a lépe se ubrání oxidaci. Při nákupu dejte pozor na podezřele levný nábytek – bývá vyrobený z nekvalitního materiálu a časem může ztrácet barvu a rozpadat se.

Na konstrukci se nejčastěji používá dřevo a kov. Dřevo nebývá příliš odolné vůči vlhkosti a bez patřičné péče plesniví. A protože se velká část dřevěné konstrukce skrývá pod výpletem, nedostanete se k němu. Pokud tedy nábytek plánujete nechávat venku i přes noc a za deště, je lepší zvolit konstrukci z kovu – oblíbený je zejména lehký hliník.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

U ratanu si pohlídejte kvalitní konstrukci, vhodný výplet a ošetření proti UV zářeníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Přírodní ratan je jedinečný

A co přírodní ratan? Je lehký, krásně vypadá a je hypoalergenní, venku ho ale nemůžete nechat po celou sezonu a už vůbec ne v zimě. Přestože sluníčko a občasnou přeháňku zvládne, intenzivní déšť a dlouhodobá vlhkost mu příliš neprospějí.

Vybírejte druh ošetřený proti UV záření i povětrnostním podmínkám, a aby vám co nejdéle vydržel, zkuste mu najít místečko chráněné před deštěm.

3. Dřevo vykouzlí pohodu

Výhody přírodních materiálů si můžete užít i se dřevem. Dokáže vytvořit útulnou atmosféru, ale s vlhkem a deštěm si zrovna nerozumí. Dřevěný nábytek proto potřebuje minimálně jednou do roka napustit speciálními oleji či laky a při dlouhodobě nepříznivém počasí je nutné ho uklidit, případně přikrýt.

Platí pravidlo, že čím je použitá dřevina tvrdší, tím déle vydrží. Nejméně vhodný je místní smrk a borovice, zlatou střední cestou jsou buk a dub a nejlepší volbou bývají odolné exotické dřeviny, jako je teak, eukalyptus nebo eben. Doporučit lze zejména teak, který kromě vlhkosti odolává i plísním a škůdcům.

Foto: 9wooddy, Shutterstock.com

Dřevěný nábytek by měl být z tvrdých dřevin. Jeho odolnost podpoříte správnou péčíFoto: 9wooddy, Shutterstock.com

4. Plast se snadno udržuje

O přírodní atmosféru vám příliš nejde a dáváte přednost minimalismu a modernějším kouskům? Vyzkoušejte plast! Nebojte, bílým rozkládacím židlím už dávno odzvonilo a trh je plný designově zajímavých kousků. Navíc jsou lehké, odolné a snadno se umývají.

Při výběru nábytku ohlídejte, aby byl ze zesíleného plastu. Je sice o něco dražší, ale víc vydrží. Na zimu mu ovšem budete muset najít úkryt, většina výrobců má vlastní doporučení. Víte, že se blíží silnější vítr? Raději nábytek zajistěte, aby neuletěl.

5. Kov dlouho vydrží

Druhou moderní možností je kov. Kvalitní je stabilní a pevná ocel s vysokou nosností, ještě lepší volba je však hliník. Dlouho vydrží, nemusíte ho nijak udržovat, a protože je lehký, dá se snadno přenášet. Aby se neohýbal a byl dostatečně stabilní, požadujte trubky se stěnou silnější než jeden milimetr.

Největší nevýhoda je, že kovový nábytek mívá poměrně tenké nohy a snadno může zapadnout do měkké trávy (zejména po dešti) i větších spár mezi obklady na terase.

Foto: Vastram, Shutterstock.com

Kov potřebuje vhodnou podlahu, aby se jeho nožičky nepropadaly do zeměFoto: Vastram, Shutterstock.com

Odolný musí být i textil

K zahradnímu posezení budete potřebovat i nejrůznější sedáky, polštářky a plédy – při koupi je důležité sáhnout po látkách a materiálech vhodných na venkovní použití. Rychle schnou, nevyblednou, velmi dobře odolávají špíně, a pokud se přece jen zašpiní, dá se znečištění snadno odstranit.

Reklama

Načítám