Hlavní obsah

Které druhy dřevin na vaší zahradě pomohou v zimě ptáčkům?

Foto: sindlera, Shutterstock.com

Foto: sindlera, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se kvapem blíží a s ní sezona přikrmování ptáčků. Kromě klasických krmítek a lojových koulí ale můžete opeřence na zahradu přilákat i vhodnou výsadbou. A to především druhy plodících dřevin, které jsou stálezelené, nebo si i po opadu listů ponechají plody až do zimy.

Článek

Ptáci, kteří na podzim neodlétají do teplých krajů (například vrabec, sýkorka nebo stehlík), mívají krušnou zimu. Pokud máte zahradu, můžete jim pomoci vysazením hned několika druhů dřevin. Barevné plody, které na nich zůstávají i v mrazivém počasí, nejen že je přilákají a vy je tak v zimním období můžete sledovat z okna, ale navíc holou zahradu i zkrášlí. Které rostliny tedy v zahradě i ve volné přírodě ptáčky v zimě pohostí?

1. Ptačí zob jako živý plot

Jak už samotný název napovídá, ptačí zob je pro ptáčky přímo stvořen. Bobulky, které nemají ani centimetr v průměru, dozrávají na konci léta až začátkem podzimu a zůstávají na keřích až do zimy. Vzhledem k jeho poměrně rychlému růstu bývá pěstován nejčastěji jako živý plot. Na pěstování není nijak náročný, a tak nemá zvláštní požadavky na půdu, zálivku ani hnojení. U nás se nejčastěji pěstuje ptačí zob obecný, který na zimu opadává, a ptačí zob vejčitolistý, který v našich podmínkách listy na zimu neshazuje.

Foto: M. Schuppich, Shutterstock.com

Bobulky ptačího zobu mají téměř černou barvuFoto: M. Schuppich, Shutterstock.com

2. Jeřáby mohou mít až 10 metrů

Jeřáby tvoří četnou skupinu stromů, jejichž plody mohou mít průměr od 3 až do 15 centimetrů. Nejčastější a pro ptáčky ideální je jeřáb obecný, někdy nazývaný také jeřáb ptačí, který dorůstá výšky kolem 10 metrů, kvete od května do června a plodí koncem léta. Nemá žádné speciální nároky a není ho třeba ani prořezávat - jediná potřebná péče tak bude shrabání listí po jeho opadu.

Foto: Real_life_photo, Shutterstock.com

Jeřabiny tvoří husté trsyFoto: Real_life_photo, Shutterstock.com

3. Šípky jsou bohaté na vitamin C

Šípkové keře byly důležitou součástí zahrad našich babiček. Dobře znaly jejich blahodárné účinky a začátkem léta se těšily z jejich romantických růžových kvítků. Rudé šípky, které dozrávají v srpnu až září, jsou bohaté na vitamin C, který si díky své mrazuvzdornosti zachovávají i přes zimu. Navíc svou barvou dodají bílé zimní zahradě efektní kontrast. Dnes jsou šípkové růže spíše opomíjené, a to především kvůli jejich vznešenějším příbuzným okrasným růžím, což je vzhledem k jejich přínosu velká škoda. I bez opory zvládnou dorůst výšky až 3 metrů. Mají raději vápenatou půdu a světlejší stanoviště.

Foto: Andreas Krumwiede, Shutterstock.com

Šípky jsou skvělé i na čajFoto: Andreas Krumwiede, Shutterstock.com

4. Rakytník řešetlákový jako superpotravina

V poslední době se na zahradách stalo populární vysazovat tzv. superpotraviny, které jsou díky vysokému obsahu biologicky účinných látek člověku velmi prospěšné, a právě rakytník je jednou z nich. Dorůstá výšky 1 až 6 metrů a jeho tmavě žluté kuličky jsou velmi zdravé jak pro lidi, tak pro ptáky. Potřebuje dostatek slunce, dobře si poradí se suchem a potřebuje spíše zásaditou půdu. Vhodný je občasný zmlazovací řez, zato přihnojovat ho nemusíte vůbec. Velkou výhodou je, že díky mělkým rozvětveným kořenům snadno zpevní svah a bude na něm prosperovat.

Tip: pokud chcete přilákat ptáčky živící se semínky, můžete na zahradě nechat seschlé letničky a trvalky a ostříhat je až na jaře. Jejich semínka ptáčkům v zimě přijdou vhod. Nejvděčnější jsou slunečnice, které je svou spoustou semínek snadno přivábí.

Foto: Fanfo, Shutterstock.com

Rakytník je považován za superpotravinuFoto: Fanfo, Shutterstock.com

Načítám