Hlavní obsah

Superpotraviny za pár korun: Posílí imunitu, upraví silnou menstruaci a poradí si s pálením žáhy

Foto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Foto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Reklama

V létě je na dosah čerstvé šťavnaté ovoce, po kterém v horku s chutí sáhnete. Co ale v zimě, kdy na jablko nebo šťavnatou okurku nemáte ani pomyšlení, ale vitaminy vaše tělo potřebuje o to víc?

Článek

Čerstvé ovoce a syrová zelenina jsou na obsah vitaminů a minerálů nejbohatší. Pokud v zimě dáváte přednost raději ovoci zapečenému v dezertu a zelenině v horké polévce, špatně to určitě není. Hledáte-li ale zdroj bohatší na důležité živiny, zkuste šťávy. Vykouzlit jdou i ze sezonní zeleniny.

Ovoce a zeleninu byste měli jíst denně. Ne vždy je třeba konzumovat lákavé exotické plody, právě ve šťávách uplatníte i obyčejná jablka nebo cenově dostupnou zeleninu jako mrkev a řepu. I ty obsahují cenné látky, které oceníte právě během zimních měsíců.

Řepa

Červená řepa je zdrojem důležitých minerálů. Pomůže vám doplnit třeba hořčík nezbytný pro psychickou pohodu i proti únavě, draslík pro zdravé nervy a krevní tlak nebo fosfor pro celkovou vitalitu. „Zajímavý je také obsah dusičnanů, díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ upřesňuje výživová poradkyně Věra Burešová, výživová poradkyně.

Řepa je také zdrojem vápníku, který je nezbytný nejen pro zdravé zuby, kosti a svaly, ale i pro hladký průběh menstruace. Právě v zimě některé ženy trápí delší, silnější a bolestivější perioda, vhodný jídelníček může vaše potíže zmírnit.

Foto: pada stockphoto, Shutterstock.com

Šťáva z řepy pomáhá, pokud potřebujete snížit krevní tlakFoto: pada stockphoto, Shutterstock.com

Mrkev

Betakarotenu vděčí mrkev za svou barvu, vám ale prospěje zejména tím, že se v těle přeměňuje na vitamin A. Ten má antioxidační vlastnosti a pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. V mrkvi najdete i vitamin E prospívající zdraví kůže, která je v zimě extrémně namáhaná. Doplní i vitamin C, který je základním kamenem pro pevnou imunitu. Pozdní mrkev, sklizená až během podzimu, má více vlákniny a méně cukru než raná mrkev, to ocení i vaše trávení a linie.

Petržel

I petržel je bohatá na vitamin A a vitamin C, obsahuje ale také vitaminy skupiny B včetně důležitého niacinu (B3). Ten je nezbytný pro pevnou a odolnou pokožku, psychickou pohodu i v boji proti únavě. Z minerálů pomáhá doplnit vápník, draslík nebo železo, jehož nedostatek se může projevovat zvýšeným pocitem chladu.

Růžičková kapusta

Béčko, céčko, hořčík, železo i betakaroten najdete také v růžičkové kapustě. Malé kapustičky ale skrývají především tzv. glukosinoláty, které mají povzbuzující vliv na imunitní systém a působí antioxidačně, pomáhají v boji s mikroby a v prevenci proti nádorovým onemocněním.

Fenykl

V zimě můžete mít sklony volit tučnější a těžší stravu. Aby i tak vaše trávení spolehlivě fungovalo a netrápilo vás pálení žáhy, nadýmání nebo pocit těžkosti, vsaďte na potraviny s obsahem éterických olejů, ke kterým se řadí i fenykl. Pomůže podpořit činnost žaludku a urychlí trávení. Je také bohatý na vitaminy A, C a E, železo nebo hořčík.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Fenykl pomáhá také na nadýmáníFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

Nezapomínejte na vlákninu

Kvůli stravitelnosti je lepší nekombinovat příliš mnoho druhů ovoce a zeleniny dohromady, dva tři různé kousky do jedné šťávy postačí. Kombinujte je nejen podle chuti, ale i výsledné konzistence. Na zahnání žízně je lepší čistá šťáva, můžete ji případně naředit vodou. Naopak hustší neředěný nápoj dobře poslouží i jako vydatná svačina mezi jídly.

Šťávu můžete připravit nejen v odšťavňovači, ale i v mixéru. Zkuste třeba odšťavenou zeleninu doplnit rozmixovaným ovocem, zajistíte si tak v nápoji i cennou vlákninu. Ta je vhodná kvůli pocitu sytosti, dobrému trávení i zdraví střev.

Projde i u dětí

Máte-li problém dostat čerstvé ovoce a zeleninu do dětí, zkuste jim je nabídnout jako nápoj. „Šťávy jsou skvělý způsob, jak pomoci dětem konzumovat zeleninu, kterou se ne každý den podaří dětem do jídelníčku zařadit. Okurka, zelí nebo červená řepa ve formě šťávy v kombinaci s trochou sladkého ovoce většinou projde i u dětí“, vysvětluje výživová poradkyně Monika Divišová. Výrazná barva a sladká chuť je pro děti lákavá, přitom pochází pouze z ovoce a zeleniny, nikoli z přidaného cukru a barviv. Pravidelné místo v jídelníčku mohou mít šťávy u dětí již od tří let.

Reklama

Načítám