Hlavní obsah

Slimáci na zahradě: Bojujte s nimi bez použití chemie či nůžek

Foto: Profimedia

Boj se slimáky vyhrajete i díky mulčovací kůře na záhoncích.Foto: Profimedia

Reklama

Ať je jakékoli počasí, zahrádkáři bojují se slimáky. Letos to jistě jiné nebude, ale místo chemie můžete tentokrát vsadit na čistě přírodní metody.

Článek

Problémem na zahrádkách nejsou místní plži, ti se díky přirozeným predátorům nestihnou přemnožit. Největším protivníkem zahrádkářů je přistěhovalec, slimák španělský. Má hnědo-oranžovou barvu, je velmi žravý, tolik mu nevadí sucho a nemá tolik nepřátel.

Poznejte nepřítele

Pokud chcete účinně zabránit škodám, které tento nezvaný host na zahradě napáchá, měli byste vědět, proč se mu na vaší zahradě daří, a trochu mu znepříjemnit život.

Slimáci milují vlhko. Nejvíc je jich po dešti, ale i poté, co vydatně zalejete. Zálivku tedy plánujte na ráno a ideálně až v případě, když už rostliny opravdu volají sos. Ke druhům, které by suchý záhon nevydržely, můžete do země zapíchnout hrdlo PET lahve bez dna a skrze tento trychtýř nalévat vodu cíleně ke kořenům. Při zakládání nových záhonů lze zakopat perforovanou hadici přímo pod rostliny a zalévat s její pomocí.

„Slimáci se skrývají v tmavých a vlhkých dírách a puklinách v zemi, vyhovuje jim půda s hrubými hroudami. Využijte toho a připravte jim taková zákoutí – stačí na zem položit prkénka, velké listy zelí nebo rebarbory, hromádky trávy či něčeho podobného, zalezou pod ně a můžete je tam ráno snadno vysbírat,“ radí Helena Vlašínová z Ekologické poradny Veronica.

Foto: Profimedia

Naučte se zalévat zásadně ráno.Foto: Profimedia

Dejte jim najíst

Slimáci jsou žraví a nevybíraví, čehož lze využít. Takže když jim okolo záhonu naservírujte čerstvě vytrhaný plevel, zastaví se na něm a dál už nepůjdou.

Mají také velmi rádi pivo, takže do země zakopejte misku nebo vydlabaný meloun a naplňte je pivem, sejdou se z celého okolí – a utopí se v něm.

Naopak nemají rádi některé vůně. Kolem záhonů lze vysázet mátu, tymián, česnek, petržel nebo saturejku – jejich vůně slimáky odpuzuje.

Vadí jim také ostrý a drsný materiál. Záhony tedy můžete posypat pilinami, drtí ze slámy, pískem, ostrými kamínky nebo popelem. Použít lze i jehličí, drcené šišky, nebo drcené skořápky od vajec i vlašských ořechů. Většina těchto materiálů ale funguje jen v suchém stavu, takže je po dešti musíte vyměnit.

„Neradi lezou přes převis, lépe řečeno to neumí, takže na čem vám záleží, ohraďte třeba plechem s ven zahnutým okrajem,“ radí další možnost Helena Vlašínová. Účinnou metodou je i ohrádka z měděné pásky – ovšem kvůli její ceně se hodí na menší plochy. Na trhu jsou i samolepicí měděné proužky, které už jsou cenově přijatelnější a lze je dát třeba na okraj vyvýšeného záhonu.

Další metody likvidace

Pokud se budete držet čistě ekologických metod, pak slimáky dovedou zlikvidovat parazitické hlístice, které v suchém stavu zakoupíte, namočíte a dáte na nástrahu z listů. Slimáci se jimi nakazí a postupně zemřou. Ač je to metoda spolehlivá, je i poměrně drahá – i když působí delší dobu.

Dalším spolubojovníkem může být indický běžec čili druh kachny, pro kterou jsou slimáci pochoutkou. Jestli máte dost prostoru a chuti je začít chovat, máte vystaráno.

Můžete je také každé ráno chodit sbírat, ale i když jste na ně naštvaní kvůli tomu, co na zahradě zničili, stejně vám nemusí být příjemné je usmrtit. Takže to je sice nejsnazší, ale pro mnohé i nejméně přijatelný způsob.

Můžete využít i kávové sedliny, tedy odpadu z kávovaru. Kofein je pro slimáky toxický, takže když sedlinu vysypete na záhonky, bude to služba dva v jednom - pohnojíte rostliny a zabijete slimáky.

Foto: Profimedia

Některé rostliny odpuzují slimáky svou vůní – vysaďte je kolem záhonku.Foto: Profimedia

Proč ne chemie?

Na trhu najdete mnoho přípravků na hubení slimáků a plžů. Proč je bereme jako krajní metodu? Například i kvůli tomu, že mohou být nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky. „Jako veterinář a zároveň majitel psa i zahrádky doporučuji vyvarovat se přípravkům proti slimákům obsahujícím metaldehyd,“ radí pražský veterinář Aleš Müller.

U malého plemene psa může otrava nastat po pozření množství čajové lžičky. Jejími příznaky je rychle nastupující teplota, třes, křeče a rozšíření zorniček.

„Bohužel neexistuje protijed, účinná látka se metabolizuje na acetyldehyd a i přes včasnou pomoc u veterináře se bohužel nemusí podařit otrávené zvíře zachránit. V případě užívání chemických prostředků proti slimákům – tedy i methiocarb, fosforečnan železitý, kuchyňská sůl, kofein, niclosamid, síran hlinitý, tributylcínoxid – bych raději zvířata na zahradu nepouštěl,“ dodává Aleš Müller.

Reklama

Související témata:

Načítám