Hlavní obsah

Podzimní sklizeň jeřabin. Jak poznat ty jedlé a čím prospějí

Foto: Timmary, Shutterstock.com

Foto: Timmary, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete posílit imunitu, zahnat chrapot, nebo vyléčit pokažený žaludek? A to všechno bez toho, aniž byste utratili v lékárně majlant? Lék vám možná roste přímo na zahradě!

Článek

Zásobili jste se šípky a rakytníkem, které jsou díky obsahu vitaminu C důležité proti virózám i pro posílení celkové obranyschopnosti? Na seznam darů přírody, které se hodí na podzimní menu, si připište i jeřabiny. Skrývají nejen pořádnou dávku vitaminu C.

Jsou jedovaté?

Považovali jste jeřabiny za jedovaté? Po některých by vám skutečně mohlo být těžko, je proto důležité je správně upravit. Jeřábů totiž existují desítky druhů, planě u nás roste zejména jeřáb ptačí, na zahradě budete mít spíše některý z vyšlechtěných, druhů, například břek nebo moravský. Právě plané jeřabiny mohou syrové vyvolat žaludeční nevolnost a zvracení. Obsahují totiž dráždivou kyselinu parasorbinovou. Tepelnou úpravou nebo sušením ji ale zlikvidujete a i plané plody pak můžete jíst bez obav. Jejich trpčí chuť můžete zmírnit namočením přes noc do naředěného octa nebo tím, že je necháte přejít mrazem.

Jeřáb ptačí poznáte podle listů, jsou po celém obvodu zoubkované, jedlé druhy mívají listy z poloviny hladké a z poloviny zoubkaté. Otestovat můžete i chuť bobulek. Plané jeřabiny bývají hořké a trpké. K nejsladším jedlým naopak patří jeřáb moravský nebo oskeruše.

Foto: Anna Kondratyeva, Shutterstock.com

Jeřabiny jsou krásné jako podzimní výzdoba, bobulky mají ale i skvělé účinky na zdravíFoto: Anna Kondratyeva, Shutterstock.com

Sirup, povidla i likér pro dospělé

Jeřáb lze pro zdraví využít po celý rok. Na jaře se sbírají mladé lístky, ty se hodí do čaje při průjmech, kašli a chrapotu. V květnu nastupuje sezona květů, které obsahují látky podobné ženském hormonům, pomáhají tak například při nepravidelné menstruaci, potížích s menopauzou nebo při neplodnosti. Můžete je používat ve formě tinktury nebo si ze sušených květů udělat čaj (1–2 čajové lžičky na 250 ml vroucí vody, sceďte po 15 min a pijte 1–2 šálky denně). Koupele z květu uleví od ekzémů.

Od srpna do listopadu pak nastává čas bobulí. Nevadí ani, když přejdou mrazem, jsou pak sladší a měkčí, budou se vám tedy i lépe zpracovávat. Čerstvé jeřabiny můžete zpracovat na pomazánky, hodí se pro oživení omáček, ale i do dezertů. Z jeřabin připravíte marmelády, kompoty i likéry, lze z nich udělat i svěží čatní, které se hodí k masu i sýrům. Chcete-li mít po ruce elixír pro zdraví, připravte si sirup nebo čaj.

Foto: robertsre, Shutterstock.com

Sirup z jeřabin pomáhá i proti stresu Foto: robertsre, Shutterstock.com

Pro imunitu i pravidelnou stolici

„Jeřáb ptačí má výrazné revitalizační účinky, pomáhá organismu překonávat stres a vyčerpání,” vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná. Díky obsahu vitaminu C jeřabiny posilují obranyschopnost, uvolňují dýchací cesty, uleví při bolestivém hrdlu a chrapotu. Mají také očistný efekt na močové cesty, z ledvin pomáhají odvádět písek a menší kaménky, hodí se při revmatických onemocněních. Díky obsahu tříslovin, silic a hořčinů jsou balzámem při podrážděném zažívání. Podporují produkci žaludečních šťáv i vyplavování žluče, mají lehce projímavý účinek, což oceníte při zácpě, klidní žaludeční neurózy a hodí se i při nechutenství, například při dlouhé a vyčerpávající nemoci. Koupele pomohou uvolnit svaly a zlepšit pohybový aparát.

  • Jeřabinový sirup - Kilo plodů omyjte, nahrubo rozmixujte, zalijte litrem vody, přidejte kilo cukru a vařte zhruba hodinu. Poté přeceďte přes plátýnko a slijte do předem vyvařených sklenic.
  • Jeřabinový čaj - Na jeden šálek potřebujete jednu lžičku sušených plodů, které předem rozdrťte v hmoždíři nebo mixéru. Přelijte vroucí vodou a nechte deset minut louhovat a poté sceďte. Pijte maximálně dva šálky denně.
  • Koupel z jeřábu - Plody (sušené i čerstvé) nechte máčet ve studené vodě. Další den vše přiveďte k varu, nechte patnáct minut louhovat a sceďte. Odvar vlijte do koupele.

Elixír krásy

Jeřabiny dokážou zlepšit tok lymfy, mohou tak zbavit tělo otoků, ať už bojujete se zavodněným obličejem nebo celulitidou. Díky obsahu rutinu zabojují proti rozšířeným žilkám v obličeji, křečovým žilám i hemoroidům. Jeřabinový med nebo sirup bez cukru zkuste jako zdravější sladidlo. „Obsahují sorbitol, alkoholický cukr s nižším glykemickým indexem než sacharóza. Přirozeně se nachází také v třešních,” popisuje farmaceutka Zuzana Bajzíková.

Koktejl vitaminu C, A a vápníku napomáhá rychlejší obnově kožních buněk, předchází tak unavenému vzhledu a zašedlému tónů kůže. Bobulky obsahují také lykopeny výjimečné svým antioxidačním účinkem, bojují s volnými radikály a pomáhají v pokožce zmizíkovat následky stresu i smogu v ovzduší.

Načítám