Hlavní obsah

Slupky od brambor: Na štípanec, zuby i do trouby + 2 recepty

Foto: Goncharov_Artem, Shutterstock.com

Foto: Goncharov_Artem, Shutterstock.com

Reklama

Kde končí slupky od brambor, když je oloupete? Jestli je zahazujete do koše, tak byste měli vědět, že jde o cennou surovinu, kterou využijete pro zdraví i krásu, při péči o zahradu i na levné a úsporné vaření.

Článek

Slupky od brambor končí většinou v koši, maximálně na kompostu. Je to ale velká škoda, protože jsou jedlé a obsahují víc vitaminů než samotné brambory. Proto je rozhodně nevyhazujte a využijte je. Poradíme vám jak.

Proč zachránit bramborové slupky

Slupky – stejně jako bramborové hlízy – obsahují vitaminy A, B1, B2 a B6 a vitamin C. Jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, zinek, vápník, hořčík, fluor nebo měď. Obsahují kyselinu fenolovou, která působí proti virům a bakteriím, a kyselinu chlorogenovou, což je účinný antioxidant a spalovač tuků.

Foto: MarinaP, Shutterstock.com

Se slupkami od brambor zacházejte nikoli jako s odpadem, ale jako s cennou surovinou, která ještě zastane spoustu práceFoto: MarinaP, Shutterstock.com

1. První pomoc na drobné úrazy

Bramborové slupky jsou první pomoc ve chvíli, kdy se spálíte, škrábnete, říznete nebo vás něco štípne. Na postižené místo přiložte čerstvou slupku a nechejte ji působit. Ránu ochladí a díky obsahu látek s antibakteriálními účinky dezinfikuje a podpoří hojení.

2. Proti pigmentovým skvrnám

Dobrým pomocníkem budou slupky z brambor pro ty, koho trápí pigmentové skvrny nebo trpí na kruhy pod očima. Taková místa stačí pravidelně přejíždět mokrou stranou slupky a za nějaký čas byste měli pozorovat, že blednou.

3. Přírodní bělení zubů

Pár slupek z brambor můžete použít i na přírodní bělení zubů, když je tedy dokážete udržet v ústech po delší chvíli. Pokud ano, pak si je řeznou stranou položte na zuby, nechejte působit alespoň 10 minut a pak vypláchněte.

4. Na vlasy – zakrytí odrostů i šedin

Je vaše původní barva vlasů tmavá? Bramborové slupky se postarají o odrosty. Asi 4 hrsti slupek vařte půl hodiny v litru vody, pak odstavte a nechejte vystydnout. Přeceďte, studený odvar naneste na vlasy asi na 15 minut a potom opláchněte. Po několika aplikacích by měly šediny tmavnout.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Trápí vás šedé odrosty? Když budete vlasům dopřávat zdravý slupkový odvar, zbavíte se jich přírodní cestouFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

5. Čistič na kovové nádobí

Potřebujete vyčistit zašlý hrnec, dřez nebo jinou kovovou plochu? Lépe se sice pracuje s celou rozkrojenou bramborou, ale v rámci úspor lze i se slupkami zacházet jako s houbičkou – mělo by to kovovému povrchu vrátit lesk.

6. Na skvrny od trávy

Slupkami potřete oblečení tam, kde má čerstvé zelené skvrny od trávy ještě předtím, než je dáte vyprat. Zabarvení by se mělo spolehlivě ztratit.

7. Jako pohlcovač pachů a podpalovač

Slupky fungují i jako pohlcovač pachů: v misce je vložte do lednice nebo do špajzu, když to tam zrovna nevoní. Až uschnou, vyhoďte je na kompost anebo do kamen. Majitelé kamen a krbů slupky také rovnou suší – jsou totiž dobrý podpalovač, protože hezky hoří.

8. Přírodní prostředek proti slimákům

Sušené slupky vydrží a dají se používat i jinak: je z nich dobrá přírodní zbraň proti slimákům. Naložte slupky do vody a louhujte je nejméně dva dny. Pak sceďte, odmočené slupky hoďte na kompost a výluhem zalévejte rostliny, které chcete ochránit. Slimáci by se jim měli vyhnout.

9. Jako hnojivo

Čerstvé, sušené, ale třeba i použité jako pohlcovač pachů nebo vylouhované při tvorbě zálivky proti slimákům – zkrátka všechny slupky – lze použít jako hnojivo. Svědčí hlavně rybízu, jahodám a malinám. Stačí je jen nasypat kolem rostlin, podobně jako třeba mulč.

A co si můžete z bramborových slupek uvařit?

Zdravé chipsy z bramborových slupek

Očištěné čerstvé slupky bez známek plísně můžete využít k tvorbě zdravých brambůrků plných vlákniny a minerálů. Pečou se v troubě, takže nejsou smažené ani tolik tučné, a není s nimi žádná práce.

Foto: imrana, Shutterstock.com

Chipsy ze slupek jsou nečekaná pochoutkaFoto: imrana, Shutterstock.com

Krémová polévka z bramborových slupek

Možná vás překvapí, že pěkné bramborové slupky se dají využít i jako základ pro krémovou zeleninovou polévku. Proč ne? Mnoho lidí jí vařené brambory i se slupkou a nic se neděje – naopak získávají živiny i vlákninu navíc. Tak proč vyhazovat takový poklad?

Reklama

Související témata:

Načítám