Hlavní obsah

Zahrádka pro období krize: Rostliny, které pěstovaly naše prababičky za války, aby nebyl hlad

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Foto: Jukov studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že když jsou v chalupě brambory, cibule a zelí, rodina přežije. K základním plodinám přidejte ještě pár dalších. Třeba vodnici nebo tuřín, které naše prababičky pěstovaly za války.

Článek

Zahrádky našich prababiček bývaly malebné. Rostlo na nich hlavě to, co dávalo smysl. Jen kousek místa zbýval na okrasu, třeba na voňavé růže nebo pestrobarevné astry. Základem byly plodiny, které se daly zpracovat a dobře uskladnit, aby posloužily v dobách hladu a krizí.

V Evropě je válka, to je holý fakt. Potraviny zdražují a nikdo neví, co bude zítra. Nastal čas zamyslet se nad tím, co a jak na zahradě pěstovat. Inspirovat nás můžou třeba staré hospodářské kalendáře, které vycházely před sto lety.

Pozapomenutá vodnice

Vodnice je staročeská zelenina, která v jídelníčku našich předků postupně ustoupila bramborám. Uvařit z ní můžete třeba kaši. Anebo dobrou polévku. Za první i druhé světové války se z vodnice vyráběla mouka. Patří mezi brukvovité druhy zeleniny. Bulvy vodnice jsou bílé a mají jemnou chuť, kterou lze přirovnat k ředkvičkám (nejsou ale tak výrazné) anebo ke kedlubnám.

Pěstování vodnice je nenáročné. Roste rychle, podle druhu ji sklízíte za měsíc až dva. Vysévat ji můžete přímo do půdy od jara do léta. V jednu sezonu můžete (podle počasí a podmínek) zažít dvě až tři sklizně.

Vodnice poroste téměř všude. Dopřejte jí ale raději lehkou a humózní půdu, která dobře drží vláhu. Pak budete mít zaručenou bohatou sklizeň. Nevysévejte ji do čerstvě pohnojené zeminy, to by jí nesvědčilo. Klidně ji pěstujte pohromadě se špenátem nebo salátem. Vysévat ji můžete po sklizni listové zeleniny nebo hrášku.

Tip: Vodnici můžete usmažit. Omytou ji povařte v zeleninovém vývaru, aby trochu změkla. Nakrájejte ji pak na asi centimetrové plátky. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávat ji můžete s kaší z brambor anebo také z vodnice.

Foto: slowmotiongli, Shutterstock.com

Vodnice je vynikající syrová i tepelně upravenáFoto: slowmotiongli, Shutterstock.com

Odolný tuřín

Vodnici sekunduje tuřín. Tato zelenina má hodně vitaminu C a vlákniny. Používá se při redukčních a detoxikačních kúrách. Připravit z něj můžete polévku, hranolky nebo bramboráky.

Také tato zelenina je nenáročná na pěstování. Dokonce zvládne i hutnější a vlhčí půdy. Jediné, co tuřínu nesvědčí, je sucho, proto pokud neprší, zalévejte.

Tuřín vysévejte přímo do záhonů, případně si opatřete sazeničky. Může přijít na místo, kde v předchozím roce rostly dýně, hrách, brambory nebo fazole. Nevysévejte ho do záhonů, které jste čerstvě pohnojili, bylo by to na něj moc živin.

Na rozdíl od vodnice potřebuje tuřín více času, sklízet budete za zhruba 150 dní od výsevu. Ze sazenic vyroste rychleji, asi za tři měsíce.

Foto: Danler, Shutterstock.com

Tuřín je dobře stravitelný, prospívá zažívacímu ústrojí a je vhodný proti osteoporóze Foto: Danler, Shutterstock.com

Řízná černá ředkev

Také černá ředkev je na pěstování nenáročná. Potřebuje podobné podmínky jako vodnice. Bude jí dobře ve vzdušnější půdě a nesnáší přímé hnojení. Vysévat ji můžete od dubna až do konce června. Klidně po předchozí sklizni špenátu, salátu, kedluben nebo ředkviček.

Opět vysévejte přímo do záhonů. Pravidelně ředkev zalévejte. Dostatek vody (zejména v suchém létě) pomáhá jako prevence škůdců a chorob. Sklízet ji budete za zhruba 100 až 130 dnů. Záleží na odrůdě a na počasí.

Ředkev můžete sklízet postupně a zpracovávat ji například do salátů nebo si ji dát jen tak s chlebem s máslem. Uchovat ji můžete i přes zimu ve sklepě v písku, podobně jako už zmíněnou vodnici nebo tuřín.

Poslouží nejen v kuchyni, ale i jako medicína. Když vás trápí nachlazení, vydloubněte do ředkve důlek, naplňte ho medem a přes noc nechte odležet v chladu. Med ráno slupněte, kousek dužiny uřízněte a pak znovu naplňte.

Foto: Kasabutskaya Nataliya, Shutterstock.com

Ředkve můžete do medu také naložit, med použít při kašli do čaje a ředkve snístFoto: Kasabutskaya Nataliya, Shutterstock.com

Kmín, červená řepa a další

K dalším odolným plodinám, které snadno rostou, vydrží vám přes zimu a v kuchyni z nich můžete čarovat, patří červená řepa. Také ona se vysévá přímo do záhonů od dubna do června. Sklízet ji můžete postupně. Pozdější výsev nechte na uskladnění.

Pěstovat si samozřejmě můžete i koření, například kmín. Není to zase tak těžké, jak se může zdát. Kmínu dělá dobře propustná půda, která má dostatek živin (stačí ji trochu obohatit o kompost). Kmín můžete vysévat přímo do země koncem března nebo začátkem dubna. Sazeničky pak rozesaďte, aby mezi sebou měly asi 30 centimetrů. Sklizeň očekávejte až napřesrok, kdy rostlina vytvoří semínka.

Foto: Ulada, Shutterstock.com

Červená řepa nakopne imunitu, zlepší náladu a detoxikuje organismusFoto: Ulada, Shutterstock.com

Klasika, kterou znáte

Nezapomeňte pochopitelně ani na mrkve, petržel a celer, které můžete zamrazit anebo je uložit do sklepa do písku. Dobře a snadno roste i hrách anebo fazole.

Načítám