Hlavní obsah

Nádobí z myčky není tak čisté, jak byste čekali? 5 potíží, které prozradí, co děláte špatně

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Myčka nádobí je pro mnoho domácností spolehlivým pomocníkem, ale občas se stane, že výsledky její práce nejsou dle očekávání. Sklenice zůstávají zakalené, talíře ulepené a příbory s nevzhlednými skvrnami. Pokud vás trápí, že nádobí po umytí nevypadá čistě, na vině často nejsou samotné tablety nebo nízká kvalita nádobí, ale špatné používání spotřebiče nebo jeho technický stav. Tady jsou nejčastější funkční důvody, proč nádobí nevyndáváte z myčky dokonale čisté.

Článek

Myčka má být synonymem pohodlí a čistoty, ale když otevřete dvířka a sklenice jsou matné, příbory rezavé a na talířích zůstává špína, efekt je přesně opačný. Na vině ale nemusí být nekvalitní spotřebič. Možná děláte při mytí stále dokola tytéž chyby, aniž byste tušili, co je špatně. Příčinou potíží může být kombinace tvrdé vody, nevhodného nastavení, nedostatečné údržby i špatně zvoleného programu. Podívejte se, co konkrétní potíže prozrazují o stavu vaší myčky i nádobí.

1. Sklenice jsou matné a poškrábané

Matné sklo je nejčastějším projevem tvrdé vody a nedostatku leštidla, případně mycí soli. Ty totiž hrají důležitou roli při změkčování vody a zamezení tvorby skvrn. Pokud voda není dostatečně změkčena, začne se na skle usazovat minerální povlak, který časem může dokonce narušit jeho povrch. Škrábance pak mohou být důsledkem agresivních tablet nebo nadměrně dlouhého programu a příliš horké vody. U skla zvažte použití jemnějšího cyklu a hlídejte si pravidelné doplňování leštidla. V extrémních případech pomůže občasné přeleštění octem či regeneračním prostředkem na sklo.

2. Na nádobí zůstává zaschlá špína

Zbytky jídla zaschlé na nádobí i po mytí mohou být důsledkem zablokovaných ramen s tryskami. Můžete ale také myčku nadměrně přeplňovat, možná je nádobí silně znečištěné, špína na něm zaschlá a program nedostatečný. U zapečených zbytků je nutný režim s teplotou minimálně 60 °C. Viníkem však může být i vadné čerpadlo, nedostatečný tlak vody nebo nízká teplota ohřevu.

3. Na příborech se objevily zrezlé fleky

Rez na příborech není jen estetický problém, může ukazovat na příliš agresivní prostředí uvnitř myčky. Vzniká především z nadměrné vlhkosti, proto po mycím cyklu nezapomeňte myčku otevřít a odvětrat. Rez se také může šířit z již poškozených kusů nádobí. Přispívá i přemíra chlorovaných tablet nebo absence leštidla, které snižuje agresivitu vody. Věnujte pozornost čistotě košíku na příbory.

Foto: SERSOLL, Shutterstock.com

Ověřte si, zda vaše kapsle do myčky neobsahují příliš mnoho chloruFoto: SERSOLL, Shutterstock.com

4. Nádobí je při vyndávání vlhké

Pokud nádobí po umytí dostatečně nevyschne, může být na vině buď nízká teplota sušení, nebo nedostatek oplachovače. Dnes běžné eco programy často používají nižší teploty a spoléhají na přirozené doschnutí otevřením dvířek, to ale vyžaduje, aby se myčka po ukončení cyklu otevřela co nejdříve. Některé novější modely tuto funkci dělají automaticky. Pomůže také správné naskládání nádobí, zejména sklenky a hrnky musí být nakloněny tak, aby se v nich nedržela voda. Pokud má nádobí otvor, kterým do něj může voda zatékat, je lepší ho v myčce nemýt.

5. Samotná myčka zapáchá

Zápach vycházející z myčky obvykle souvisí se zaneseným filtrem, ale přispět může i špatná cirkulace vody a usazení mastnoty v ramenech nebo hadicích. Novější myčky disponují samočisticími režimy nebo UV sanitací, starší však potřebují ruční péči. Jednou měsíčně vyčistěte filtr, těsnění dvířek a vnitřní prostor, spusťte opravdu horký program s čisticím prostředkem nebo octem. Vždy se také ujistěte, že nádobí do myčky vkládáte bez velkých zbytků jídla.

Načítám