Hlavní obsah

Oživte interiér bez nákladných rekonstrukcí. Povolejte barvy, tapety i květiny

Foto: Igor_Kravtsov, Shutterstock.com

Foto: Igor_Kravtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zevšedněl vám doma pohled kolem sebe, ale nechcete se pouštět do rozsáhlých a finančně nákladných rekonstrukcí? Nezoufejte, i malé a levné změny vám mohou pomoci. Máme pro vás trochu inspirace!

Článek

Trávit čas v interiéru, jež se vám okoukal, není zrovna příjemné ani povzbuzující. Změna je zkrátka a dobře přirozenou součástí života, a i když může být občas nepříjemná, dokáže vlít novou krev do žil. Pokud jste vybavením své domácnosti znuděni a nejraději byste všechno od základu předělali, zpomalte. Většinou totiž postačí i maličkosti, které zaberou chvilku vašeho času a nijak nezruinují vaši peněženku. Čím můžete začít?

Přetřete dveře

Dveře bývají při obměnách interiérů jednou z nejvíce přehlížených věcí, přitom když je trochu pozměníte, s bytem to udělá divy. Co takhle koupit barvu a přetřít je? Její výběr je jen na vás, doporučujeme se však držet spíše neutrálních odstínů. V minimalisticky zařízených místnostech pak může být zajímavou volbou i výraznější barva, která pokoji dodá úplně nový nádech a atmosféru. Podobného efektu docílíte i v případě, že natřete rámy okna.

Foto: Thye-Wee Gn, Shutterstock.com

Často přehlížené dveře udělají hodně. Zkuste je natřít jinou barvouFoto: Thye-Wee Gn, Shutterstock.com

Vymalujte kus zdi

Vymalovat můžete i některou ze stěn. Nejjednodušší je to v místnostech s bílými stěnami, kde budete mít poměrně volnou ruku a budete muset myslet pouze na to, aby vám nová barva ladila s nábytkem. Snažte se přitom dodržet pár jednoduchých pravidel, zejména pokud chcete barvami upravit optickou velikost místnosti.

Nemusíte přitom nutně natírat celou stěnu, zajímavým řešením je například svislý pruh za televizí, obrys kolem rámu zrcadla nebo vodorovný pruh namalovaný do jedné třetiny zdi.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Není nutné malovat či tapetovat celou stěnu nebo pokojFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pověste rámy

Stěny lze oživit ještě jiným způsobem – s pomocí rámů. Ty si můžete snadno vyrobit, koupit za levno v bazaru či předělat nějaké starší. Hodí se do nich vaše oblíbené fotky, nejrůznější plakáty a pověsit se dají i jen tak. Prázdné rámy jsou totiž jedním ze současných trendů. Nehrozí vám s nimi přeplácání interiéru, dokáží vykouzlit zajímavé obrazce i kompozice a bez obav můžete kombinovat rámy různých velikostí i barev.

Rámům zrovna neholdujete? Natáhněte na prázdnou stěnu provázek či světelný řetěz a pomocí dřevěných kolíčků na něj zavěste fotografie.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Už vás omrzely zarámované fotky a plakáty? Pověste si prázdný rámFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vyhrajte si s tapetami

Další možností je využít tapety. Ty se nehodí jen na stěny, ale i na nábytek. Skvělými kandidáty jsou lednička, některé šuplíky na komodě a dveře. K dostání jsou tapety vhodné do všech místností, na různé povrchy a vybírat si budete z nepřeberného množství vzorů a textur. Podle čeho se při výběru orientovat? 

Vyměňte textilie

Užitečným pomocníkem jsou také textilie. Zvážit můžete nové záclony či závěsy, přehoz přes postel, povlaky na dekorační polštáře, napínací potahy přes pohovku nebo třeba ubrus. Pastelové odstíny vám místnost krásně prosvětlí, ty tmavé jí dodají eleganci a nadčasovost.

Věděli jste, že díky závěsům a záclonám můžete opticky změnit i výšku místnosti? Je to jednoduché! Čím blíže ke stropu bude garnýž umístěna, tím vyšší budou stěny vypadat, a naopak.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Místnost skvěle oživí textilie. Převlečte polštáře a přidejte deku nebo pléd!Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pořiďte si kytky

Jestli něco dokáže interiér skutečně oživit, jsou to pokojovky. Kromě toho místnost zútulní, zbaví škodlivých látek a provzdušní. Jejich pěstování se nemusíte bát, hlavně když si vybere ty, co nepotřebují zvláštní péči.

Pravidelnou změnu vám dopřejí i řezané květiny. Abyste je nemuseli kupovat příliš často, existují triky, s nimiž prodloužíte jejich život.

Reklama

Související témata:

Načítám