Hlavní obsah

Kuchyně v zelené barvě tlumí chuť k jídlu a uklidňuje. Jaké odstíny zvolit a s čím si (ne)rozumí

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebuje vaše kuchyně změnu? Ať už se chystáte vymalovat, vyměnit dvířka u kuchyňských skříněk, nebo jen koupit nové doplňky, základem je správně vybrané barevné schéma. Co takhle místnost sladit do odstínů zelené?

Článek

Zelená působí na psychiku uklidňujícím dojmem a dokáže vyvolat pocit spokojenosti, jistoty a vnitřní pohody. Na fyzické úrovni podporuje myšlení a paměť, pomáhá bojovat proti migrénám, tlumí hysterii a únavu a při světelné terapii může snížit krevní tlak.

Díky těmto vlastnostem si ji lidé oblíbili v koupelnách a ložnicích, své místo si ale najde i v kuchyni, kde pomáhá se soustředěním a přináší tolik potřebnou pohodu. A na ty, kdo se snaží zhubnout, může mít ještě jeden efekt – pomáhá snižovat chuť k jídlu. Jak s ní pracovat?

Světlá do menších, tmavá do větších

Odstínů zelené existuje spoustu a to, jaký si vyberete, záleží na vašem vkusu a dispozicích domácnosti. Do malých místností patří světlé a pastelové tóny – šalvějová a mátová, které umí prostor opticky zvětšit a rozšířit. Hodí se třeba na jednu či dvě ze stěn nebo na skříňky u kuchyňské linky.

Vyplatí se jejich kombinace se světlými neutrálními odstíny jako bílá, krémová a barva šampaňského, jež by měly vždy převažovat. Tmavší odstíny zelené patří v méně prostorných místnostech jen na doplňky, nádobí, menší kuchyňské spotřebiče a utěrky.

V prostornějších kuchyních se můžete trochu rozjet a na větší plochy zvolit i výraznější tóny, jako je smaragdová, limetková, olivová a brčálově zelená. Ani tady to s nimi ale raději nepřehánějte, zejména pokud do místnosti neproudí dostatek přirozeného světla. Mohla by totiž působit tmavě a stísněně.

Myslete také na to, že zelená patří mezi studené barvy, které pocitově ochlazují. To v kuchyni, kde při úpravě jídla často razantně stoupá teplota, nemusí být na škodu. Především v těch s okny směřujícími na jih.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Do dobře osvětlených kuchyní si můžete tmavě zelenou dopřát i na větší plochyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Žlutá a hnědá pro dotek přírody

Nemusíte se omezovat pouze na kombinace s bílou a dalšími neutrálními barvami. Zelená si výborně rozumí i s těmi výraznějšími, mezi něž patří třeba optimistická žlutá. S ní si můžete skutečně vyhrát a kombinovat syté odstíny se sytými i syté s jemnějšími. Protože jsou tyto dvě barvy na barevném kruhu těsně vedle sebe, budou spolu působit harmonicky a mohou nenuceně splývat. K této dvojici výborně sedí dřevo a bílá s béžovou.

Velmi přirozeně vypadá spojení s tóny hnědé a skořicové. Přidejte k nim dřevo, ať už to tmavé či světlé, béžovou a krémovou barvu a získáte kuchyni naladěnou na pohodovou, přírodní atmosféru.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

S kombinací zelené a hnědé si do kuchyně přinesete klidnou atmosféru přírodyFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Soulad s fialovou, růžovou a modrou

Harmonické spojení může vytvářet i s fialovou a více do červena fuchsiovou. Obě se výborně hodí ke šťavnatějším odstínům, jako je limetková a sytě zelená, slušet jim to bude s kovem a bílou. Starorůžová, pastelová a pudrová zase tmavě zelenou příjemně zjemní.

Zelená si překvapivě rozumí i s uklidňující modrou. Sedí k sobě hlavně jejich tmavé a méně výrazné odstíny, zelenomodrá pak vytvoří poměrně zajímavou a neotřelou kombinaci s tyrkysovou. Přidejte k nim bílou, béžovou nebo krémovou a vše doplňte symbolem luxusu, zlatem, případně bronzem a mosazí.

Foto: Ume illustration, Shutterstock.com

Pudrová tmavě zelenou zjemní a dodá jí příjemný romantický nádechFoto: Ume illustration, Shutterstock.com

S červenou a oranžovou opatrně

Funguje také její kontrast s vášnivou červenou, je ovšem dobré být opatrnější a rozhodně to s odstíny rudé nepřehánět. Vsaďte tedy raději na malé akcenty a doplňky, v kuchyni to může být například pár kousků nádobí, obal na květináč nebo polička. Kontrast nezapomeňte utlumit nějakou neutrální světlou barvou. Do podobné kuchyně skvěle zapadne kov, sklo i velmi světlé dřevo.

Velký pozor si dejte na kombinování s oranžovou. Tahle dvojice vypadá pestře a energicky, hodně rychle ale může místnost změnit na palác přeplácanosti a nevkusu. Mnoho lidí se kvůli ní navíc může začít cítit stísněně. Jestli se pro ni přeci jen rozhodnete, stejně jako u červené si ji dopřejte pouze na malé plochy.

Reklama

Načítám