Hlavní obsah

Na ulici zdravěji než doma? Pořiďte si čističku vzduchu!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Možná se vyhýbáte rušným ulicím a utíkáte z nich domů, abyste nedýchali znečištěný vzduch. Co když je ale ten u vás v bytě horší než venku?

Článek

Koronavirus obrátil mnoho věcí naruby – všechen venkovní ruch jakoby utichl a spousta činností se přenesla do našich domovů. Mělo to poměrně paradoxní efekt, zatímco hodnoty znečištění vzduchu venku klesaly, zhoršovaly se ty naměřené uvnitř našich domácností. Proč a co s tím?

Doma horší vzduch než na ulici

Málokdo si připustí, že znečištěný vzduch není jen na rušné ulici nebo v průmyslovém provozu, ale i uvnitř budov, tedy i doma nebo v kanceláři. Proč? V mnoha z nich se, hlavně kvůli úsporám energií, moc nevětrá. V moderních stavbách se často vůbec nedají otevřít okna, ale spoléhá se jen na klimatizaci a řízené větrání. Bohužel se v nich kvůli tomu hromadí chemické látky, které se uvolňují ze stavebních materiálů, nábytku, koberců, úklidových prostředků, ale třeba i při vaření v kuchyňce a podobně.

Zdravé ovzduší ale nebývá ani v bytech a domech. „Během lockdownu byli lidé víc doma, ale také si krátili čas třeba chovem domácích mazlíčků, pořizovali si víc rostlin, kupovali nový nábytek. To všechno jsou příčiny nárůstu hladiny alergenů ve vnitřním prostředí,“ vysvětluje Alex Knox ze společnosti Dyson.

Foto: 220 Selfmade studio, Shutterstock.com

Kvalitní čistička vzduchu si poradí i s roztoči, pyly, bakteriemi a viry i psími chlupyFoto: 220 Selfmade studio, Shutterstock.com

Proč a co ve vzduchu škodí?

Vdechované škodliviny se zachycují v nose a dutinách. Jejich podráždění pak vyvolá rýmu a kašel. „S částicemi o velikosti nad 10 mikrometrů si organismus poradí lépe. Obvykle se zachytí v horních cestách dýchacích a vykašlete je nebo vysmrkáte. Můžete je i spolknout, pak jsou eliminovány v žaludku. Součástí polétavého prachu jsou ale i menší částice, které se dostanou do dolních cest dýchacích nebo až do plicních sklípků, kde mohou způsobit dlouhodobá, často chronická onemocnění,“ varuje Zdeněk Pospíchal, soudní znalec v oblasti životního prostředí a technických systémů spolupracující se značkou Geocore. Rizikem dlouhodobého působení škodlivin v těle je vznik alergie, astmatu, respirační onemocnění, snížení výkonu plic, ale i srdečně cévní onemocnění. V nedostatečně větraných prostorách vás ohrožují i kladné ionty, které také mohou za mnohé zdravotní obtíže, jako je třeba bolest hlavy nebo nespavost.

Jak vzduch doma vyčistit?

Pokud chcete mít doma zdravější vzduch, pořádně větrejte (kolik minut a jak často?). Pokud to nejde nebo chcete mít nad kvalitou vzduchu kontrolu, volbou je čistička vzduchu. Snad ani nemusíme dodávat, že je nesmírně nápomocná všem alergikům. Aby splnila vaše očekávání, měli byste dohlédnout na několik zásadních kritérií.

  • Filtrace - filtry by měly zachytit ty nejmenší částečky, patogeny, bakterie a viry. Pohodlnější je čistička s ukazatelem nutnosti ji vyčistit či vyměnit filtr. Některé obsahují automatické sledování znečištění a umí se samy vypnout nebo zapnout.
  • Výkon - zjistěte si množství vzduchu, které je přístroj schopen vyčistit za hodinu. Výrobci většinou uvádí velikost místnosti v m². Jestliže ho budete používat v celém bytě, pak výkon volte podle největší místnosti. Nebojte se i trochu nadsadit – nebude muset jet na plný výkon a čištění bude rychlejší.
  • Hlučnost - čistička by neměla rušit, ani když ji zapnete v noci v ložnici.
  • Vzhled - čistička už nemusí být jen „krabice“, ale můžete si vybrat i takovou, která bude působit jako bytový doplněk.

Kvalitní čističky vzduchu zachytí i viry a bakterie

Foto: Archiv firem

Zleva: Kärcher AF 100, zvládne vyčistit až 100 m², v e-shopu Karcher za 16 990 Kč. Concept CA3000 Perfect Air Smart, zvládne vyčistit až 60 m², v e-shopu My Concept za 9999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Philips Dual Scan AC3858/50, zvládne až 60 m², v Datartu za 16 499 Kč. Dyson Pure Cool Me BP01, zvládne až 97 m², v e-shopu Pro alergiky za 8 850 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Rowenta Eclipse QU5030F0, zvládne až 48 m², v e-shopu Robot World za 9999 Kč. Hoover H-PURIFIER 700, zvládne až 110 m², v e-shopu Okay za 8539 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Electrolux WA71-305GY, zvládne až 64 m², v Alze za 9399 Kč. Čistička Starkvind, model vestavěný do odkládacího stolku, zvládne až 20 m², v Ikea za 3999 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám