Hlavní obsah

Pozor na poškrábané teflonové pánve i koktejly čisticích prostředků. Zásadně škodí zdraví!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí prostředí vnímá většina lidí jako bezpečné, ale co když i tady máte předměty, které jsou za určitých podmínek doslova zdraví škodlivé? Poradíme vám, na co si dát pozor!

Článek

Jaké nástrahy by na vás mohly číhat doma, kde se v poklidu věnujete běžným činnostem, jako je vaření, úklid nebo odpočinek? Vězte, že je pár věcí, které byste si měli pohlídat třeba právě při přípravě potravin nebo úklidu.

Proč může být teflonové nádobí škodlivé?

Teflonové nádobí kuchaři milují, protože se na něj nic nepřichytává, dá se na něm vařit s menším množstvím tuku a jeho údržba je velmi snadná. Ovšem na druhou stranu je potřeba se o něj šetrně starat a dodržovat některé zásady, aby bylo bezpečné. Co je třeba vědět? Poradí Mgr. Nina Pálešová a Bc. Barbora Rudzanová, MSc., z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) na Masarykově univerzitě a z projektu Zeptej se vědce, který najdete na Facebooku a Instagramu:

  • Nepoužívejte nádobí, které má v teflonové vrstvě škrábance nebo je jinak mechanicky poškozené. Hrozí totiž, že se začnou uvolňovat zdraví ohrožující látky, především kyselina perfluoroktanová, která patří mezi tzv. věčné chemikálie, zatěžuje játra, může způsobovat poruchy imunity i plodnosti a považuje se za potenciální karcinogen.
  • V případě poškozeného teflonového nádobí dále hrozí, že se jídlo může dostat do kontaktu s materiálem, který je pod teflonem. Ten ale nemusí mít certifikaci pro styk s potravinami. Jde například o toxický hliník. Takové nádobí raději vyhoďte.
  • Nezahřívejte teflon nad 260 °C – může docházet k tepelnému rozkladu polymerního teflonu a k jeho uvolňování ve formě drobných částic či plynu. Je zdokumentováno, že nadýchání se tohoto „kouře“ vede ke zdravotním problémům. Vždy proto respektujte doporučení výrobce o maximální teplotě - uvolňování různých příměsí je možné již při nižších teplotách.
  • Výpary z příliš zahřívaného teflonu, pokud byste je dýchali dlouhodobě, mohou vážně poškodit vaše játra, ledviny, narušit hormonální i imunitní systém a také přispět ke vzniku rakoviny.
Foto: Maliflower73, Shutterstock.com

Na poškrábané teflonové pánvi je příprava čehokoli nebezpečná, takové rozhodně vyhoďteFoto: Maliflower73, Shutterstock.com

Proč pravidelně utírat prach?

Při běžném úklidu většina z nás hlavně setře prach. Prostě nechceme mít doma nepořádek. Ale proč je to zásadní i pro zdraví? Protože právě prach, tedy všechny částice, které jsou menší než půl milimetru, mohou být nejen alergenem, ale ty nejjemnější mohou kromě pylu a roztočů obsahovat i toxické sloučeniny, například z výfukových plynů, spalin z komínů a podobně. Pokud se velmi jemný prach dostane do plic, proniká hluboko do plicních sklípků, kde může iniciovat vznik nejen zánětů, ale i rakoviny. To platí i v případě, že u vás doma někdo kouří, neboť cigaretový kouř je koktejlem chemikálií, včetně těch toxických.

Právě proto je dobré prach odstraňovat nejen pravidelně, ale zároveň tak, abyste ho jen nezvířili, ale opravdu se ho zbavili. Ideální je tedy vlhká utěrka, kvalitní vysavač s filtrem nebo čistička vzduchu.

Proč nemíchat čisticí prostředky?

O škodlivosti například chlorových výparů asi víte, takže při práci s čisticími prostředky, které chlor obsahují, jste opatrní. Už méně ale možná uvažujete o tom, jaké sloučeniny můžete „vyrobit“ mícháním různých přípravků. Stává se to hlavně, když se chcete vypořádat s opravdu odolnou špínou, hlavně mastnotou na sporáku, v troubě a podobně. Když jeden přípravek nezabere, přidáte další a pak ještě další – a to v množství, které je většinou mnohonásobně vyšší, než by mělo.

Velký pozor na přípravky obsahující chlornan sodný (tekutý chlor), protože při jeho kombinaci s čímkoli kyselým (tedy třeba s octem) vzniká plynný chlor, který může poškodit plíce. Samotné přípravky s chlorem v jakékoli podobě zas mohou poleptat kůži nebo oči, pokud se do nich dostanou. Vždy při práci s nimi používejte minimálně rukavice a hodně větrejte. Dbejte i na doporučení výrobců.

Doporučení Státního zdravotního ústavu

Jak pečovat o vnitřní prostředí u vás doma? Platí několik základních pravidel:

  • Mokrý stěr je vždy účinnější.
  • Volte vysavač s kvalitními sáčky (HEPA filtry a mikrofiltry), po vyluxování a při luxování větrejte.
  • Všeho moc škodí, což platí zvláště při používání úklidových, čisticích a antibakteriálních prostředků. Při jejich používání větrejte.
  • Ve vnitřním prostředí opatrně s používáním tmelů, barev, lepidel atd.
  • Nový, dražší, reklamou nabízený navoněný čisticí prostředek nemusí zaručovat lepší výsledek, časem prověření pomocníci (ocet, sůl, citron, jedlá soda, mýdlo) jsou většinou stejně účinné a šetrnější.
  • Všechny tzv. „osvěžovače“ vzduchu – deodoranty, vonné tyčinky, esence či svíčky –přinášejí do vnitřního ovzduší další, většinou organické látky, proto vždy sledujte jejich složení. Vyhněte se těm, které obsahují formaldehyd, benzen nebo toluen, protože ty by se společně s vůní také dostávaly do vzduchu.
Související témata:
Teflon
Čisticí prostředky

Načítám