Hlavní obsah

Ruční vysavač? Na stůl, do auta i do postele!

Foto: Mirage_studio, Shutterstock.com

Foto: Mirage_studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruční vysavač je vždy po ruce jako první pomoc. Hodí se nejen do kuchyně, ale i do auta nebo do ložnice, neboť nabízí likvidaci drobků i prachu a poradí si i s většími výzvami!

Článek

Ruční vysavač je přesně to, co je pohotově po ruce, nevyžaduje velkou manipulaci se šňůrou a hadicí a nepotřebuje moc místa na skladování. Celý byt s ním neuklidíte, ale každodenní úklid ulehčí. Na trhu najdete ruční vysavače v mnoha podobách a dokonce i velmi speciální modely. Poradíme vám, jaký pro vás bude tím pravým.

Výhody a nevýhody ručního vysavače

Bateriový či akumulátorový vysavač je skladný, takže může být po ruce. Většinou se velmi jednoduše ovládá, je lehký, takže zvládnete jednou rukou zlikvidovat nějakou nehodu, co se stane přesně ve chvíli, kdy jste oblečení a nachystaní odejít z domova. K tomu všemu je tento pomocník většinou i cenově dostupný.

Výdrž ručního vysavače

Valná většina ručních vysavačů je akumulátorová. Jsou tak mobilnější, ale zas za cenu omezené doby použití. Ručních vysavačů se síťovým napájením je velmi málo. Mívají vyšší výkon, ale jste při použití limitováni délkou kabelu.

Jak dlouho baterie udrží vysavač v provozu, to je základní údaj, o který byste se měli při výběru zajímat. Rozpětí je tam velké, přibližně od 15 do 45 minut. Čím vyšší výkon vysavač má, tím rychleji energii spotřebuje. Důležitá je i doba nabíjení, ta se může pohybovat od 1,5 až do 16 hodin. Některé ruční vysavače nabíjíte připojením k nabíjecímu kabelu, jiné mají nabíjecí stanici, kterou lze případně i zavěsit třeba na stěnu, což je praktické. Velmi praktická je kontrolka, která ohlásí, že je nabitý.

Dobře si také přečtěte návod, zjistíte například, jaký druh baterií vysavač má, jestli je dobré je například zcela vybíjet a podobně.

Sáčky a filtry

Akumulátorové ruční vysavače jsou většinou bezsáčkové, nečistoty sbírají do nádoby, kterou je ideální po každém vysávání vysypat a občas ji i vymýt. Nádoba se většinou uvolňuje tlačítkem, měli byste si vyzkoušet, jak to je pohodlné. Objem této nádobky bývá do 1 litru, což bohatě vystačí.

Každý vysavač, i ten ruční, potřebuje filtry. Na vstupu ty, které zabrání, aby se do jeho motoru dostaly nečistoty, ty ve výstupu pak zabraňují vylétávání prachu zpět do vzduchu. Dle ceny vysavače bývají papírové, textilní, omyvatelné, ale i kvalitní HEPA, které zachytí až 99,9 % alergenů.

Hlučnost

I když se s ručními vysavači nepracuje většinou dlouho, velký hluk většinou obtěžuje. Proto vybírejte i podle tohoto parametru, za přijatelný se považuje údaj do 70 dB (decibelů), do cca 83 dB to je ucházející a nad tuto hodnotu už by mohl hluk obtěžovat.

Specialisté mezi ručními vysavači

Pokud chcete jen pomocníka, který vás zbaví drobků na stole nebo prachu mezi polštáři sedačky, není asi potřeba nic víc, než štěrbinový nástavec, který zvládne i úzké prostory. Do kategorie ručních vysavačů patří i ty, které vysají vodu, další nabízejí možnost zbavit se roztočů a bakterií v posteli nebo v čalouněném nábytku díky integrované UV lampě. Patří sem i zcela specifická kategorie vysavačů na okna. Lepší představu získejte z následujícího přehledu tipů z nabídky obchodů.

Ruční vysavače do sucha i mokra

Foto: Archiv firem

Zleva: Silvercrest SAS 7.4 LI B3, pro suché i mokré vysávání, Li-Ion akumulátor, nabíjecí stanice, nádoba 400 ml/150 ml tekutin, 20 min provoz, nabíjení 5 hod, v e-shopu Lidl za 499 Kč. Rohnson R-111 Wet & Dry, suché i mokré vysávání, nádoba 500 ml/65 ml, Ni-MH baterie, provoz 15 min, nabíjení 12 hod, v e-shopu Mall za 899 Kč. Sencor SVC 190B, Ni-Mh baterie, provoz 15 min, nabíjení 12 hod, nádoba 0,5 l, v Datartu za 499 KčFoto: Archiv firem

Vysavače do auta

Foto: Archiv firem

Zleva: Vysavač 12V Turbo Compass, s dlouhým kabelem, zástrčka do auto zapalovače 12 V, suché i mokré vysávání, nádoba 0,58 l, 3 hubice, v e-shopu Onlineshop za 607 Kč. Vysavač do auta Black-Decker ADV1210, délka kabelu 5 m, 3stupňová filtrace, nádoba 0,61 l, zástrčka 12 V, v Alze za 999 Kč. Vysavač do auta 3 v 1 s kompresorem, suché a mokré vysávání, nádoba 0,5 l, kabel 3 m, 2 nástavce, hadice s manometrem, koncovka na nafukování, v e-shopu TV products za 599 KčFoto: Archiv firem

Ruční vysavače s UV

Foto: Archiv firem

Zleva: Tesla LifeStar UV550, antibakteriální vysavač s UVC lampou, zničí 99,9 % bakterií, alergenů a roztočů, rotační turbo kartáč, kabel 5 m, 6-stupňová cyklonová filtrace s HEPA filtrem, v e-shopu Tesla Electronics za 2889 Kč. Domo DO223S, antibakteriální vysavač s UV lampou, 3 stupně filtrace s HEPA filtrem, nádoba 0,5 l, kabel 4,7 m, v e-shopu Pro alergiky za 2586 Kč. Ruční vysavač matrací Bomber, klepač, podtlak a UV, bez podrobností o nádobě a ostatním, v e-shopu Heri za 699 KčFoto: Archiv firem

Vysavače 2 v 1

Foto: Archiv firem

Zleva: Tyčový vysavač Regulus PowerVac 2 v 1, dobíjecí stanice, Li-Ion akumulátor, turbo režim, LED diody pro viditelnost nečistot, provoz 40 min, nabíjení 3,5 hod, nádoba 0,45 l, v e-shopu Leifheit shop za 3169 Kč. Sencor SVC 7614TQ, provoz 20 min, dobíjení 6 hod, nádoba 0,5 l, sací výkon 80 W, turbokartáč, 2 nástavce, v e-shopu Planeo za 2499 Kč. Powerstick Samsung Séria VS6000, Li-ion baterie, provoz 30 min, nabíjení 3 hod, nástavce skryté v rukojeti, nádoba 0,25 l, v Electro Worldu za 7290 KčFoto: Archiv firem

Vysavače na okna

Foto: Archiv firem

Zleva: Karcher vysavač na okna WV 5 Plus Black Edition, Li-Ion baterie, provoz 35 min, dobíjení 3 hod, nádoba na špinavou vodu 0,1 l, záběr 28 cm, kontrolka stavu nabití, v e-shopu Karcher za 1990 Kč. Vileda Windomatic, Li-Ion baterie, provoz 40 min, nabíjení 4 hod, nádoba 0,1 l, záběr 27 cm, tlačítko Max pro vyšší sací výkon, v e-shopu Eva za 849 Kč. Leifheit Window Cleaner 51003, s mopem a tyčí, nádoba 0,1 l, provoz 35 min, záběr 28 cm, v Alze za 1169 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám