Hlavní obsah

Cigaretový zápach v obýváku? Triky, které ho zaženou

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cigaretový pach vadí i mnoha kuřákům, potíže ale může dělat především v domácnostech, které sdílejí kuřáci s nekuřáky. Jak se štiplavého zápachu zbavit pomocí dostupných přípravků, z nichž mnohé máte doma?

Článek

I když kouříte venku na balkóně, v domácnosti může být odér vašeho zlozvyku přeci jen cítit. Přínášíte si ho totiž zvenku ve vlasech nebo na oblečení. A pokud kouříte doma, ulpívá cigaretový pach rovnou na záclonách, na pohovce i na stěnách. Jak si provonět domov, když jste kuřák?

1. Ocet

Zkušené hospodyňky vědí, že ocet má v domácnosti širší užití než jen při vaření. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1 a vzniklým roztokem můžete otřít téměř jakýkoliv povrch v interiéru, který do sebe pach kouře nasákl. Místo vody můžete ve stejném poměru využít i olivový olej a směs použít na dřevěné povrchy.

Zapáchající textilie vyperte běžným způsobem, ale do máchání přilijte místo aviváže ocet. Octový roztok můžete také nalít do lahvičky s rozprašovačem a využít ho na objemnější textilie, jako jsou závěsy nebo čalounění křesel a sedaček. Pozor ale, abyste nepoškodili barvy, raději to předem vyzkoušejte na menším kousku, který není na očích.

2. Soda bikarbona

Na textilie, na které nelze použít ocet, můžete zkusit nasucho jedlou sodu. Zavánějící křesla nebo koberec posypte vrstvou sody, nechte působit přes noc a pak vysajte. Takto můžete provonět i textilní sedačky v autě. Do sody můžete kápnout několik kapek éterického oleje, který interiér osvěží. Zkuste třeba levanduli, zelené jablko nebo vůni limetky.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Jedlá soda je v domácnosti neocenitelný pomocník, umí toho hodněFoto: EKramar, Shutterstock.com

3. Aktivní uhlí

Výborné absorbční účinky má aktivní uhlí, které pohltí pachy i ze vzduchu. Stačí ho nasypat do misky a ponechat v místnosti, ve které se kouří. Pokud potřebujete zbavit pachu nábytek, vyložte ho starými novinami a právě uhlím. Pozor, poslouží i dřevěné uhlí ke grilování! Po týdnu by měl být zápach pryč, případně noviny a uhlí vyměňte za čerstvé a postup zopakujte.

4. Káva

Pachy pohlcuje také káva, navíc interiér sama příjemně provoní. Zkuste zrna či kávu mletou (u ní je vůně intenzivnější), můžete ji nasypat do misky nebo si vyrobit dekorativní látkové či papírové sáčky, které naplníte kávou a poslouží i jako dekorace bytu.

5. Podestýlka

Dobré absorpční schopnosti má také podestýlka, kterou používáte v klecích pro hlodavce nebo do kočičího záchodu. Když ji čistou dáte na různá místa v bytě (žádného domácího mazlíčka mít nemusíte), kromě zápachu zbaví váš byt také vlhkosti.

6. Interiérové vůně

Zápach pomohou odstranit i různé domácí difuzéry, aromalampy, éterické oleje, pot pourri a vonné svíčky. S pachem cigaret si nejlépe poradí vůně kávy nebo citrusů.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dobrý aroma difuzér vám vydrží asi 3 měsíceFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

7. Citrusy

Citrusy můžete použít ale i čerstvé. Stačí je pokrájet na kousky a povařit v nezakrytém hrnci. Vzduch v domácnosti se pročistí doslova na počkání. To využijete nejen při kouři z cigaret, ale také když vám po vaření čpí v bytě pach ryb nebo jiného aromatického jídla. Plátky citronu můžete také sušit na teplém místě, v létě tam, kam vám svítí přímé slunce, na podzim pak na radiátoru.

8. Pokojovky

Mnohé pokojové rostliny dokážou doslova čistit vzduch. Touto schopností se pyšní například tenura neboli tchýnin jazyk, zamiokulkas, fíkus nebo filodendron. Do větších místností se bude hodit banánovník. Nepatříte-li mezi moc pečlivé pěstitele, vaši péči by mohl přežít lopatkovec, břečťan nebo dracéna. Milovníci barevných květů mohou vsadit na orchideje nebo azalky.

Reklama

Načítám