Hlavní obsah

5 nejšpinavějších věcí, které najdete za dveřmi domova

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možná si myslíte, že za dveřmi vašeho domova žádné nebezpečí nečíhá. To je ale omyl: předměty, které denně používáte, jsou tak plné bakterií, virů a dalších mikroorganismů, že by se vám ten pohled pod mikroskopem určitě nelíbil. Která místa patří doma k těm nejšpinavějším?

Článek

Bakterie, viry a další mikroorganismy se nacházejí všude kolem nás – doma, v kanceláři, v autě. „Naštěstí vám 99,9 % z nich většinou nemůže ublížit, dokonce jsou prospěšné,“ říká Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluzakladatel projektu Virtuální sestra Emmy. Ale ta jedna desetina procent umí být velmi nepříjemná. „Tyto mikroorganismy označujeme jako patogeny, protože způsobují různá onemocnění,“ vysvětluje lékař. Jsou příčinou zdravotních obtíží od obyčejného nachlazení přes průjmovitá onemocnění až po potenciálně život ohrožující infekce. Kde všude na ně doma můžete narazit a jak provádět očistu těchto prostor?

1. Kuchyňský kohoutek a dřez

Často tekoucí voda udržuje kohoutek vlhký, což vytváří ideální podmínky pro růst bakterií. Pokud se dotknete vlhkých míst neumytými prsty nebo jídlem (při umývání nádobí), začnou se bakterie ještě více hromadit a vytvoří slizkou vrstvu zvanou biofilm. Ta se může uvolňovat a ulpívat na rukách i nádobí. V podstatě stejná situace vzniká ve dřezu, který podle různých statistik obsahuje až tisíckrát více bakterií než průměrná toaleta. Co s tím? Nejméně jednou týdně otřete baterii kohoutku i dřez zředěným bělidlem (k dostání v drogeriích), mýdlo a voda nestačí.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Bakterie z kuchyňského kohoutku nebo dřezu se snadno přenesou na ruce a odtud na nádobíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Utěrka

Studie prováděná na stovkách restaurací v USA zjistila, že přibližně 7 % kuchyňských utěrek bylo kontaminováno bakterií, která vám může způsobit kožní infekce. Ukrývat ale může i řadu dalších bakterií: „Jednou z nejrozšířenějších je například E.coli způsobující nepříjemné úporné průjmy,“ komentuje doktor Sobotka. Proto byste měli kuchyňskou utěrku prát (na 60–90 stupňů) a měnit alespoň dvakrát týdně. Jednou za měsíc byste je také mohli na plotně v hrnci vyvařit a do vody přidat bělidlo.

3. Počítačová klávesnice a mobilní telefon

Obecně platí, že bakterie, které žijí na pokožce, nehtech a kdekoliv na rukou, se při dotyku přenesou na klávesnici nebo displej telefonu. „Mnoho z nich je neškodných a v podstatě chrání před patogeny. Na kůži rukou ale snadno přenesete i potenciální zdroj infekce, pokud si ruce řádně neumyjete po příchodu z venku,“ varuje Ondřej Sobotka.

Takže: před každým užitím počítače byste si měli umýt ruce. „Vedle hygieny rukou je také dobré klávesnici jednou týdně otřít dezinfekčním hadříkem, také byste u ní neměli jíst,“ říká David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny. A úplně stejně je na tom mobilní telefon.

Existují speciální dezinfekce na elektroniku, kterou by jakékoliv domácí alternativy (například oblíbený ocet) mohly poškodit. Rozlišujte přitom čisticí prostředky na plasty a na displeje. U mobilního telefonu se můžete pojistit koupí druhého krytu, do něhož ho budete oblékat venku a doma ho převléknete do krytu domácího. Ten venkovní můžete umýt vodou, pokud je plastový nebo silikonový.

Alternativou jsou různé domácí UV lampy likvidující nežádoucí mikroorganismy.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Před každým použitím klávesnice byste si měli umýt ruce a minimálně jednou týdně ji přetřít hadříkem s dezinfekcí Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Rohožka

Na rohožce zbavíte boty viditelných nečistot, zato na ní ale ulpí neviditelné patogeny, na něž se s každou další očistou obuvi hromadí další. Kdykoliv se potom po rohožce projdete, otevřete jim dveře k sobě domů. Proto byste měli rohožku jednou týdně pořádně vyluxovat a nastříkat dezinfekčním prostředkem na textilie nebo umýt teplou vodou a podlahovým čističem. Boty nechávejte u dveří, ne na rohožce, a také na ni nepokládejte kabelky, batohy ani tašky s nákupem.

5. Vysavač

V pytlíku uvnitř vysavače se hromadí prach, který nasáváte vysavačem, a ten se pak dostává zpět do vzduchu. Abyste omezili množství patogenů vydechovaných do vzduchu, pytlík vyměňujte, když je plný už z poloviny. Také vybírejte pytlíky antibakteriální a vnitřek vysavače jednou týdně vyčistěte zředěným bělidlem a nechte vyschnout na vzduchu. „Pokud bojujete s alergiemi, pořiďte si vysavač s Hepa filtrem,“ uzavírá doktor Ondřej Sobotka.

Reklama

Načítám