Hlavní obsah

Omezenou životnost nemá jen jídlo, ale i nádobí! Proberte kredenc a udělejte si radost novou pánví

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete žít v novém roce zdravěji? Zaměřte se nejen na to, co jíte, ale také z čeho. Mnohé nádobí má totiž omezenou životnost, kterou ještě víc zkracuje sebemenší poškození povrchu či špatné zacházení. Přečtěte si, na čem se rozhodně nevyplatí šetřit.

Článek

Pánve s nepřilnavým povrchem zaručí, že se jídlo nepřipálí, černé obracečky nepoškrábou ani nejháklivější nádobí, plastové lahve jsou oblíbené pro svou lehkost a odolnost. Teflon, nylon nebo bisfenol A hospodyňkám v minulém století usnadnily život, s odstupem let jsou ale známá i jejich možná zdravotní rizika. Proč si udělat pořádek v kuchyni?

Jak se starat o teflonovou pánev

Nepřilnavé pánve jsou velmi oblíbené a praktické, pokud se ale podíváte pod ruce profesionálům, zjistíte, že je nepoužívají. Teflon se totiž rychle a snadno opotřebovává, u levných výrobků, které mají jen jednu teflonovou vrstvu, to může být již po několika měsících používání.

Co narušuje teflonovou vrstvu na nádobí?

Vystavování hodně vysokým teplotám, dlouhé pečení, mytí v myčce. Používejte nádobí od kvalitního výrobce a vždy dodržujte jeho pokyny, pak vám vydrží dlouho v dobrém stavu.

  • Na rozdíl od kovových teflonovou pánev nikdy nezahřívejte naprázdno, narušíte tak její nepřilnavou vrstvu.
  • Chyba je i prudké zchlazení rozpáleného nádobí studenou vodou: může v teflonu způsobit trhlinky.
  • Pozor na mechanické poškození ostrými kovovými předměty nebo drátěnkou.

Kdy je nádobí z teflonu nebezpečné

Jakmile je povrch teflonové pánve poškrábaný nebo se začíná odlupovat, nepřilnavá vrstva změní barvu nebo se na ni začnou potraviny „lepit“, je nejvyšší čas ji přestat používat. Jinak hrozí, že se začnou uvolňovat zdraví ohrožující látky. Obavy vzbuzuje především kyselina perfluoroktanová, která patří mezi tzv. věčné chemikálie, zatěžuje játra, může způsobovat poruchy imunity i plodnosti a považuje se za potenciální karcinogen.

Teflon, vytvořený ve 30. letech minulého století, se dokonce dostal do hledáčku EU, která zvažuje jeho zákaz. Chcete-li teflonové pánve preventivně nahradit, sáhněte po výrobcích z mramoru, litiny, titanu nebo nerezové oceli. Jak vybrat pánev?

Foto: Couanon Julien, Shutterstock.com

Máte rádi teflonové nádobí? Dobře o něj pečujte a dodržujte pokyny výrobce. Pokud však jeví známky poškrábání či poškození nebo ztrácí nepřilnavost, raději ho přestaňte používatFoto: Couanon Julien, Shutterstock.com

Pozor na hrnce a pekáče

U kovových hrnců a pekáčů sledujte, z čeho jsou vyrobené. Díky současným vědeckým poznatkům se ví, že nežádoucí pro užití v kuchyni je olovo a nikl. Zejména při opotřebení se totiž tyto těžké kovy dostávají do organismu a snáze se uvolňují také při přípravě tekutých a kyselých pokrmů.

Dále si hlídejte obsah dalšího těžkého kovu – kadmia. Může překvapit i v některém glazovaném keramickém nebo skleněném nádobí a v barevných dekorech na talířích. Může přitom poškozovat ledviny, ukládat se v těle a přispívat k rakovinnému bujení.

  • I v tomto případě je vhodnější připlatit si za kvalitní produkt značkového výrobce než kupovat levné, „bezejmenné“ věci třeba z asijských e-shopů. Řada značek má přímo „non toxic“ nebo „green“ řadu potřeb do kuchyně a prověřený prodejce vám dodá detailní informace o složení výrobku.

Černé plastové nádobí? Jen prověřené

Černé plastové kuchyňské náčiní, jako nejrůznější obracečky, šťouchadla na brambory nebo naběračky, se vyrábějí z nylonu. Vystaví-li se vysokým teplotám, může uvolňovat například toxický anilin, ale i další látky, které mohou způsobovat alergie nebo podporovat nádorové bujení. Při přípravě pokrmů proto maximálně omezte dobu, po kterou tyto nástroje teplu vystavujete: nenechávejte naběračky v hrnci s horkou polévkou ani obracečky zbytečně dlouho v rozpálené pánvi.

  • Pomůcky z nylonu vám vyhovují? Také zde platí rada kupovat je jen u prověřených výrobců a prodejců, EU totiž množství nebezpečných látek v kuchyňském nádobí a náčiní limituje a kontroluje.
Foto: IMG Stock Studio, Shutterstock.com

Černé kuchyňské náčiní je lehké, praktické, nepřilnavé a dobře se udržuje. Pořizujte ho u kvalitních výrobců a zodpovědných prodejců Foto: IMG Stock Studio, Shutterstock.com

Kdy měnit plastové lahve? Dětské už po roce

Velký důraz klaďte na výběr plastového nádobí pro děti, zejména lahviček. Mohly by totiž obsahovat nepovolené látky, například v EU již roky zakázaný bisfenol A nebo ftaláty. Ale i kvalitní produkty je dobré po čase vyměnit – v lahvích totiž mohou bujet rozmanité mikroorganismy, a to i při pravidelném mytí. I v tomto případě se držte pokynů, na etiketě výrobků pro děti můžete někdy najít doporučení k likvidaci již po několika měsících či roce. Na životnost má vliv také mytí v myčce, chemická dezinfekce nebo horké či kyselé nápoje.

U dětských lahviček často měňte i odnímatelná brčka a savičky, ať už ze silikonu, nebo latexu. Doporučuje se, i z důvodu mechanického poškozování dětskými zoubky, měnit je po třech až šesti měsících. Chcete-li, aby vám lahev vydržela déle, vsaďte na výrobky z potravinářské nerezové oceli, tritanu nebo z tvrzeného skla.

Načítám