Hlavní obsah

Psi v zimě: Oblečky nejsou jen módní výstřelek. Některým pejskům mohou pomoct zvládnout zimu

Foto: dezy, Shutterstock.com

Foto: dezy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty pomalu klesají, a ať už se dočkáme kruté, nebo mírnější zimy, chladu se nevyhneme. Přizpůsobit se tomu nepotřebujete jen vy, ale i vaši čtyřnozí přátelé. Co pro ně můžete udělat a jsou oblečky správné řešení?

Článek

Co ovlivňuje, jestli si pejsek s nadcházející zimou poradí bez problémů, nebo ji bude snášet hůř? Záleží na jeho zdravotním stavu, fyzické kondici, otužilosti i na tom, jak je na pobyt venku zvyklý. V každém případě je ale nutné psa vhodně chránit před podchlazením. Máme pro vás pár tipů, jak na to! A pokud si nejste něčím jistí, poraďte se s veterinářem.

Pro koho jsou vhodné psí oblečky

Psí oblečky nemají zrovna dobrou pověst a mnozí lidé je považují za zbytečný výdaj, nebo dokonce za týrání zvířat. Někdy mohou skutečně sloužit jen jako nepříjemný doplněk, jindy jsou ale opravdu šikovné: například právě v zimě.

Krátkosrstá plemena, štěňátka, psí senioři, menší plemena a pejsci se sníženou imunitou nemusejí rychlé přechody z vyhřátého interiéru do mrazivého počasí snášet. Kvůli velkým teplotním změnám dostává jejich organismus pořádně zabrat a zvyšuje se tím riziko, že se nachladí – stejně jako lidé. Čas na obleček je ve chvíli, kdy je rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou 15 °C. Vhodně zvolený overálek či svetřík pak pomůže proti zdravotním problémům.

Komu stačí hustá srst

Oblečení naopak není vhodné pro chlupáče, kteří jsou na pobyt venku zvyklí a i přes zimu tráví drtivou většinu času na dvoře či na zahradě. Takoví psi se umějí nízkým teplotám přizpůsobit, a pokud je na procházku obléknete, můžete tím snížit jejich přirozenou imunitu. To samé platí i pro zdravé, svalnaté a aktivní psy z bytů, kteří si s běžnou venkovní procházkou hravě poradí.

Foto: tetiana_u, Shutterstock.com

Většina pejsků si vystačí s vestou, která ochrání záda, břicho a dýchací i močové cestyFoto: tetiana_u, Shutterstock.com

Jak vybrat oblečení pro psa

Jak vybrat psí obleček? Kromě velikosti je třeba zvážit i funkci. Většina pejsků si vystačí s ochranou zad, beder a močových a dýchacích cest, zato psí naháči a krátkosrstí hubeňouři ocení kombinézu, která ochrání celé tělo. Bedlivě sledujte i materiál: na podzim často stačí jen svetr, v zimě jsou vhodné kousky s hřejivou spodní vrstvou a voděodolnou svrchní vrstvou, ještě lepší volbou jsou nepromokavé látky.

A na co ještě dávat pozor? Jestliže vás venku zastihl krutý mráz, počkejte s pejskem po příchodu domů chvíli na chodbě a až poté ho svlékněte a pusťte do vytopeného bytu. Lépe se tak aklimatizuje a na jeho tělo nebude čekat takový teplotní šok. Starším pejskům i těm, kteří trpí na problémy s klouby, pořiďte návleky na packy. A jestli nechcete utrácet, můžete vyrobit psí obleček ze starého županu.

Foto: otsphoto, Shutterstock.com

Oblečky na zimu by měly být z voděodolného materiálu a s hřejivou spodní vrstvouFoto: otsphoto, Shutterstock.com

Jak ochránit tlapky před mrazem a solí

Nepodceňujte ani dostatečnou ochranu tlapek. Na procházkách na ně totiž čeká hned několik nástrah. Vyjma ledu je to posyp na cestách, ať už štěrk, nebo sůl, ta může citlivějším pejskům způsobovat vyrážku až zánět na polštářcích, a pokud si ji navíc z tlapek olížou, hrozí jim zažívací potíže.

Řešením jsou psí botičky, které ochrání před zraněním, chladem i posypem. Ne každému ale sednou a některým chlupáčům dělá velké problémy si na ně zvyknout. U venkovních psů zvyklých na chladnější počasí pak mohou stejně jako oblečky zhoršovat imunitu.

Šikovnou možnost představuje vybírat co nejbezpečnější trasu procházky se psem. Ve městech je to ovšem o něco obtížnější úkol, a je tedy dobré před procházkou polštářky na tlapkách namazat vazelínou či speciálními balzámy a po příchodu domů je umýt vlažnou vodou.

Pozor na přetápění

Pejska zvyklého na teplo z topení se pokuste venčit mimo brzká rána a pozdní večery, kdy bývá největší zima. Aby nedostal zánět močových cest, nenechte ho příliš dlouho sedět na prochladlém povrchu. A doma nepřetápějte – není to zdravé pro jeho ani váš organismus.

Foto: ArtdayAnna, Shutterstock.com

Když je pejsek přiměřeně oblečený, raduje se venku v každém počasíFoto: ArtdayAnna, Shutterstock.com

V boudě zajistěte teplo

Venkovním pejskům na zimní měsíce izolujte boudu a postarejte se o to, aby byla dobře krytá před větrem, deštěm a sněhem. Na zateplení se nejvíce hodí sláma a polystyren, nevhodné jsou naopak deky a ručníky, protože zadržují vlhkost. Při teplotách pod –15 °C pejska pusťte do chodby či garáže, kde bude moct mráz přečkat. Do vytopené domácnosti ho ale pro jeho dobro neberte. Nezapomeňte mu také zajistit dostatek čerstvé vody a vyšší příjem kvalitní potravy. A starším pejskům do ní klidně přimíchejte kloubní výživu.

Načítám