Hlavní obsah

Bydlení na 26 metrech čtverečních: Krásná, vzdušná garsonka, do které se vešlo vše potřebné

Foto: Archiv architektky

Foto: Archiv architektky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do maličké garsonky pro mladou dámu se vešlo všechno potřebné, interiér ale přesto působí vzdušně, lehce a harmonicky. Pojďte do něj nakouknout.

Článek

Garsonka v pražských Holešovicích s podlahovou plochou pouhých 26 metrů čtverečních se stala královstvím mladé, pracovně velmi vytížené dámy. Usoudila, že jí nějaký čas nebude vadit žít v malometrážním bytě, chtěla ho ale mít zařízený funkčně, vkusně a minimalisticky.

Vkusný a nezahlcený

Návrh interiéru pro ni zpracovala architektka Aneta Dvořáková, které se podařilo vměstnat do něj všechny potřebné funkce, přesto byt udržet vzdušný a nezahlcený tak, jak si to klientka přála.

„Mnozí lidé si minimalistický styl představují jako chladný, neosobní a neútulný. To už ale dávno neplatí. Minimalismus si zakládá na světlých barvách, vzdušnosti, přírodních materiálech, menším množství věcí a doplňků, je ale přívětivý. A navíc se takový byt dobře udržuje a uklízí,“ vysvětluje architektka.

Foto: Archiv architektky

Barvy volila architektka přírodní, spíše neutrální. Oživením je například lahvově zelená komodaFoto: Archiv architektky

Neutrální a tlumené barvy

Velkou výhodou garsonky je krásné okno, navržené velkoryse přes celou fasádu, a podlaha s příjemným dřevodekorem. Architektka ponechala jako základní barvu bílou, přidala k ní však další neutrální a spíše tlumené barvy, jako je béžová, uhlově černá, tmavě šedá a jiné odstíny kamene. Například podlaha v koupelně imituje břidlici.

Obytnou část zútulňuje kusový vlněný koberec smetanové barvy, který pěkně souzní jak s přírodní dubovou podlahou, tak i se světlou rozkládací pohovkou. To vše architektka doladila lahvově zelenou šuplíkovou komodou, která celek pěkně doplňuje. Zelená barva se pak promítla třeba i do povlečení, které je zjemněno motivy větví a listů. Dalším barevně výraznějším prvkem jsou indigové zatemňující závěsy.

Přírodní materiály

„Nábytek jsem volila čistý, geometrický. Ve svých návrzích preferuji materiály, jako je dřevo, kov a sklo. Do tohoto bytu jsem ještě přidala dominantní solitéry v podobě dvou masivních hranatých špalků, které se dají přemisťovat a mohou plnit různé funkce,“ dodává architektka.

Foto: Archiv architektky

Podlaha je dubová, pěkně s ní souzní vlněný smetanový koberecFoto: Archiv architektky

Květiny, obrazy i zrcadla

Důraz kladly obě dámy také na hezké detaily a dekorace, nebály se kombinovat nové doplňky s těmi starými, které mají minulost a duši. Jsou tu například květiny v závěsných nádobách a designových květináčích, obrázky, kovové dekorace a několik zrcadel.

„Ta společně s kovem používám ráda, protože lesklé povrchy odrážejí osvětlení. Je to určitý prvek hravosti a přenosu energie, což se kloubí i s feng šuej přístupem, kterému se snažím věnovat,“ vysvětluje Aneta Dvořáková.

Výsledkem je osobitý a harmonický interiér, ve kterém je radost bydlet. A jaká je architektčina rada při zařizování malých bytů? „Potvrdilo se mi, že je důležité dát všem věcem místo od samého začátku. I malometrážní interiér pak může působit čistě a stylově.“

Vizitka architektky

Ing. arch. Aneta Dvořáková se věnuje oboru architektura a design. Vystudovala Fakultu architektury na ČVUT, absolvovala i stáž v Mexiku. Již odmala si přestavovala dětský pokoj, na škole navrhovala výmalby tříd a stále přemýšlela o prostoru. Architekturu vnímá jako obor velmi komplexní, který spojuje funkčnost, praktičnost, estetiku, eleganci a krásu a je propojením mnoha oborů, technických znalostí i moderních poznatků. Více na www.anetadvorakova.cz.

Reklama

Načítám