Hlavní obsah

Kouzelná chalupa na sjezdovce v Jizerských horách. Je zbrusu nová, ale s typicky horskými prvky

Foto: Barbora Pešková

Foto: Barbora Pešková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chalupa v Jizerských horách je skvělá zašívárna pro celou rodinu i kamarády. Ačkoli se jedná o novostavbu, díky poctivým truhlářským výrobkům působí interiér jako tradiční horská chalupa. A nejlépe je samozřejmě na peci!

Článek

Sestry Monika a Barbora se svými partnery koupily starou chalupu na pomezí Jizerských hor a Krkonoš a původně ji chtěly rekonstruovat. Kvůli velmi špatnému stavu, například propadlým stropům, vlhkosti, špatně řešené izolaci a popraskaným zdem, nakonec po konzultaci se statikem přistoupily ke kompletní demolici a realizaci novostavby.

Realizace na klíč nevyšla

Celou zakázku zadali stavební firmě, která měla navrhnout i interiéry. Protože ale spolupráce a koordinace jednotlivých řemeslníků nebyla stoprocentní a spousta věcí se musela předělávat, představa o realizaci na klíč se rozplynula a majitelé chalupy se raději vydali vlastní cestou.

„Našli jsme si na dodělávky vlastní elektrikáře, obkladače, podlaháře, a především jsme díky tomu narazili na skvělé truhláře. Interiéry jsme si sami poskládali převážně s pomocí tří různých truhlářských firem, spoustu času jsme strávili hledáním inspirace na internetu,“ říká David, partner jedné majitelky.

Kuchyně s vysněnou pracovní deskou

Velký kus práce na interiérech odvedla truhlárna Silveko: jejím cílem bylo dodat takový nábytek, který se stylově bude hodit do tradiční horské chalupy, ale zároveň bude moderní. Dominantou realizace je kuchyň, kde si „vyhráli“ zejména s pracovní deskou.

„Jedná se o kompaktní desku, na kterou je lisovaná horní vrstva s dekorem dřeva z HPL laminátu. Klienti chtěli desku s dřevodekorem, ale standardní dřevotřískové desky mají na dnešní dobu velmi špatné vlastnosti. Kompaktní deska je oproti tomu voděodolná, tepluvzdorná a umožňuje montáž indukční desky do roviny a dřez se spodní montáží,“ říká Alena Kosinová ze Silveka.

Díky tomu na pracovní desce nevznikají žádné nerovnosti, což je ideální pro snadný úklid kuchyně. Vše stačí setřít do dřezu, nejsou tu žádné drážky, škvíry a podobně. „Snažili jsme se také zachovat ráz chalupy. Moderní kuchyň by tady nevypadala dobře, proto jsme ladili dekor dřeva, který jsme ve finální fázi ještě na přání klienta měnili, aby vše hezky sedlo k podlaze. Všechno bylo na přání klientů, my jsme pouze vnesli určitá technická řešení a doporučení,“ doplňuje Alena Kosinová.

Foto: Barbora Pešková

Ke kuchyni patří barový pultFoto: Barbora Pešková

Dřevo, šedý mat a podsvícené prvky

V celém spodním patře se drželi stejných materiálů, jedná se o šedé lamino a koňakově hnědý dub. Kuchyň pak doplňují prosklené vitríny s podsvícením a také masivní bar, v jídelní části zase zaujme krásná lavice s úložným prostorem.

V horním patře jsou hostinské pokoje se šatními skříněmi a kosmetickými stolky s originálními podsvícenými zrcadly, důraz tu kladli na vytvoření dostatečného množství úložných prostor. Zachovali tady šedé lamino a doplnili ho dubovou dýhou v přirozeném odstínu.

Foto: Barbora Pešková

Ve spodním patře kombinovali šedé matné lamino a koňakově hnědý dub ShermanFoto: Barbora Pešková

Nábytek přijel na čtyřkolce

„Pro nás bylo největší zajímavostí to, že se chalupa nachází na sjezdovce, v místě bez zpevněné příjezdové cesty, takže jsme nábytek z velké části dopravovali na čtyřkolce,“ dodává Alena Kosinová.

Majitelé jsou s výsledkem nadmíru spokojeni, i když je ještě čeká spousta práce s dolaďováním všech detailů a především zvelebováním venkovních prostor. Chalupu využívají zejména na víkendové rodinné pobyty nebo na setkávání s přáteli, ale pořádají tu i firemní teambuildingy, protože všichni pracují ve stejné rodinné firmě. „Nejradši si v zimě vlezeme na pec u rozpáleného krbu a čteme nebo hrajeme s dětmi společenské hry,“ uzavírá David.

Vizitka firmy

Truhlárna Silveko sídlí v Dolní Rokyté u  Mnichova Hradiště. Specializují se na návrhy a realizace interiérů. Svým klientům dokážou poradit po technické stránce tak, aby vše bylo funkční a dotažené k dokonalosti. Vyrábějí kuchyně i celé interiéry. Dílnu mají vybavenou CNC strojem a robotickou rukou, aby jejich práce byla kvalitní, efektivní a přinášela potěšení.

Načítám