Hlavní obsah

Netradiční betonová stěrka, obrazy a dřevo tvoří útulný domov na okraji údolí

Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě mladého páru převládá dřevo, a to jak venku, tak uvnitř. Partneři se nadchli pro jednoduchý styl, přírodní materiály i barvy, ale oživili je i barevnými akcenty. A okouzlil je i sprchový kout, který působí jako socha.

Článek

Když se mladí partneři z Liberecka rozhodli přestěhovat z bytového domu a postavit vlastní rodinný dům, do pozemku na začátku údolí s kouzelnou atmosférou se okamžitě zamilovali. Nadchly je výhledy a zejména západy slunce, o kterých hned věděli, že se jim jen tak neokoukají, a vysnili si tu dům, jenž jim poskytne skutečný domov. Oba jsou pracovně velmi vytížení a doma chtěli mít jednoduše pohodu.

Severské prvky a minimalismus

Příjemný domov – tak znělo i zadání pro designéra Josefa Trakala, který stojí za návrhem interiéru. Měl být praktický a bez zbytečností, které by jen zabíraly místo, stylově se majitelům líbí severské prvky a minimalismus. Ovšem přáli si, aby jejich dům od začátku působil zabydleně a domácky, nikoli stroze.

Dům je velký 110 metrů čtverečních a tvoří ho kuchyň s jídelnou spojená s obývacím pokojem, pokoj pro hosty, ložnice s malou pracovnou a dále technická místnost a samozřejmě koupelna, kterou ozvláštnil originální obloukový sprchový kout s vnitřním vertikálním LED páskem, jenž sám o sobě působí jako umělecké dílo.

Foto: Archiv studia

Exteriéru i interiéru dominuje dřevo.Foto: Archiv studia

Dřevo venku i uvnitř

„V interiéru jsme kladli důraz na přírodní materiály a jedním z pilířů návrhu bylo maximální propojení exteriéru s interiérem. Jedná se tedy především o dřevo, jež se objevuje jak venku, tak uvnitř. Nejvíce ho zastupuje dekor dubu, který jsme použili na masivních i dýhovaných materiálech a jenž je protkán celým domem,“ říká Josef Trakal.

Barevné akcenty

Doplňkovým materiálem, který dotváří moderní vzhled, je betonová stěrka v klasickém šedém, ale v ložnici také v méně tradičním petrolejovém odstínu. Mladistvý styl pak do interiéru vnáší barevné abstraktní akcenty ve formě dekorací – v obývacím pokoji je to výrazný kusový koberec, v jídelně a chodbě pak originální obrazy od české malířky.

V obývacím pokoji si pohráli i s osvětlením. Nad pohovkou je světelná stěna, která je dekorativní ve zhasnutém i rozsvíceném stavu. Tak trochu působí jako prostorová tapeta.

Laťky daly zabrat

Dalším zajímavým prvkem, který si majitelé okamžitě zamilovali, je lamelový rošt za čelem a nad postelí v ložnici. „V návrhu vypadal krásně, při realizaci jsme pak ale narazili na problém s kotvením a na spoustu dalších technických oříšků,“ vzpomíná designér. Nakonec se ale povedlo najít realizovatelné řešení a výsledek je stejně působivý jako návrh.

Celkově jsou designér i klienti z výsledku nadšeni. Jak si přáli, povedlo se vytvořit útulný, ale moderní domov, minimalistický, ale nikoli strohý prostor, kam se majitelé rádi vracejí a kde si po náročných pracovních dnech odpočinou.

Vizitka designéra

MgA. Josef Trakal se designu věnuje od roku 2005. Vystudoval Střední školu tvorby a designu nábytku v Liberci a FUA na Technické univerzitě v Liberci pod vedením Bořka Šípka, Leony Matějkové a Jaroslava Brabce. Vede svůj vlastní ateliér, spolupracuje s architektonickými a projekčními kancelářemi, grafickými studii i s řemesly, jež jsou při realizacích nutností. Jeho cílem je vytvářet interiéry, ze kterých vyzařuje funkčnost, estetičnost a hlavně příjemná atmosféra. Více na www.joseftrakal.cz.

Načítám